step motoru hızlandırmak için çözüm önerileriniz

cenko

Üye
Katılım
8 May 2009
Mesajlar
56
Puanları
1
Yaş
34
selam beyler elimde bir 23lm-c355 step motor var yarım adım şeklinde sürüyorum (çünkü enfazla torku bu tip sürmede alıyorum) elimde bir sürücü yok kendim yaptım mosfet lerden devrenin çıplak olduğunu düşünüyorum internetteki sürücü resimlerinde 5 watlık dirençler büyük kondansatörler var motorun torku düşmeden daha hızlı sürmenin yolları nelerdir bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim.şimdiden teşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Step motorun hızı uyguladığınız palslerin frekansına bağlıdır.
Devrenizde nasıl bir sistem kullandınız? Uyguladığınız pals frekansı nedir?
 
Step motorlarda hiz arttikca tork duser. Dusme oranini, surucu devre ve motorun izin verdigi maksimum akima cikarak azaltabilirsiniz.

Profesyonel bir is icin gerekiyorsa servo motora gecmeniz daha dogru
 
step motoru yarım adımda sürüyorum min adım aralığı (en iyi tork) 2 mili saniye step motor 1.8 derece olduğu için bir hayli yavaş dönüyor uyguladığım gerilim 5-6 volt civarı
çekilen amper ise 1.5-2 arası motoru bobinlerine kısa sürelerde enerjiyi verip çekiyorum yani şoklama yapıyorum bu sefer 15 voltta ısın madan çalışıyor fakat tork düşük ama hız mükemmel yine half stepte 300 micro saniyeye gelebiliyor.
torku arttırabilirsem iyi aslında servo motora geçmek istiyorum fakat elimde sağlam bir döküman yok eğer yoolayabilirsen sevinirim ilginiz için teşekkürler
 
step motorda hız kontrol yada pozisyon kontrol yapıcak isen ve hızlar arasıgeçişlerin olucak ise hızalanma ve yavaşlama rampası kullanmadan bu işi yapamassın .cünkü step motor 3000 rmp ise 1sn de 50 rpm demek olur.100ms 5 rpm dir.eğer adım oranın 200 puls ise bu motora en fazla 100ms 200 puls göndere bilirsin demek.yada 100 ms içersinde hızını 200 puls den fazla artıracak bir hız çıkşı sağlayamassın.
 
arkadaş ben step motoru plc ile sürdüm nasılmı plc 4 lü yürüyen lamba devresi yazdım girş degerlerini td200 girdim plc cıkışına 4 tane solid röle koydum hızını her türlü ayarladım arkadaş tork amperle alakası var trafonun gücüyle orantılı ve sistemdeki dogru akım elde etmek için köprü tip dogrutmaca ihtiyacın var step motorun amperine göre seçeçeksin dogrutmacı numaram 0546 853 86 52 ararsan grş
 
L298 entegresıyle dene voltajı yukseltebılırsın o zaman torkta yukselır 5 voltta yuksek hiz motor kendını taşir ancak
 
Yukarıda arkadaşlarımın yazdıklarının tamamına katılıyorum. Bu konuda ben de bayağı kafa yordum. Step motorda önemli olan çekebileceği max. akım. Bu da devir arttıkça düşer. O yüzden gerilimi sürücü devrenin elverdiği ölçüde arttırabilrisin (akımı kontrol etmek şartıyla). Gerilimi arttırdıkça hızın da arttığını göreceksin. Ama bunu da rampalama ile yapmalısın. düşükten yüksek frekansa doğru. L297+L6203 entegre kombinasyonuna bak. İşini görürü belki. Ama benden önce yazan bir arkadaşım doğru söylemiş stepi bırak servo kullan. LMD18245 entegresi ile yapılmış mükemmel sürücü devreleri var onarı da inceleyebilirsin. Googleda entegre adıyla tarama yapman daha faydalı olabilir kanısındayım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,839
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst