Sekonder Koruma Rölesi

ayar ve kullanma açısından gepa roc 200 diyorum
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
hayırlı günler arkadaşlar. orta gerilimde koruma sistemleri hakında proje hazırlıyorum ve sizlere bir kaç soru olucak yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
aşırı akım koruma, toprak kaçağı koruma, difransiyel koruma rölelri vb bir çok röle var.
1. sorum sekonder koruma ve primer koruma nedir, daha doğrusu saydığım koruma röleleri hangi katagoriye giriyoyor. 2.sorum primer koruma,rölemidir?

Sekonder koruma; aşırı akım koruma röleleri,toprak kaçağı koruma röleleri midir ve varsa başkka neler vardır?
 
2- primer koruma sadece röle değildir. röle olmak zorunda olmadığı gibi artık primerden koruma yapmak bir çok nedenden dolayı tercih edilmemektedir. orta gerilim seviyesinde og trafolar primerden og sigorta ile de korunabilir. og sigorta ile seçicilik yoktur, fakat yine de inverse time akım-zaman karakteristiği gösterirler. sigortaların akım-zaman eğrilerini inceleyebilirsin bunun için. sigortalar kesiciyi açtırmaz daha doğrusu zaten kendileri devre kesici (cb) özelliği gösterir. röle ise kesiciyi açtırarak koruma sağlar. rölede de og sigortada da hem aşırı akım hem kısa devre koruması yapabilirsin.

sekonder korumada yine aynı mantıkla bu sefer primer hat/kablo üzerinden değil de akım-gerilim trafoları üzerinden koruma yapılır ve yine hata durumlarında kesici açtırılarak arıza temizlenir. hem faz-faz hem faz-toprak arızaları, bunların aşırı akım ve kısa devre durumlarına göre sabit zamanlı, ters zamanlı ve ani zamanlı açma yapmaları mümkündür.

dağıtım trafolarında diferansiyel koruma kullanılmaz. trafo zati korumaları da sayıca güç trafolarına göre yok denecek kadar azdır. konu geniş fakat yeterli kaynak var. takılırsan yardımcı olurum böyle konuyu anlatmakla bitecek gibi değil. röle mühendisiyim teiaşta.
 
çok teşekkür ederim hocam. bu konu ile ilgili bir çok kaynka var ama primer korumayla iligili hiç bir bilgi yok,hep sekonder koruma var.... son olarak bir şey daha sorucam. artık primerdn koruma yapmak pek tercih edilmiyor dediniz. peki hangi durumlarda primer koruma yapılıyor.
 
merhaba entes 93 t seri sekonder koruma rölesinin ayarları nasıl yapılıyor
 
KATILIYORUM BENCEDE EN GÜZELİ VE HASSAS OLANI THYTRONIC marka PRO-NA11 ROLE
 
bu soruyu dağıtım şebekesinde çalışan arkadaşlara sormak daha iyi olur. piyasada şuan yogun olarak kullanılan thytronic , microelectrica ve pnc rölelerinden herkesin başı dertte (tabi yerli üretimleri ve sahipsiz kalan rocon gibi markaları saymıyorum). dolayısı ile kendini teiaş gibi kurumlarda kanıtlamış rölelerden kullanmak herzaman daha akıllıca olacaktır.
 
Sepam sekonder koruma yapan bir röle miymiş? ne alaka arkadaşlar. Bu röle OG kesici hücresinde bulunur ve kesiciye kumanda eder, OG demek yüksek gerilim tarafı demektir, yüksek gerilim de primer taraf demektir. Ben mi yanlış anlıyorum acep?
 
Sepam röle ve benzeri rölelere sekonder röle olarak adlandırılır.Koruyacağı tesisin akım ve gerilimini doğrudan değil de akım ve gerilim trafosu ya da sensörü üzerinden çok düşük değerlere dönüştürerek kullanan rölelerin genel adıdır.

Primer röleler ise 40-50 yıl önce kullanılan hantal ve akımı doğrudan kullanarak koruma yapan rölelerdir. Dolaysı ile bu tür rölelere tesis enerjili iken dokunulamaz. Çünkü üzerinde Şebeke gerilimi mesela 36bin volt bulunur. Bu rölelere herhangi bir yerde karşılaşmak neredeyse imkansızdır. Çoktan piyasadan kalktı. 40-50 yıllık ve hiç tadilat görmemiş tesislerde nadiren karşılaşılabilir.Yapısı kabaca otomatlar gibidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,681
Kullanıcılar
449,952
Son üye
alihan özkan

Yeni konular

Geri
Üst