Sesle Dosya Transferi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
j4pykxb.jpg


Kimi zaman bilgisayar ve telefon gibi iki cihaz arasında bir resim veya belge taşımak eziyete dönüşebiliyor. Bu gibi sorunları çözmek için çeşitli uygulamalar geliştiriIse de bu uygulamaların her iki cihaza da kurulması her zaman mümkün olmayabiliyor. Ozzillate.com bu soruna sesli iletişimle pratik bir çözüm getirmiş. Siteye girdiğinizde Gönder (Send) ve Al (Receive) adında iki seçenekle karşılaşıyorsunuz. "Gönder" seçeneğiyle cep telefonu veya bilgisayarınızdan göndermek istediğiniz dosyayı seçiyorsunuz. Dosya sunucuya yükleniyor ve cihazınızdan bir ses yayınlanmaya başlıyor. Diğer cihazdan aynı siteye girip "al" seçeneğini tercih ediyorsunuz. Site cihazınızın mikrofonunu kullanarak ortamdaki sesleri dinlemeye başlıyor ve diğer cihazın yayımladığı sesi duyduğu anda dosyayı indiriyor. Kullanması son derece pratik olan site aslında ses aracılığıyla sunucuya yüklenen dosyanın numarasını diğer cihaza iletiyor. Diğer cihaz da bu numarayla dosyayı merkezi sunucudan indiriyor. Merkezi sunucuya yüklediğiniz dosya sadece iki dakika saklanıyor ve sonrasında siliniyor. Yine de uyaralım, tanımadığınız bir web sitesine hassas bilgilerinizi yüklemek tehlikeli olabilir. Bu tür bir teknolojiyi kullanarak benzer bir proje geliştirmek isterseniz github.com adresinden "ggwave" ve "quiet" kütüphanelerini inceleyebilirsiniz.

Öte yandan akıllı cihazlar yalnızca birbiriyle değil çeşitli canlılarla da ses aracılığıyla iletişim kurabiliyor. CETI (Cetacean Translation initiative) adındaki bir grup araştırmacı, bilgisayar yazılımları yardımıyla balinalarla iletişim kurmaya çalışıyor. Araştırmacılar, balina dilini çözmek için ispermeçet balinalarını seçti. İspermeçet balinaları uzak mesafelerden gıcırtı gibi gelen "tık tık" sesleriyle iletişime geçiyor. Bu hayvanların çıkardığı sesler mors koduna benzeyen, nispeten basit sesler olduğu için ve bu balinalar çoğu zaman görsel iletişim yerine birbirleriyle uzak mesafelerden sadece sesle iletişim kurdukları için bu tür bir çalışma yürütmek üzere uygun görüldüler. Yapay zeka yardımıyla ispermeçet balinalarının birbiriyle konuştukları dili çözmek için çok fazla balina konuşma kaydı gerekiyor. Şimdilik 100.000 kodluk balina konuşma kaydına erişen araştırmacıların bu rakamı en az dört milyara çıkarması lazım. Araştırmacılar balina dilini çözebilir mi, çözerse nasıl bir sonuçla karşılaşırız bilmiyoruz ama bu tür çalışmalar yapay zekanın kullanım alanlarının nerelere uzanacağını göstermesi açısından heyecan verici.

https://bit.ly/balinaca

Alıntıdır. Kaynak:

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Aralık 2021, Sayfa 50, Tekno-Yaşam, Sesle Dosya Transferi
 
Denizaltıların sadece periskop derinliğinde değil, daha derinlerde ve uzak mesafelerde iletişim kurabilecekleri bir teknolojinin temelidir bu.

Yüzeye çıkmadan günlerce su altında kalabilecek denizaltılar sadece bu yüzden yüzey yapmak zorunda kalabiliyorlar.Eğer bu iş olursa artık onada ihtiyaç kalmayacak.Zaten sinsi ve ölümcül olan bu silahları bundan sonra bul bulabilirsen...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,188
Mesajlar
915,702
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst