Sitenin trafosuyla, süzme sayaçların toplamı arasındaki fark.

uzakdogu

Üye
Katılım
5 Mar 2012
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
51
Arkadaşlar merhaba, benim işyerimin bulunduğu sitenin 1600 kva lık bir trafosu var ve çıkışında bulunan sayaçdan tedaş yetkilileri aysonunda endeksi okuyorlar.Site yönetimide bu fatura miktarını kiracıların süzme sayaçlarına bakıp elektrik sarfiyatlarına göre herkese fatura çıkarmaktadır. Fakat tedaşın okuduğu endeks miktarı ile kiracıların süzme sayaçlarının toplamında fark bulunmaktadır . mesela bu ay ki tedaş cfaturasında kullanım endeksi 158000 kwh ve kiracıların süzme sayaç larındaki endeks toplamı 133000 kwh. Bu aradki fark ise site yönetimi kiracılara trafo kaybı olarak yansıtmakda.( bu arada site içi aydınlatma reaktif yermi ? ).Benim bu konudaki fikrim bunun kiracıların reaktif yemelerinden kaynaklanmakda olduğudur.Çünkü matbaa ve buna benzer firmalar bulunmaktadır.Sitede kaçak olma ihtimalide çok zayıf. bana bu konuda ki fikrinizi söylerseniz sevinirim ve bu sorunu çözebilecek bir efip nasıl bulabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sn. uzakdogu endeksler arasındaki fark ile reaktif tüketimin bir alakası yoktur. Yani 158000-133000=25000 kWh'in bir açıklaması olmalı. Ya birileri kaçak kullanıyor. Yada sayaç okuma veya çarpan hatası olabilir.
Elbette sitenizdeki reaktif tüketime karşılık kompanzasyon yapılmamışsa ve dolayısıyla sınırları aşıyorsanız, reaktif tüketimden ötürü bedel ödemeniz gerekecektir. Lakin dediğim gibi bunun aktif tüketim endeksiyle bir alakası yoktur...
 
ara sayaçların hepsini kontrol edersen iyi olur
 
sayacın trafonun çıkışında olduğunu belirtmişsiniz,1600kva'lık tesisin sayacı OG tarafında olması lazım.
Ana sayaç OG tarafında olduğu için trafo kayıpları ve hat kayıplarınıda yazacaktır.Kiracıların sayaçları ise bu tüketimi göremez.Kiracıların faturalarına trafo kayıpları olarak yansıtmanızda bir sıkıntı yok.
 
sayacın trafonun çıkışında olduğunu belirtmişsiniz,1600kva'lık tesisin sayacı OG tarafında olması lazım.
Ana sayaç OG tarafında olduğu için trafo kayıpları ve hat kayıplarınıda yazacaktır.Kiracıların sayaçları ise bu tüketimi göremez.Kiracıların faturalarına trafo kayıpları olarak yansıtmanızda bir sıkıntı yok.
Evet sn. fabia bizim atladığımız ayrıntıyı gördü... Ödemiş olduğunuz fark reaktif tüketim değil tr ve hat kayıplarından kaynaklanan farktır...
 
Site yönetimi, ortak alanlar ve site içi yol aydınlatmalar için ayrı bir sayaç tesis edilmemiş ise, bu fark site ortak tüketimi olarak tüm site üyelerine yansıtılmış olabilir. Reaktife girme konusu farklı bir konu. Site ticari bir alan olduğu için yol aydınlatma dahil tüm tüketimlerin, ticari tarifeden dolayı reaktif oranlara uyma zorunluluğu var , aksi takdirde reaktif bedel olarak ayrıca faturaya ilave edilir.
 
Arkadaşlar herşeyden önce, benim bu sorunuma göstermiş olduğunuz yakınlıkdan dolayı teşekkür ederim .Ama sayın fabia'nın ve ertek 68 arkadaşın belirtmiş olduğu TRAFO KAYBI miktarı tedaşın ana faturasında belirtilmiyor yani boş. Bununla birlikte benim araştırmam sonucu tedaş 1600 kva lık trafolara günlük 67 TL 'lik bir miktar belirlemiş bu sene buda bir ayda 67*30= 2010 TL yapar veya trafo kaybı hesaplamasından yaklaşık 3000 TL olur abartılı olarak. Ama bizim fark miktarı 5000 TL dir.Kaçak ve çarpan hatası da yoktur. Bununla birlikte bu fark son 4 ayda siteye gelen matbaa ile birlikte arttı bu matbaa da yaklaşık aylık 25000 kwh harcıyor. benim dikkatimi çeken bu son 4 ayda bu farkın artmasıdır ve bir sorum daha olacak sizlere bu süzme sayacı olan kiracılar kompanzasyonlarına dikkat etmezlerse yedikleri reaktif nereye yansır? Yani tedaşın ana trafoya kesdiği faturasında reaktif cezası görülürmü, veya yedikleri reaktif diğer kiracılar tarafından dengelenirmi ( kompazasyonuna dikkat edenler)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,689
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst