[SOHBET] İnternet Ortamındaki Müzik Yayınlarının Ses Kalitesi

Yunusgr

Paylaşımcı üye
Katılım
19 Tem 2020
Mesajlar
1,108
Puanları
106
Konum
Antalya
Herkese merhaba,

Kaliteli müzik dinleyebilmek için şu konuda kabin yapımına girişmiştim ve şu anda sona epey yaklaştık. Kabini yaptık yapmasına da kaliteli müziği nereden bulacağız-dinleyeceğiz?

Bunun için mevcut platformlara da bakmaya başladım fakat net bir bilgi bulamadım. Bu yüzden de bu konuyu açmaya ihtiyaç duydum. Konu biraz sohbet-bilgilenme odaklı bir konu olacak gibi görünüyor. :)

Bu arada müzik dinlemek için kullandığınız platformları da yazabilirsiniz, bu sayede diğer platformlarla da kıyaslama yapabiliriz.
Şu anda devam eden Spotify aboneliğim var fakat, diğer platformlarla kıyas edebilmek için Apple Music ve Tidal platformunu da deneyeceğim.

Spotify'daki müzikler genel olarak CD kalitesine yakın gibi. Tam CD kalitesinde diyemiyorum çünkü bazı müziklerde 18 kHz frekanslarından sonra uçurum oluşuyor.

Bu konuda size birkaç tane sorum olacak.

1) Teknik anlamda kaliteli kayıttaki müzik nasıl görünmelidir ve nereden dinlenebilir?

2) Plak veya albümleri satın alıp PC'den mi dinleyeceğiz? (Sadece ev ortamında olabilecek bir durum)

3) @Mr_YAMYAM hocam bana şu müziği AC3 formatında göndermişti, aynını bir de linkten dinledim. Arada bariz farklar var. Spotify gibi buna yakın kalitede yayın yapan servis var mıdır?
 
Digital bir müziğin kalitesi öncelikli olarak veri akışı ile ilgildir.
44.1kHz örneklemeli 16 bit çözünürlükteki bir PCM ses akışı 1411kb/sn veri akışına sahiptir.
Bu format ise günümüz CD lerinde kullanılan formattır.
Band genişliği 22kHz tir ve alt gürültü eşiği 96db civarıdır. Titreşimli olarak işlendiğinde alt gürültü eşiği 120db olabilmektedir.
Eğer internetten müzik dinliyorsan bunu iki şekilde test edebilirsin.
1) Eseri spectrum analizerden real time olarak gözleyebiliyorsan band genişliğini görebilmelisin. Band genişliği en az 20kHz olmalıdır.
2) Gözlemlenen band genişliği dahilinde veri akışını da internet arabirimleri ile görebilmelisin. 1.4Mb/sn nin daha altında veri akışı varsa (Örneğin 320kb/sn) o eser kayıplı olarak iletilmektedir.
3) Bir digital müzikte sadece iki unsur bulunmaz. JITTER veya data transferi doğrultusunca kayıp veriler de oluşabilir. (Data loss) Bu kayıpların amatörlerce görülebilmesi pek mümkün değildir. Ancak çok ileri seviye internet arabirimleri varsa belki eklentileri ile görebilmek mümkün olabilir.
 
Spotify'dan şu müziği açıp ilk 1.30 dakikasını kaydedip frekans aralığına baktım. Tüm kaydı taradığımda çıkan sonuç bu. 18 kHz ve sonrasında oluşan uçurum demiştim. Tam olarak bu sanırım o :D

1657827032351.png


Hesabım premium ve sayfalarında kalite ile ilgili şu bilgileri vermişler.
https://support.spotify.com/tr/article/audio-quality/

İnternet kullanımını nasıl ölçeriz bilemiyorum. Müziği açtığım anda çok az bir miktarda kullanım oluyor ama sonra indirme vs görülmüyor.
 
ANA :D
128kb/sn normali, paralı alırsan 256kb/sn
TÖVBE TÖVBE
Radyo dinlerim daha iyi.

NOT:
Üstelik resimdeki vector scop'a bakılırsa o eser mono.
Eğer çok tarihi bir eser değilse seni iyicene gandırıyolar demektir :p
 
İşte mevzu burada kopuyor :D Müzik kütüphanesi çok geniş ve duyumlarıma göre çok fazla internet gereksinimi olmamasından dolayı da herkes kullanıyor. Bu konular aklımı karıştırıyor işte.

En kaliteli versiyonu mobil (veya pc uygulamasından)+premium ile olmuş oluyor böylece. Buradan bir şey çıkmayacak sanırım :D Spotify olmadı gibi.
 
İşte mevzu burada kopuyor :D Müzik kütüphanesi çok geniş ve duyumlarıma göre çok fazla internet gereksinimi olmamasından dolayı da herkes kullanıyor. Bu konular aklımı karıştırıyor işte.

En kaliteli versiyonu mobil+premium ile olmuş oluyor böylece. Buradan bir şey çıkmayacak sanırım :D Spotify olmadı gibi.
Başka nasıl gandıracaklar insanları.
Bir zamanlar MP3 ü de en kaliteli imiş gibi anlatıyorlardı.
 
benim kulaklarım her türlü sesi gürültü olarak duyduğu için kesinlikle yorum yapamıyorum. kırk yıl önce geçirdiğim kaza beynimde hasar bıraktı. bazen karşımda konuşanın ne dediğini anlamıyorum ama sesleri duyuyorum.
 
Diğer platformlara da baktım.

Deezer HI-FI 16-Bit/44,1 kHz FLAC

Bunun ücretsiz versiyonu gayet kötüydü. HI-FI aboneliğine bakmadım ama sayfada bazı bilgiler vermişler.

Tidal Master High-Res Quality 2304-9216 Kbps

Apple Music 16 bit/44,1 kHz - 24 bit/192 kHz. Flac formatı burada Alac olmuş.

Evet müziklerin en kaliteli hali plaklarda mevcut eğer hakkıyla kaydedilmişse. Ama plak ve CD alıp her yerde dinlemek zor. Bu yüzden internetten kaliteli yayın yapabilen platformları aramaya koyuldum.
benim kulaklarım her türlü sesi gürültü olarak duyduğu için kesinlikle yorum yapamıyorum. kırk yıl önce geçirdiğim kaza beynimde hasar bıraktı. bazen karşımda konuşanın ne dediğini anlamıyorum ama sesleri duyuyorum.
Çok geçmiş olsun. Aslında bizde de çok geniş aralıktaki sesleri algılayabilecek kulak yoktur muhtemelen. Belki insan kulağının algılayabileceği en alt ve en üst frekansları fazlasıyla kırpmaya başlamışızdır bile.

Ama en azından ulaşabileceğimiz kalitedeki müziği de nasıl daha kaliteli dinleyebiliriz onun araştırmasındayım aslında.
 
FLAC PCM formatının kayıpsız versiyonudur. Yani dinlenilebilir. Band genişliğinin 22kHz ler civarı olması lazım.
ALAC (Apple Lossless Audio Codec) ELMA PC ler için FLAC formatı.
Bu iki firma açıkça belirtmiş. Kalite unsurları ve internet band genişliğini.
FLAC dinleyebilmek için en az 5Mb/sn internet hızı gereklidir denilmiş.
Eğer eser kayıtları doğru yapılabilmişse CD kalitesinde ve kabul edilebilir demektir.
 
İnternetim yetiyor. O halde aynı eseri hem Deezer hem Apple Music üzerinden denemek lazım. Zaten deneyecektim bu da üstüne iyi geldi :D

Aslında Tidal teknik bilgi vermemiş ama Masterdan hemen önce Flac'tan bahsediyor. Yani Master sürümü Flac'tan bile daha kaliteli olarak anladım.


Bu müziği Spotify'dan oynattım şimdilik, diğeri mono gibiydi. Şimdi bunlar CD Kalitesinde midir?

1657830808497.png
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst