SU ÇARKI TAMAM ARKASI İÇİN YARDIM....

Katılım
11 Ara 2012
Mesajlar
26
Puanları
1
Selam olsun herkese

bizim küçük bir çayımız ve bu cayın 10 katı büyüklüğünde bir ırmağımız var
öncelikle küçük çayda su turbini yapmayı düşünüyoruz. dere köydeki yapay gölü dolduruyor göl dolucada sulama için kullanıyor. suyun göle aktığı noktada küçük bi su çarkı yapmak istiyoruz. oradan devri biraz artırıp elektrik üretmek istiyoruz. yalnız bu konunun yabancısıyız biraz..

Elektriği üretip ihtiyaç fazlasını devlete satmak istiyoruz nihayetinde. Çark ve çarkın devrinin hızlandırılması işlemlerini proje olarak tamamladık fakat buradan sonrası noktasında tam net bi bilgi alamadık.
jenaratör alıp üzerindeki altarnatörü mü sökelim dedik. Fakat devir sabit olmazsa sıkıntı çıkarır dediler ve altarnatörün üzerindeki devri yakalamak da bu dereden zor. sonuçta biz bunu şebekeye vereceğiz 220 volt 50 hz olmalı.

bu çarktan şebekeye kadar olan kısmında neler kullanmalıyız. akü inverter altarnatör.

izlediğimiz videolarda 1000 w elektrik üreten çarklar gördüm. (ne kadar doğruysa)

bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sudan elektrik üretmek te hep aynı sistem uygulanır.
Su çarkı veya su türbünü üzerine su deposu yapılır ve depo içerisindeki suyun basıncına göre altan çıkış borusundan çıkan su sabit basınçda olur. ve su çarkını sabit devirde döndürür. eski su değirmenleri gibi.
su depo üzerine devamlı akar fazlası taşar gider.
siz jeneratörden ayarlayalım derseniz çok teknik bir konudur. rüzgar türbünlerini incelerseniz bilgi edinirsiniz.
 
Deviri sabit tutamazsın. yük değiştikçe devir değişecektir ve frekansta. dolayısıyla en iyi yöntem invertör gibi bir şey kullanarak 220V 50hz i sağlaman lazım. Ayrıca devlete satmak için belli bir güçte üretim yapman lazım diye biliyorum. Öyle 5kw yaptım satayım gibi bir şey yok bildiğim kadarıyla. En mantıklı yöntem akü grubunun takviyesiyle invertör kullanmak.
 
kendi ihtiyacımız olan elektriği üretmek için develete başvurduk.farzı misal aküsüz direk şebekeye baglan bir sistem yaptık. evde elektrik tüketmediğimde bu çift yönlü sayactan şebekeye gider die biliyorum bende. aradaki fark üretim yönünde fazla ise küçükte olsa bi gelir demektir. yoksa yanlışım mı var. en son çıkan lisansız elektrik kanununda 500 kw altı belirtiliyor. alt sınır belirtilmemiş.

peki silvestir hocam buraya sabit mıknatıslı altarnatör almak gerek sonrasında akü inverter.. şebekeyi(220 volt 50 hz) 1 kw/s besleyecek bi sistem için hangi verilerde altarnatör almak gerek.
 
12 24 48 volt gibi alterantörden direk invertere girilebilirmi... sabit olmayan alternatör devrinden ötürü inverterden cıkan volta sabit olmazmı ... araya akü koymak gerkir mi.. su zaten sürekli akacak.. sebekede sürekli cekecek. öle doldur boşalt durumu yok.. güneş ya da rüzgar gibi degil. esince doldur sonra kullan. ya da gündüz doldur gece kullan gibi degil. 7 / 24 çalşıyor.
 
Ürettiğin alternatif akımı şebekeye girebilmen için şebekenin frekansıyla senkron olman lazım. Şöyle düşün şebekede voltaj sinüs olarak artıp azalıyor. Seninki de zamanlama olarak aynı zamanda artıp azalması lazım. Rastgele zamanda şebekeye bağlantıya giremezsin. DC akım değil ki bu tık diye bağlayasın. Yani özel teçhizat gerekir. TEDAŞ ekibi gelecek bu teçhizatlar uygun değilse zaten hatta giriş yapmana izin vermez. Burda bir önemli olay da frekansı 50Hz olarak tutturabilmen. Devir değiştikçe frekansın değişecek. 49 veya 51Hz olduğunda ki illa ki olur nolacak. Senin senkronizasyon bozulacak. O yüzden illa ki invertör ile 50Hz sağlaman gerek. Araştır bu konuyu sonuçta yapılan uygulamalar ve yapan firmalar var. Kullandıkları ekipmanlara bak önce fikir verir
 
inverter olacak tamam arada akü olmadan üreteceten direk invertere giremez miyiz.
 
sayın yıldırım bız bu konu cok ınceledık uygulama alanınada gıdıp baktık resmi işlemleride inceledık gelelım sadede öyle maliyeti ucuz deil bu işin önce özel idareden su kullanma izni alacaksın suyun 100de 25 ni dereye can suyu olarak bırakacaksın sana kalır 100 de 75 kalan suyun debısı ıncelenır ve kac kw elektrık üretır ortaya cıkar ona görede trubın ve altarnatör alınır GELELIM satma işlemıne tedaş derki benım en yakın trafoma kadar hat cekeceksın yanı sen deıl hattı onlar cekıyolar parayıda peşin alıyolar sonra sana 5 veya 10 yılda gerı ödüyorlarmış bununda maliyeti km si 25.30 bin tl idi enson 500 kw lımıtıne gelınce lımıt artırıldı "1 mgwatt a cıktı enson şimdi bu maliyetleri karşılayacaksanız önce özel idare su izni sonra tedaşdan elektrık üretim izni standartlar vs ÜRETILEN ELK 380 VOLT DUR 220 DEİL EKIPMANLARI ERUROPA DAN alınırsa teşvık yok yerlı mal kullanırsanız sızden elek kw daha yuksek fıyata alıyorlar ama yerlı makınaların kullanın ömrü kısa europa ekıpmanlarda 25 30 yıl garantısı varama oda pahalı
 
Son düzenleme:
benim üreteceğim 500 kw falan degil 2 kw civarı oalcak.. çift sayaclardan bahsetmişti güneş enerjisi satan bi firma...köydeki evimiz ile su arasında 50 metre yok.. göle akan noktada yapacagım için suyun hepsini kulanabilirim.. ama yukardan 20 metre yüksektende kesim %75 oranında basıncla da yapılabilir... benzinli janaratörü kullanır gibi direk prize girerim die düşünüyordum. ama dedidim gibi konun yabancasıyıım evimin yanından su akıp gidiyor bizde bakıyoruz.. ne üretirsek kardır deyip bu işe başlamak istyorum ben.. saatte 1 kw üretebilsem bile. 1*24*30=720 kw ayda 720*0,075$*1,9 ayda 102 tl yapar. bizde fatura 50 yi geçmiyor. ayda 100 lira için bu iş yapılır mı derseniz evet yapılır..1 kw enerjiyi evimden çift yönlü sayac ile şebekeye veririm die ümit ediyorum.. ümit bey yasal prosedürler siz daha yakınsınız.. biz kanunda okudugumuz kadar. uygulama ise etrafımdaki bi kaç kişi çatsınıa güneş panlei döşedi o kadar...

sizin dediğiniz trafoya kadar hat cekme daha büyük üretim yerlerini evin 2 km aşagısınden gecen ırmak için yapacaz.. ama önce dereden eve elektrik destekleyi istiyoruz...
 
12 24 48 volt gibi alterantörden direk invertere girilebilirmi... sabit olmayan alternatör devrinden ötürü inverterden cıkan volta sabit olmazmı ... araya akü koymak gerkir mi.. su zaten sürekli akacak.. sebekede sürekli cekecek. öle doldur boşalt durumu yok.. güneş ya da rüzgar gibi degil. esince doldur sonra kullan. ya da gündüz doldur gece kullan gibi degil. 7 / 24 çalşıyor.

Bakın,güneş,su türbini ve rüzgar türbini sistemlerinde üretilen elektrikten sonra,kullanılacak inverterden önce mutlaka bir akü sisteminin yer alması gerekir.Akümülatörler,alternatörlerle veya güneş pilleriyle inverterler arasında bir çeşit tampon görevi yaparlar,yani alternatör voltajının aşırı yükselmesini veya düşmesini önlerler.Düşük devirle az enerji üretmede veya yüksek devirle de fazla enerji (Elektrik) üretmede,arada dengeleme görevini (Balansını) yaparlar.Araçlarda kullanılan akülerin asıl görevi olan elektriği depolamasının yanında,alternatörlerle üretilen bu voltajı,akü+alternatör,yani ikisi birlikte yük verirken,voltajı belirli sınırlar içinde tutabilmek olarak da vardır.Benzer şekilde,güneş,rüzgar ve su türbinlerinden elde edilen elektriğin düzenlenebilmesi (Bir nevi voltaj regülasyonu) için de,yine akülerin bu nedenle kullanılması gerekir.

Bir de örneğin 220 volt,50 hz.sabit çıktı değerini her zaman kesin olarak elde edebilmek ve elde edilen belirli elektrik gücünü,ihtiyaçtan fazlası durumunda tedaş'a satabilmek için,Şebeke ile tıpatıp ayni olan senkronu,aküye bağlı olmadan sağlanan bir inverterle,direk by-pass yaparak temin etmeniz de çok zor olur.Çünkü su debisindeki en ufak değişiklikler bile,frekans ve voltajda oynamalara,sapmalara kolayca neden olabilecektir.Çok iyi bir servo-mekanizma (Geri besleme sisteminin) su türbinine çok başarılı uygulanması gerekir ki (HES'lerde olduğu gibi),bu da başlangıçta yapacağınız yatırım maliyetini gereğinden çok fazla arttırabilir.

Yani,sonuçta yine en iyi ve en basit regülasyon,alternatör-akü-invertör üçlüsünü beraberce kullanmayla kolayca da sağlanabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,773
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst