SEDAŞ'ın Özelleştirilmesine İlişkin Nihai Devir Sözleşmesi İmzalandı

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
SEDAŞ'ın Özelleştirilmesine İlişkin Nihai Devir Sözleşmesi İmzalandı

Sakarya Elektrik Dağıtım A.ş'nin (Sedaş) Yüzde 100 Hissesinin Blok Satış Yöntemiyle Özelleştirilmesine İlişkin Nihai Devir Sözleşmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile İhaleyi 600 Milyon Dolarlık Bedelle Kazanan Akkök-akenerji-cez (Akcez) Konsorsiyumu Arasında İmzalandı.

Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (SEDAŞ) yüzde 100 hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai devir sözleşmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile ihaleyi 600 milyon dolarlık bedelle kazanan Akkök-Akenerji-CEZ (AkCez) Konsorsiyumu arasında imzalandı.
Akkök Grubu'nun yüzde 5, Akenerji'nin yüzde 45 ve CEZ'in yüzde 50 ortaklığından oluşan AkCez Konsorsiyumu, devirle birlikte 300 milyon dolarlık ödemeyi peşin olarak yaparken, ihale bedelinin diğer yarısı için libor +2,5 ile 2 yıllık vadeli ödeme seçeneğini kullandığını açıkladı.

Enerji sektöründe 20 yıllık deneyime sahip Akenerji, böylelikle Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli'ni içine alan ve Türk sanayisinin kalbinin attığı bir bölgede 1,3 milyon aboneye yüksek kalite ve dünya standartlarında elektrik dağıtım hizmeti sunmak üzere işbaşı yaptı.

Akenerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, Türkiye'nin geleceğini yapılandırmada stratejik öneme sahip enerji sektöründe SEDAŞ ile başlattıkları atılımı, önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 3 bin MW kurulu güce ulaşmak için devam ettireceklerini ifade etti.

SEDAŞ'ın devrine ilişkin nihai sözleşmenin imzalandığı tören, Swissotel Ankara'da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in himayelerinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, EPDK, TEDAŞ, SEDAŞ, Akkök Şirketler Grubu, Akenerji ve CEZ yetkililerinin katılımıyla gerçekleşti.

Akenerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, konuşmasında, enerji sektörünün Türkiye'de ve dünyada önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak sektörlerin başında geldiğini belirterek, şunları söyledi: "Akenerji'nin 20 yıllık tecrübesi ve sektördeki öncülüğünü, stratejik ortağımız Orta ve Doğu Avrupa'nın lider enerji şirketi CEZ'in gücüyle birleştirerek, Türk enerji sektörü ve ülkemiz için çok önemli bir adım attığımıza inanıyoruz. Türk sanayinin önemli can damarı olan bir bölgede, yılda 1 milyon 300 bin kullanıcıya, toplam 8 milyar kilowatt/saat elektrik dağıtımı gerçekleştirmek üzere işbaşı yapıyoruz. Türkiye'nin sanayisini ve toplumsal yaşamını olumsuz etkileyecek bir enerji açığıyla karşı karşıya kalmaması için kamu ve özel sektörün el ele vererek, stratejik bir plan dahilinde akılcı yatırımlar yapması gerekiyor. Akenerji olarak bu alanda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirme kararlılığı içindeyiz. Bu amaçla stratejik ortağımız CEZ ile enerji üretiminde hedefimiz 2013'te 3 bin MW kurulu güce ulaşmak."

9048_0220_1.jpg


AkCez Konsorsiyumu'nda yüzde 50 pay sahibi olan, 8,6 milyar dolarlık cirosuyla Avrupa'nın lider enerji şirketleri arasında yer alan CEZ Uluslararası Yatırımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tomas Pleskac da kriz döneminde Türkiye'ye yaptıkları yatırımın, Türk ekonomisine ve ortakları Akkök Grubu'na olan güvenlerinin göstergesi olduğunu söyledi. Pleskac, "CEZ Grubu olarak Orta ve Doğu Avrupa'nın lider enerji şirketi olma yolunda kendimize çizdiğimiz rotanın en önemli etabını, Türkiye ve Türkiye'deki yatırımlarımız oluşturuyor" dedi.

"AMACIMIZ, SEDAŞ'TA 'KALİTE VE VERİMLİLİĞİ' ARTTIRMAK"

Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ise bu yıl Grup olarak faaliyet gösterdikleri iş kolları içinde sadece enerjide büyüme öngördüklerini belirterek, "Planladığımız enerji yatırımlarımıza aynı kararlılıkla devam ediyoruz, yatırımlarımız hız kesmeden sürüyor. Grup olarak enerji sektörüne bu yıl yaklaşık 1 milyar dolar ek yatırım yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Berkman, elektrik konusunda yaşanan maliyet ve arz sıkıntısını gidermek için özelleştirmelerin en doğru çözüm olduğuna değinirken şunları söyledi: "Kısaca geriye dönüp baktığımızda 1984, 1994, 1997 ve 2001 yıllarında çıkarılan kanunlarla birlikte enerji alanında kamu ve özel sektör yatırımları adına iyi niyetli yaklaşımlar sergilenmesine rağmen, somut adımların atılmasının geciktiğini ifade edebiliriz. Zira ilk özelleştirme, 2008 yılının Temmuz ayında yapılan dağıtım ihalesiyle başlayabildi. Enerji sektöründe Türkiye'nin küresel bir oyuncu olma hamlesini bir anlamda Hükümetimizin kararlı ve akılcı yaklaşımlarına borçlu olduğumuzu vurgulamayı bir görev bilmekteyiz. Pek çok bölgede özelleştirme planları nedeniyle kamu tarafından son yıllarda yeterli yatırım yapılamadığı göz önüne alındığında, özelleştirme ihalelerinin, sektörün gerek verimlilik gerekse yeterli üretim kapasitesine ulaşmasını sağlayacak bir başlangıç ve fırsat olduğu görülecektir."

SEDAŞ ihalesinin Akenerji'nin ileriye dönük dağıtım ve yatırım planları arasında önemli bir adımı temsil ettiğini ifade eden Berkman, "SEDAŞ, bizim Akenerji olarak tüketicimizle doğrudan ilişki kurduğumuz ilk platform olma özelliği taşıyacak. Hedefimiz, verimliliği ve hizmet kalitesini artırma yönündeki yeni yatırımlarla SEDAŞ'ı büyütmektir. Türkiye'nin büyümesi için önem arzeden bu sanayi ağırlıklı bölgede amacımız; kayıp kaçak oranını daha da iyileştirmek, tüketici memnuniyetini artırmak yönünde verilen servise hız kazandırmak, kurumsal ve bireysel müşterilere yönelik çözüm önerileriyle paydaşlarımıza hizmet vermek olacaktır" şeklinde konuştu.

Alıntıdır!
 
bılmıyorum ama dogru bişe mi yaptılar şu bir gercek devlette çalısan memurlar aldıkları paranın hakkını vermıyorlar...yane ben tedaş tan projemı imzalacak adam bulamıyorum yaaa adam 1 ay ızın alıyor ve onun yerıne devlet calısacak adam yerlestırmıyor.tabıkı de bız madur olarak o memuru beklemek zorunda kalıyoruz ve ışımız aksıyor.tedasın satılması dogru bıse degıl ama devlet çözüm üretemiyor ki bu ülke nasıl kalkınacak bilmiyorum ki.burdakı abımlerıme hocamlarıma soruyorum sızce dogru birşey mı
 
Son düzenleme:
özelleştirmeye karşıyız arkadaşlar devletin yapması gereken işleri özel şirket yapamaz. Türkiye geneline yayılmış bir kurum üç beş personel çalışmıyor diye satılamaz
şu an özelleştirilen ve özelleştirme aşamasında olan kurumların hemen hemen hepsi zaten kar ediyor
 
Konu dışı mesajlara lütfen yer vermeyelim. Konunun yayınlanma amacı sektörümüzde meydana gelen gelişmelerden meslektaşlarımızın haberdar olmasıdır. Farklı yorumlar dile getirirsek, konu amacından sapacaktır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst