Scada Sistemi Araştırıyorum

yusufyula

Üye
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
70
Puanları
1
Yaş
39
Merhablar
Turkiyenın önde gelen gas dagıtım sirketınde calısıyorum.
halı hazırda kullandıgımız unix tabanlı bır Scada sitemimiz var ama alternatıf bir scada sistemi arastıırması yapacagım.

iskinin kullandıgı scada sistemını ıncelemek ıcın gırısımlerde bulumdum

bırde sız degerlı forum uyelerıne sormak-danısmak ıstedım.

boyle buyuk olcekli aklınıza gelen windows linux yada unix tabanlı fark etmez bır scada sıstem varmı?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Windows tabanlı intouch ,wincc,Teos kullandım,başlıca bunlar olabilir.

Bunların haricinde kendiniz VB.NET yada C# ile Kepware gibi bir OPC server kullanarak uygulamanızı geliştirebilirsiniz.

Eger kendi yazılım ekibiniz var ise Kepware OPC ile tagları Oracle DB üzerine aktarmanızı ve

.NET ile kendi SCADA 'nızı programlamanızı öneririm.

Fakat Zaman sınırlı ise ilk baştaki seçenekleri denemek gerekir kanımca.

iyi çalışmalar.
 
merhaba 3ds max kullanarak 3boyutlu sıkada yapılabılır anımasyonda olur
 
Bahsettiğiniz tarz bir uygulamada yazılım dilleri ile yazılmış bir skada yerine wincc, intouch, teos, iconics genesis gibi hazır skada paketleri ile çözüme gitmenin daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Neden derseniz, gaz dağıtım sistemi uygulaması bir paket skada programının yetenekleri ile kolayca oluşturulabilecek bir çözümdür. Sistemin zaman içinde duyacağı eklemeler, çıkarmalar kod yazmayı bilmeyen bir kişi tarafından kolayca yapılabilir. Skada programlarının faydalarını anlatarak devam edebilirim yazıma, ancak odaklanmanız gereken esas noktanın skada yazılımı olmadığını düşünüyorum. "Turbun büyüğü heybede." diye laf vardır, sizin durum da öyle bence.
Gaz dağıtım uygulaması geniş sahaya yayılmış bir uygulamadır (şehir, hatta ülke çapında olabilir). Endüstride yaygın olarak kullanılan skada ve PLC sistemleri ise daha çok fabrika ortamında çalışacakları göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Kullanıcılara yansıması şu şekilde olur bu varsayımın. Fabrika ortamındaki endüstriyel haberleşme protokolleri zaman etiketli değildir (hızlı haberleşme vb. için bu şarttır) . Yani bir cihazdan başka bir cihaza veri gönderilirken veri paketi ortak bir zaman damgası ile damgalanmaz. Haberleşme gecikmesi ihmal edilebilecek düzeydedir fabrika ortamı için. Somutlaştırmak gerekir ise iki motora ait koruma devresinin peş peşe açtığını varsayalım. Bu iki farklı olay PLC sistemi tarafından hemen algılanır ve skada sistemine alarm olarak düşer. Bu iki alarmın zaman etiketi skada tarafından alarmın algılandığı andaki skada bilgisayarının zaman saati ile damgalanır. Siz de sisteminize ilişkin analizi, buradaki oluşma zamanlarına bakarak yapabilirsiniz.
Ancak geniş bir sahaya yayılmış bir kontrol sisteminde bu iş o kadar da kolay değildir. Zira haberleşme gecikmesi çok daha ciddi boyutlardadır. Günümüzde internet vb. gibi çok iyi denilebilecek olanaklara sahibiz kısmen ama bundan 15 yıl öncesi işler çok daha zordu.
Netice itibarı ile geniş saha uygulamaları bu iş için tasarlanmış özel kontrol ekipmanları gerektirir. Hatta skada paketlerine de ek yüklemeler yapmak gerekebilir. Bu amaçla yazılmış özel OPC yazılımları da vardır. Yukarıdaki satırlardan anlaşılacağı gibi bu sistemlerde haberleşme zaman etiketlidir. Sistemdeki tüm kontrolörler otomatik düzeltmesi olan ortak bir saat ile çalışır. Bu iş sadece arıza analizi için değil, sistemin sağlıklı çalışması için şarttır.
Aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz.

https://www.automation.siemens.com/...cations/telecontrol-sinaut/Pages/Default.aspx

http://www.motorola.com/Business/US-EN/Business+Product+and+Services/SCADA+Systems/MOSCAD-M_US-EN
 
Schneider Electric- Vijeo Citect
Sauter- NovaPro Open
Siemens-Wincc
Indusoft Scada

Seçenek Olabilir.
 
Arkadaslar cevaplar icin cok tesekkurler
fakat benım bahsettıgım scada .net ile yada 3dmax ıle yapılacak ısler degıl
vitect teos gıbı yazılımlarda bızım ıhtıyaclarımızı karsılayamaz cunku bu tur yazılamlar ceyhan arkadasımızın dedıgı gıbı daha cok fabrıka-sanayı tur scadaların ıhtıyacı ıcın yeterlı bahsettıgım dagıtım sıstemınde 2000 e yakın dısarıda gprs ıle haberlesen noktamız ve bunlardan gelen kapı acık kapalı verisinden grıs basıncı cıkıs basıncı gaz sıcaklıgı gıbı degısık yaklasık 50000 -65000 veri var.

clear scada dıye bır scada yazılımı buldum.ve hala arastırmaya devam edıyorum simens scheider gibi firmaların urunlerini.
tekrardan cok tesekkur ederım ılgınız ııcın kolay gelsın
 
emerson proses ten DELTAV VAR ARAŞTIRINIZ SAĞLAM DESTEK ALABİLECEĞİNİZ GÜÇLÜ BİR SİSTEM win tabanlı. biz kullanıyoruz memnunuz.
 
Sauter in 65000 noktalık Scadası mevcut.

Bina otomasyonu yaptıkları için, sıcaklık, basınç, dışarıdan dijital input gibi bilgiler alabilirler sanırım.

sistem protokolünüze göre driverları da mevcut olabilir.

65000 adreslik scada liste fiyatı 33000 euro civarı.

Kodu YZP410F301 buna ada bakabilirsiniz.
 
emerson proses ten DELTAV VAR ARAŞTIRINIZ SAĞLAM DESTEK ALABİLECEĞİNİZ GÜÇLÜ BİR SİSTEM win tabanlı. biz kullanıyoruz memnunuz.

emerson transmiterlarını ve sensorlarını sahada kullanıyoruz ama boyle bır sıstemınden haberımız yoktu.bahsettıgınız urun icin destek ve bilgi alacagımız turkiyede firma varmı?bize tanıtımını yapabılecek?

Sauter in 65000 noktalık Scadası mevcut.

Bina otomasyonu yaptıkları için, sıcaklık, basınç, dışarıdan dijital input gibi bilgiler alabilirler sanırım.

sistem protokolünüze göre driverları da mevcut olabilir.

65000 adreslik scada liste fiyatı 33000 euro civarı.

Kodu YZP410F301 buna ada bakabilirsiniz.

internetten bıraz baktım ve hala bakıyorum parası sorun degıl dedıgınız bıze urunu tanıtabılecek turkıyede patner bır fırma varmı?

bızım ıcın en onemlı konulardan bırıde turkiyede muhattab olabılecegımız guclu saglam bır teknık desetek ekıbının olması.
cunku su anda olmasa bile yakın bır gelecekte abonelerımıze fatulandırmayı scada sıstemınde aldıgımız verılere gore yapmak o yuzden herhangıo bır sorun oldugunda hemen ve hızlı bır teknık destek firmasıyla ıletısıme gecebılmek.

aynı zmanada yıllık Bakım anlasması yapıp senede 2-3 defa periyodık bakımlarını ve backuplarını bu firmalara yaptırmak olacaktır.

labview natıonal ınstruments

mesaj ıcın saolun sımdı arastırmaya basladım bıle
 

Forum istatistikleri

Konular
128,487
Mesajlar
917,986
Kullanıcılar
450,462
Son üye
Harbi49

Yeni konular

Geri
Üst