STEP MOTOR NEDİR? STEP MOTOR KULLANIMI VE ÇALIŞTIRILMASI

Katılım
24 Haz 2012
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
36
STEP MOTOR NEDİR? STEP MOTOR KULLANIMI VE ÇALIŞTIRILMASI

Step motoru bir diğer adıyla adım motorları; hızlı, Doğrusal ve kademeli hareket istenilen uygulamalarda kullanılan fırçasız DC elektrik motorudur. Kademeli motorlar düşük devirlerde yüksek tork ve düşük titreşim ve hassasiyetle çalışmaktadırlar. Step motorları rotor denilen sabit bir manyetik dönen şafta ve stator olarak adlandırılan motoru çevreleyen sabit kısımdaki elektromıknatıslardan oluşur. step motorlar, yarim adim modunda çalistiklarin da hassasiyetleri daha da artar.


STEP MOTORUN SÜRÜCÜ İLE ÇALIŞTIRILMASI
Step motorlar mikro denetleyici, arduino ve step motor sürücü yardımı yöntemi ile sürülmektedir. Sürücü ve mikro denetleyici encoder ve plc’ den motora sırasıyla kare dalga ( darbe sinyali ) gönderilerek step motorun adım adım ( derece ) dönmesini sağlar. Step motorlarda adımlar derece olarak adlandırılır. Motorun adım derecesi motor’un imalat tasarıma bağlıdır. Derece açıları motorun teknik dökümanlarından öğrenebilir. Adım motorlarının derece açıları 0,6’dan 62,5 dereceye kadar imal edilirler. Örneğin: 400 adımlık bir motor tam dönüşte (360 derece ) 400 adım yapar. Motorun her adım açısı 360/400 = 0,9 derecedir. Adım motoruna uygulanan kare dalga ( pals ) sinyal adeti ile doğru orantıda çıkış sinyali üreterek motor milini istediğimiz derecede döndürebiliriz. Motorun hız ayarı motora birim zamanda ( sn ) gönderilen sinyallere ( pals ) göre değişmektedir. Birden fazla step motorun bulunduğu uygulamalarda adım motorları bir birleri ile senkron çalışabilmektedir. Step motora sürekli dc voltaj uygulandığı zaman motor sürekli dönmektedir. Adım motorları geri besleme ( encoder ) ve geri besleme olmadan da kolaylıkla kontrol edilebilmektedir.

kaynak: http://www.elektrikde.com/Step-motor-nedir-step-motor-kullanimi-ve-calistirilmasi.html
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,965
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst