Servo Güç-Ağırlık Hesabı

Katılım
23 Ağu 2015
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
33
Merhabalar ustalarım,
Forumdaki diğer konularda da göz gezdirdim,ancak aradığım cevabı tam olarak bulamadım.Herkes aynı soruyu sormuş,ancak olay çoğu yerde momentin açıklaması yapılıp tıkanmış :D Aşağıda bir cnc router'da 3 eksen içinde resimler paylaşıyorum.Burada Z ekseninde plakalar ve spindle'la birlikte toplam 20 kg'lik bir ağırlık var.Vidalı mil uzunluğu ise 40cm.X eksenindeki ağırlık Z ile birlikte toplam 60 kg ve uzunluk 70 cm.ve Y ekseninde ise toplam 140 kg ve 120 cm.Z ekseninde ağırlık dikey ve doğrudan servoyu etkiliyor.Ancak X ve Y'de ise ağırlığı lineer arabalar taşıyor,servolar burada sadece itme işlemini gerçekleştiriyor.Ben mi yanlış düşünüyorum?

Örneğin X ekseni için 2.39 Nm'lik bir servo kullanıyoruz.Evet ağırlık 60 kg ancak burada ağırlığı zaten lineer arabalar taşıdığı için ben servonun seçimini nasıl yapacağım?Hangi kuvvetle bu 0.7m'yi çarpacağım?Bu servo bu iş için yeterli midir?Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. :)

X- https://i.kontrolkalemi.com/1/qPOy15.png
Z- https://i.kontrolkalemi.com/1/knd0rW.png
Y- https://i.kontrolkalemi.com/1/D4gGXO.png
 
Sesli düşünüyorum, yatayda ağırlıktan doğrudan motora etkiyen yükler, sürtünme kayıplarına bağlı. İdeal durum olsa, sıfır sürtünme ile motora yük gelmeyecek. Bu durum kesim olmadığında geçerli. Örnek: Buz üzerinde, büyükçe küp şeklinde bir buz olsa kolaylıkla itebiliriz.

Diğer yandan spindle kesim yaparken, freze ve iş malzemesi (ve bağlı olduğu tablada) arasında bir kuvvet oluşuyor. Sanıyorum önemli olan da bu kuvvet.
 
Son düzenleme:
Sanırım aradığım şey tam olarak ahmetkayur Bey'in attığı 2. link.Burada vidalı mil hatvesi boyu motor torkunu girdiğinizde,size itme kuvvetini veriyor.Yani x ve y ekseni için bize gerekli kuvvet.Çıkan sonuca göre 25-05 vidalı mil 1200 boy ve 2.39Nm li bir motor için itme kuvveti 275 kg çıktı.Sanırım bu da benim için yeterli.Yardımlarınız için çok teşekkürler.(Biraz fazla oluyorum ama bu hesabı nasıl yaptığı ile ilgili bir formülasyon var mıdır :D)Açıkçası nereden geldiğini de bilmek isterim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,271
Mesajlar
916,366
Kullanıcılar
450,098
Son üye
akaremir31
Geri
Üst