Tavan led lambalarımdaki sorun

voodoo

Üye
Katılım
31 Mar 2010
Mesajlar
1
Puanları
1
20190219_072825.jpg
20190219_072844.jpg
20190219_072851.jpg
20190219_072911.jpg
20190219_072946.jpg
Arkadaşlar merhaba,Evimin bir odasındaki tavan gömme lambalarının eski modelden yeni led modellerine değiltirdim. 9 adet lambam var.Eskileri halojen denilen tiplerdi ve duvarda dimmerli anahtar ile kontrol ediliyordu. içlerinden bazıları yıllar içinde patlayınca bende toptan led ampule geçmek istedim. Önce dimmerli anahtarı normal anahtara çevirdim. Sonrada tüm ampülleri led olanlar ile değiştirdim. anhatar çift butonlu. 1 tanesi 4 diğer ise 5 tanesini kapatıp açıyor.Ancak led lampabalr 3-5 gün aralarla tek tek yanmamaya başladı. önce 9 taneside yanıyordu sonra 7 kaldı. 5 kaldı bazen 2 tanesi yanıyordu. Bende acaba yanlış bağlantı falanmı var diye kablolarını tek tek kontrol ettim. Her birinin artı eksi uçlarını multimetre ile kontrol ettim ve bir kaçak vs falanmı var diye baktım. Hepsi normal ve olması gerektiği gibi. Önceki bağlantılar eski usül birbirine dolandırılıp elektrik bantıl ile sarılarak bağlanmış. Ben onlar tek tek çıkarıp Wago konnetör ile güzelce bağladım. Sonra yerine taktım ve lampaların hepsi tekrar çalıştı. Ama sorun lu ki yine bu işi çözdüm derken yine 3-5 gün ara ile teker teker yanmamaya başladı. led ampüllerde sorun yok. çünkü daha öncede yanmayanlar bu bağlantıları kontrol edip tekrar yerine taktığımda çalışmıştı. yandığını düşündüm ama yanmamışlar.multimetre ile gelen enerjiye baktım. 220 volt. Ancak (bu arada ben elektrikçi değilim) duvardaki anahrata bağladığım 3 kablodan ikisi sihay biri kırmızı renk ve iki siyah kabloda 3 vold gibi bir değer ölçüyorum multimetre ile.
Bu arada anahtarın bir tanesi 4 lambayı kontrol ediyor demiştim. Şim o 4 lambadan sadece bir tanesi çalışıyor. Diğer anahtarda 5 lambayı kontrol ediyor ve onlarında lim sadece 3 ü yanıyor. O tek yanan lamba, anahtarı OFF ettiğimde tam kapanmıyor çok hafif ışık veriyor 3-5 sn. ve sonra kapanıyor. Diğerlerinde öyle bir durum yok. Belki ipucu olabilir diye yazdım. En alttaki tek ledi gösteren resmi anahtar of konumunda iken. 2-3 sn bu şekilde sönük gibi yanıyor ama sonra hemen tamamen sönüyor.

Bir türlü anlamadım. Led'in yapısını iyi bilmediğimden ekstra birşeylermi yapmam gerek. Özel bir ledmi almam gerek alnamadım. Bir türlü çare bulamadım.
Herhangi bir fikri olan varmı acaba? Ben elektrikçi değilim ama mantığını anlarım genel anlamda. Garajıma kendim elektrik tesisatı çektim. Hareket algılayıcı, ne bileyim garaj kapımının nokta fotosellerini v.s kendim bağladım. Yani çok cahili değilim.

Bu nedenle siz bilgili arkadaşlara sormak istedim. Lambalarımın gün be gün arayla yanmamasının nedeni ne olabilir. Ne yapılabilir?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Selam.
Büyük ihtimalle nötr bağlantısında sorun var.
Bir lambanın azalarak söndüğünü ifade etmişsiniz. Faz-faz bağlantısı olabilir. Yada nötr gevşek olmasından dolayı.
Bağlantıları tekrar kontrol etmekte fayda var. Hem temas etme kısmı hemde doğru şema anlamında.
Birde bu lambaların trafolarına bakmak gerekir.
 
Anahtardan lambalara ulaşan hatta problem yok hani diyorsunuz ya bir anahtar 4 ünü diğeri 5 ini kontrol ediyor. Anahtarlardan ilk 2 lamba hangisiyse oraya kadar problem yok ama sonrasında lambadan lambaya atlama kablolarınız eskimiş oksitlenmiş olabilir. Lambadan lambaya atlamaları kontrol etmekte fayda olacağını düşünüyorum. Gerekirse yeni atlamalar yapınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,863
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst