Sony Trinitron Tüplü TV Arızası

Kontedi

Üye
Katılım
21 Eki 2016
Mesajlar
18
Puanları
1
Merhaba. Uzun süredir kullandığım Sony Trinitron tüplü televizyonumda bir sorun var. Ekran zaman zaman kararıyor. Resimde işaretlediğim kısmı çıkartıp taktığımda görüntü geldi ama içe göçük olarak geldi. Bazen de çizgi yada nokta şeklinde. Benzer sorunlara tüpü bitmiş ya da devre kartı arızalı olabilir denmiş. Tüpü bitseydi sanırım kontrast/parlaklık değerleri de düşerdi. TV eski olduğundan (10-15 yıl) problem büyükse gereksiz masraf da yapmak istemiyorum. Konu hakkında bilgi sahibi olanlar fikir beyan ederse sevinirim. Teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • TV.jpg
    TV.jpg
    215.6 KB · Görüntüleme: 105
Cihazınızda soğuk lehim olarak tabir edilen,elemanların lehimlendiği ayakların birinde veya birkaçında zamanla ısınmadan dolayı temassızlık olmasından arıza oluşmaktadır.Başta çıkardığınız soket olmak üzere benzer soketlerin ayakları ile diğer elemanların ayaklarını resim tüpü arkasındaki plakette dahil , göz kontrolunda görebildiğiniz soğuk lehim olan kısımların lehimlerini dikkatlice yenilemeniz gerekir.Bu işlemden sonra düzelme olmaz ise başka işlem yapılabilir.Arzanız belirttiğiniz izaha göre resim tüpünden değildir.Kolay gelsin.
 
Teşekkürler cevabınız için. Sanıyorum fazla masraflı olmayacaktır tamiri. Peki tamirciler belirttiğiniz sorunu evde halledebilir mi, tv oldukça ağır zira.
 
Teşekkürler cevabınız için. Sanıyorum fazla masraflı olmayacaktır tamiri. Peki tamirciler belirttiğiniz sorunu evde halledebilir mi, tv oldukça ağır zira.
Tamirciye durumu izah edin.Evde yapılabilir.
 
Evet dediğiniz şekilde soketin altındaki lehimler resimdeki gibi yanmış ve oynuyor. Tamirci tvyi getirin deyince anakartı söküp götürecektim ama EHT Trafosu denilen parçanın tüp ile bağlantısını kesemedim.
 

Ekli dosyalar

  • TV+.jpg
    TV+.jpg
    228.4 KB · Görüntüleme: 76
Son düzenleme:
Evet dediğiniz şekilde soketin altındaki lehimler resimdeki gibi yanmış ve oynuyor. Tamirci tvyi getirin deyince anakartı söküp götürecektim ama EHT Trafosu denilen parçanın tüp ile bağlantısını kesemedim.
Arızanızın evde çok kolay yapılabileceği belli.Şaseyi söküp tamirciye sizin götürmeniz hiç mantıklı değil bence.O şasenin sökülüp yerine takılması esneasında başka lehim hatalarına neden olunabilir.Başka tamirciye yukarıdaki resmi gösterin durumu izah edin gelip yapabilir.İllaki ben söküp götüreceğim derseniz EHT trafoyu tüpten sökmek için önce 25-30 cm boyunda herhangibir kablonun iki ucunu 2 cm kadar açın,bir ucunu tornavidanın iletken kısmına dolayın,diğer ucunu ise tüpün iç yüzündeki uzun iletken şase teline bağlayın.Tornavidanın ucunu Tüpe giren lastikli vantuzun içine sokarak kablonun ucundaki iletken kelepçelerine değdirerek tüpteki birikmiş olabilecek yüksek gerilimi boşaltın.(Bazı tüplerde birikme olmayabilir-emniyet için yapılmalıdır) Daha sonra vantuzu el ile kaldırarak kablo ucundaki kelepçeyi tornavida yardımıyle tüpteki yuvasından çıkarabilirsiniz.Yukarıdada izah ettiğim gibi bu arızanın yapılması için doğru olan tamircinin eve gelip yapması veya tv.nin götürülmesidir.Takdir sizindir.Kolay gelsin.
 
Bilmeyen biri için çok tehlikeli çevrende lehim yapabilen arkadaşın yok mu onu çağır!
 
Görüşlerinizi dikkate alıyorum ama dediğim gibi bir tamirci tvyi getirin, başka problemleri de vardır dedi (kendi çıkartacak sanırsam), diğeri de eve gelmeye 50tl istedi sadece bu iş için. TV 100-150tl etmez alan olursa şayet.

Başka tamircilere de soracağım ama olmadı kendim yapacağım artık. Resimdeki yanmış/oynayan kısma uygulayıp ayakları sabitlesek yeterli olur sanırım.

Ne tür malzeme yeterli olacaktır bu iş için?
http://www.hepsiburada.com/lehim-havyalari-c-13003177
 
60w havya ve lehim teli yeter ama tecrübe satın alınamaz!
 
Alınamaz tabi ama edinilemez değildir(!)

5 dakikalık iş için 300-400m. gelemeyen, zaten modası geçmiş tvler için gereğinden fazla para isteyen tamirciler yüzünden alternatif yöntemlere yöneliyorum. Bir şey bozulmaya görsün hep aynı durum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,705
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst