Statik elektrik boşaltma

abuzerefendi

Katılımcı Üye
Katılım
22 Ara 2012
Mesajlar
451
Puanları
99
Yaş
40
Arkadaşım vücuttaki statik elektriği alıp led yakan, ledin şiddetine göre vücuttaki statik elektrik birikmesini gösteren bir cihazdan bahsetti. Hemde diy yani kendin yap olduğunu söyledi. Bu mümkün mü?
Böyle bir devre bilen var mı?
 
Varsa bile çok kısa anlık yakar söner, benim bildiğim neon lamba olur içinde. AliExpress yaz static electric uygun ürün çıkacaktır.
Orada arama yapıyorum adamlar static elektrik ölçer vs yapmış ama ben insan vücudundaki static elektriği noturleyecek bir şey soruyorum. Bahsettiğim forum konusunda da konu bunun dışına çıkmış.

Kısacası insan vücudundaki elektriği topraklayacak sistem konusunda bilgisi olan veya şu alet diyerek önerebilecek var mı?
 
Çıplak ayak toprakta yürümek veya toprak teması olan metallere dokunmak statik elektriği boşaltır. Vucut yükünün tersi ile yükleme yapılabilirse topraklama yapabilir.
 
Heh işte o dediğiniz gibi sanırım. 1 2 sey buldum negatif iyon olan ortamda static elektrik olmazmış diye. Negatif iyon vucudu deşarj ediyormuş. Bunların dışında klasik toprakta yürümek, duş almak ve evlerdeki elektrik prizlerinin toprağı kablo ile vücutta gezdirme var.

Dediği bakır levha varmış ona avuç içi demiş ama o sistemler hep topraklamaya bağlı led yakan görmedim:)
 
Bir ledi nasil isimasini saglariz bir guc kaynagina bagladigimizda bu nedir en basiti pil aku yada şebekede calisan trafolu guc kaynaklarina bagladigimizda lediniz calisarak isik yayacaktir.

Guc kaynaklarini incelerseniz temel elektrik bilgisi nedir elektrik bir elektron akisidir.

Simdi statik elektrik konusunu degerlendirelim. Statik elektrik nedir temelde kiyafetlerle iliskili yalitkan tabanli bir ayakkabi giydigimizde kıyafetlerimiz yada cevresel etkilerle vucudumuz bir kondansator gibi topraktan ayri olarak elektron yuku ile yüklenmesi durumudur. Statik denmesininde nedeni budur. Biriken elektrik yukunun vucutta beklemesidir.

Simdi bu duragan olan elektrik akimini bir elektron akisina nasil donusturebiliriz en basiti bu yuku topraga akitirsaniz bir elektron akisi meydana gelir.

Yukarida ne demistik guc kaynagi led icin elektron akisi olusturuyordu.

Evinizde pirizdeki veya harici yapacaginiz bir toprak hatti cektirin bu toprak hatti ile statik elektrik yuklu kisi arasina ledinizi yerlestirin ve devreyi kurun. Ledden elektrik akimi gectiginde isik yayacaktir.

Ancak bu durumda 1 sorun vardir.

1 led icin gereken voltaji ve devreden gececek akimi nasil saglayacaksiniz. Ledler hassas yariiletkenlerdir. Keza statik elektrik akimi cok dusuk voltaji ise binlerce volttur.

Sizin sorununuz 2 tanedir.

1 bu statik elektrik yukunu nasil led icin gereken voltaj ve akima cevireceksiniz?

2 adi uzerinde olan statik olan bu voltajin devamliligini nasil saglayacaksiniz.

Sorunun devami guc konusuna gidiyor bu statik elektrikten ne kadar guc elde etmeyi dusunuyorsunuz. Mili yada mikrowatt gucundeki bir statik elektrikten ne umuyorsunuz? Yoksa bilmedigimiz bir statik elektrik deposumu kesfettiniz?

Kolay gelsin ( biraz uzun oldu kusura bakmayin okurken sikmak istemezdim umarim sikilmazsiniz.)
 
Statik elektrik te toprağa akar. Ancak akan elektriğin polaritesi bilinemez.
Statik elektrikteki gerilim, binlerce, onbinlerce volt seviyesinde olup, akım piko, nano amperler seviyesindedir.
Basit mantıkla statik elektriğin depolanması ve basit bir yük üzerinde (LED) kullanılabilmesi.
STATİK.png

1000 veya daha çok kondansatör birbirlerine serii bağlanır.
Kutupların belirlenebilmesi için her bir kondansatöre birer diyot bağlanmalıdır.
Statik elektrik toprağa akarken kondansatör üzerinde birikecektir. Yani kondansatörü tam anlamıyla olmasa da dolduracaktır.
Kondansatörlerin boşalmalarına müsaade edilmeden birbirleri ile parelel bağlarsak, toplamda gerilim azalacak, ama akım yükselecektir. Bu düşük gerilimi bir güvenlik direnci üzerinden LED'e verirsek LED kısa süre de olsa yanacaktır.
Temel mantık bu olup, tüm olasılıkların hesaplanması kullanıcılara bağlıdır.
 
Mikro yada piko amperlerle ugrasacagimiza daha guzel yenilenebilir enerjiler var.

Diyecegim bu gibi kucuk enerjiler kontrolu zor yuksek voltajlar yerine daha farkli enerjiler uzerine dusunmemiz lazim.

Tabi bu benim sahsi fikrimdir bu elestriyi kirici olarak düşünmeyin yonlendirme ve yapici olarak dusunun.
 
Bu bir projede kullanılacak. Vücuttaki enerjiyi gerçekten boşalttığını göstermek için. Toprak hattina bağlı düz plaka ile topraklama da enerji akışını goremediginiz için popülaritesi yok. Lakin 1 ledi deyme aninda az-cok ışıtsa bile popülerite sahibi olmuş olur.
Vücuttaki elektriği topraklar iken bunun gerçekten olduğunu göstermek için led yakmak dedim elektrik üretme ile alakası yok
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst