Sayaçların hata oranı;

susturan

Üye
Katılım
3 Ara 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar hepinize kolay gelsin. kendim tedaş kaçak servisinde çalışıyorum. kaçak kontrollerinde sayaçların hata oranını bulmak için bir formul kullanıyoruz
bu formül sonucunda sayacın %50 eksik değer kaydettiğini gördük sayacı dijital bir sayaçla değiştirdik sistemde herhangi bir kaçak olmadığı halde sayaç yine %50 eksik değer kaydetmeye devam ediyor. yanlız dijital sayaçta reaktif hane aktif haneye göre %80 fazla değer kaydediyor. yaptığımız formülde cos Q 0.8 olarak aldık ( yönetmeliğe göre).
Bu durumda hatanın nerde olduğu klonusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum
formul : 1000.3600 / P.N

N: Sayacın tur (imp) sayısı
P: Çekilen güç
:confused:

Lütfen konu açarken başlığa özen göseriniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
bildiğim kadarıyla cos fi 0,8 aldığımızda aktif güç reaktif güçten büyük olur. Eğer reaktif güç aktif gücten %80 i kadar fazla ise burda cos fi yaklaşık olarak 0,48 olur işlemlerinizi bir de buna göre yapıp daha sonra bizleri de bilgilendirebilir misiniz???

Not: Bu konular üzerine hiç çalışmadım ama mantık olarak bu şekilde olması gerekir diye düşünüyorum. Yanlışım varsa lütfen düzeltiniz
 
Sayac, akım trafolu ise, akım tarfosu ılle, gerilim ucları aynı fazda olmıyabılır veya akım trafosu uclarında terslık olabılır.Gerilim uclarını tek tekl sökerek, ımpuls sayısında (peryodunda)değişikl,ik olup olmadıgına bakınız, bırde bazsı sayaclar RST sırasına dıkkat edıyor, RST faz sıarını faz sırası ölçerle kontrol etmenizi öğütlerim..
 
arkadaşlar hepinize kolay gelsin. kendim tedaş kaçak servisinde çalışıyorum. kaçak kontrollerinde sayaçların hata oranını bulmak için bir formul kullanıyoruz
bu formül sonucunda sayacın %50 eksik değer kaydettiğini gördük sayacı dijital bir sayaçla değiştirdik sistemde herhangi bir kaçak olmadığı halde sayaç yine %50 eksik değer kaydetmeye devam ediyor. yanlız dijital sayaçta reaktif hane aktif haneye göre %80 fazla değer kaydediyor. yaptığımız formülde cos Q 0.8 olarak aldık ( yönetmeliğe göre).
Bu durumda hatanın nerde olduğu klonusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum
formul : 1000.3600 / P.N

N: Sayacın tur (imp) sayısı
P: Çekilen güç
:confused:

Bir sayacın eksik yazdığının tespiti formülle yapılamaz. Ölçümle yapılır. Kaldı ki hem mekanik sayaçla hem elektronik sayaçla ölçüm yaptığında aynı sonucu bulmuşsun ve demişsin ki "sayaçlar %50 eksik değer yazdı".

Eksik yazan sayaç değil, yapmış olduğunuz hatalı hesap. Yukarıdaki formülde P'yi nasıl buldunuz?. Muhtemelen akımı ölçtünüz. Peki bu ölçtüğünüz akım hangi akım? Görünür gücün akımı. Sonrasında P'yi nasıl buldunuz. P=U*I.cosfi Şimdi U'yu bilyoruz. I'yı ölçtük. peki cosfiyi direk olarak 0,8 alabilirmiyiz. Alamayız. belki cosfi 1'dir belkide 0,45'dir. bunu ölçmeden bilemezsin. Şimdi sen yukarıdaki formülde cosfiyi 0,8 yazdığın için yaptığın hesapla ölçülen farklı çıkar.

"Yönetmelik gereği cosfi=0,8 diye de bir şey yoktur. Yükün kendine özgü bir cosfisi vardır. Bunuda ölçerek yada çalışan cihazların özelliklerine bakarak bulabilirsin. Her yerde cisfinin 0,8 olması beklenemez. Kompanzasyon yaparsan cosfi 1 bile olur.

saygılar...
 
Evet ben de yönetmeliğe göre 0.8i anlamadım. Öyle olsa neden aktif reaktif sayaç kullanılsın?
 
gerçek anlamda cosfi 1 olabiliyor mu benim bildiğime göre sistemde endüktif yük varsa 0.95 e kadar getirilebiliyor ama 1 yapılamıyor ya da ben teknolojini gerisinde kaldım:eek:

kafanızdaki soruyla ilgili bir başlık açın. orda sorunun cevabına ulaşalım. Yardım isteyen kişinin ulaşmak istediği cevaptan uzaklaşmayalım.

saygılar...
 
arkadaşlar hepinize teşekkürler. YCMC arkadaşım sizin dediğiniz doğrudur bizim elimizde cos fi metre olmadığı için cos fi yi ölçemedik ama tahmini olarak 0.4 girdiğimizde bize istenen değeri veriyor ama takdir edersinizki tahmini olmuyor bizimde aslında istediğimiz tam olarak devrede cos fi yi herhangi bir şekilde bulabilirmiyiz. motorların üzerindede etitek yok ve devredede kompanze panosu yok."Yönetmelik gereği cosfi=0,8 diye de bir şey yoktur. diyen arkadaşım epdk nın iç tesisat yönetmenliğine göre cos fi bilinmiyorsa güç tespitinde 0.8 olarak alınır diye biliyorum
dediğim gibi benim asıl yardım almak istediğim konu devrede cos fi metre yopksa başka şekilde cos fi yi bulabilirmiyiz. ayrıca bir sayacın eksik yazıp yazmadığını eğer cos fi yi biliyorsan çok net bit şekilde sayacın ne kadar eksik yazdığını görebilirsin.
 
ben söylediğim cos fi değerini şu şekilde buldum;
bir dik üçgen düşünün yatay kenar aktif güç=10x olsun, dikey kenar da reaktif güç= (sizin ölçümünüze göre) 18x olur.
buradan hipotenüz(yani görünür güç)= 20,6x çıkar
cosfi=P(aktif güç) / S(görünür güç)=10 / 20,6= 0,48 çıkar

Eğer ölçümleriniz doğruysa bu kesin sonuçtur. Matematik yalan söylemez :p
 
Merhaba;
Cosİnus Fi Metre devredekİ elemanin yanİ yükün endüktİf , omİk yada Kapasİtİf yük olduğunu ölçmek için Kullanilan,kısaca fi açısını ölçmek için kullanılan bir cİhazidir.Sİstemdeki yük eğer bİr asenkron motor yada bobİn devresİ İse Cosİnüs Fi Metre ekdüktİf tarafta devrenİn empedansina göre bİr değer gösterİr yada bİr rezistanssa dİrencine göre omİk kısmı gösterir (1' e yakın olmaya çalışır ) yada bİr Kondasatör devresİ ise Kapasİtİfe doğru bir deger gösterir.Ama hiç bir zaman Cosfİ Meter 1 değerini göstermez.Buda Sİnüsoidalin açısından dolayıdır...

Sn.susturan;
Unutmayınız ki bu forum içersinde bir çok kişi,sorularının cevaplarını bulmak için bir konu açar.Dolayısı ile konu başlığını yardım istiyorum şeklinde açmanız sorunuzun cevabına çabuk ulaşacağınız anlamı gelmeyecegi gibi forum içersinde de kirliliğe sebep olacaktır.
Lütfen bu konuda daha hassas davranınız.
saygilarimla;
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst