türbin devir kontrolü

Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
221
Puanları
1
Yaş
68
arkadaşlar 7 kva gücünde pelton tipi küçük hidro elektrik santral var. su kontrol sistemi(düze) 12 v araba silecek motorun ileri geri çalışması ile türbin devri kontrol edilmektedir. yük değişimlerinde türbin devri değişmekte olup bu devri otamatik olarak sabit tutmak istiyorum. ne tür kontrol sistemi önerirsiniz. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Oncelıkle Turbın devrını nasıl olcuyorsun ve bu motorlu pıston nasıl kontrol etmektedır.Bunları acıklarsan bır seyler ıfade edebılırız

Iyı Calısmalar
 
set çıkışlı bir frekansmetre bulunursa sanırım bununla kontrol edilebilinir.
 
türbin devrini altarnatör frekansından görebildiğimiz gibi,ayrıca kontrol için türbin miline bağlı 12v küçük altarnatif üreteç yardımıylada görebilmekteyiz. ben kendim anolok olarak voltaja göre çalışan bir sistem yaptım. tam stabil olmadı. örneğin 215 v ile 225v arasında açma kapama yaptırdım devirde salınım meydana geldi .herhangi bir yük devreye giriyor ,devir düşmeye başlıyor buna mukabil voltajda düşüyor 215 v da su vanası açılmaya başlıyor 225v görene kadar. 225v görüyor ve kontrol eden motor duruyor.devir yükselmesi sonradan oluştuğu için vana fazla açılmış oluyor. devir normali aşıyor vana tekrar kapamaya gidiyor. bu açma kapamaları flip flopla kesik ,kesik verdim biraz düzeldi ama benim istediğim tam olmadı.set çıkışlı frekans metreyi düşündüm denemedim fakat salınımı engelleyeceğini zannetmiyorum belkide yanılıyorumdur.
 
Sayın ustam herşeyden önce sistemi (Silecek motoru) kısmını hızlı tepki verebilecek şekilde düzenlemenizde dengeleme işlemini hızlandıracaktır. Yükten çıkma durumunda gerilim ani yükselmelerine karşıda bir voltmetre yardımıylada uyartım üzerinde oynama yapabileceğinizi düşünüyorum.

Saygılarımla
 
hızlı tepkime verirsek salınım dahada artıyor.türbin volanlı olduğu için biraz geç hızlanıyor vana çok açmış oluyor. veya tersi çok kapanmış oluyor.voltaja gelirsek , altarnatör kendinden regülatörlü yükten dolayı volt değişmiyor devirden dolayı volt değişiyor.
 
Türbin döner aksamı üzerine uygun bir parça support'layarak türbin devrini indüktif sensör ile ölçebilirsiniz. Weidmüllerde bulunan dönüştürücü benzeri sinyal konvertörler ile indüktif sensörlerle ölçtüğünüz devir sayısını 4-20mA'e çevirip bir PID kontrol cihazına process value olarak girersiniz. PID kontrol çıkışı olan set value ile de su debisini kontrol ettiğiniz vana açıklığını ayarlarsınız. Bunun için kullandığınız vana kontrol vanası olmalıdır. Vana pozisyoneri hava ile veya elektrik ile çalışan tipte olabilir. 4-20mA set value çıkışını bu pozisyonere girmelisiniz.
Bundan sonrasını PID kontrol cihazı autotune fonksiyonu ile kendi yapabilir. Ya da siz P,I ve gerekirse D parametleri ile çeşitli denemeler yaparak optimum kontrol noktasını bulabilirsiniz.
 
anladığım kadarıyla ilk kurulumda hata yapmış gibi görünüyorsunuz yükte çalışmadaki devir kayıplarını ve voltaj düşmelerini engellemek için ve daha kararlı bir elektrik üretmek için altarnatörün 1 dakikadaki devir sayısını 2 veya 3 katına çıkarmanız daha ii olacak bu tabiki türübünün devir sayısını etkilememesi lazım bunun içinde küçük dişli ve büyük dişlilerden faydalanabilirsiniz yada karkas yani bisikletteki gibi zincirli aktarımlarlada bu devri elde edebilirsiniz benim hesaplarıma göre böyle çıkıyor dikkat etmeniz gereken birşey var dişlilere başlarken ilk önce küçükten başlayın yani: küçük (büyük ,küçük) (büyük, orta) (küçük, orta) (küçük . orta) (küçük . orta) (küçük . orta) küçük not: parantez içindeki çarklar ortak mille bağlı bu büyük çark capı 20 orta çark 14,4 küçük çark 4,4 buda bu sistemde türbin 1 kez döndüğünde altarnatör 89 kez döner buda istediğiniz devirli ve kw altarnatörü çok rahat kullanacağınız anlamına gelir bu benim fikrim kendim rüzgar enerji türbini için hazırlamış olduğum bir sistem
 
Öncelİkle su akiŞini dÜzenlemek yerİne ÇikiŞ voltajini regÜle etmen daha İyİ olur.ayni zamanda tÜrİbÜn devİr sayisi ÖlÇmende bİr İŞe yaramaz ÇÜnkÜ yÜkler degİŞtİgİ zaman devİr İle voltaj arasinda dogru bİr oranti olmiyacaktir.vana kontrolÜ İÇİnse dÜŞÜk malİyetlİ olarak regulatÖr sÜrÜcÜ kartini kullanabİlİrsİn.profosyonel bİrŞey İstİyorsan da bİr plc kart ve 0-10 volt veya 4-20 mİlİamper bİr vana kontrolcÜsÜ kullanabİlİrsİn.bu eklemeler salinimi mİnumuma İndİrecektİr.ayni zamanda 3 yollu bİr vana sana daha faydali olacaktir.ama regulatÖr olmazsa olmaz mutlaka Şart.
 
yukarıda birçok fikir var bazıları iyiye doğru götürecek bazılarıda çok fonksiyonellikten uygulama ve ayarlama zorlukları getirecek.
devir ölçülüp sensörden alınan bilgi veya frekanstan alınacak (devirle orantılı olan) bilgi 0...10 Volt seviyesine getirilecek.
sonra bu 0...10 V değeri silgi motorunu PWM ile sürecek bir sistem yapılmalı.Ama sistem normal yükte iken bir vana yardımıyla belli bir su verilmeli ve motorun ayarlama kolaylığı sağlanmalıdır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,738
Kullanıcılar
449,968
Son üye
ibrahimkalebayir38@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst