Saatten ve kaçak akım rölesinden geri dönen elektrik

velican81

Üye
Katılım
28 Haz 2013
Mesajlar
6
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar. Elektrikçi değilim, evimizin basit elektrik işlerini yapmaya çalışıyorum.

Oturduğumuz apartmanın elektriği kesildi. (Bina yakyaşık iki yıllık) Elektrikçi gelip baktı, "arıza dışardan, 2 fazda elektrik yok, 1 fazda var" dedi ve gitti.
Bunu diyene kadar bilmiyordum.
Mesela prizlerde elektrik yok ama lambalar yanıyor!
Komşuya sordum, lambalar yanmıyor, prizler çalışıyor, başka komşuda hiç yok!

Bir süre bekledim. "Madem 3 faz, sadece birinde var, sigortalardan bağlantı yapıp, prizleri de çalıştırayım." diye düşünerek, ana şalteri kapattım ve diğer sigortalara bağladım.
Yanımızda okul var, ben şalteri kaldırınca, okulun projektörleri, apartmanın merdiven dairesi lambaları, diğer dairelerin lambaları yandı.
Önce, "acaba tüm bunlar bizim saatten mi çalışıyor?" dedim ve saati kontrole gittim. Panoya yaklaştım ve çok hafif yanık kokusu ile beraber, dıınnnnn diye ses geldi.
Merdivenleri koşarak çıktım ve şalteri indirdim.
Daha sonra, diğer 2 fazın olduğu kabloyu kaçak akımdan çıkardım ve şalteri tekrar açtım. Sadece bizim evde vardı elektrik ve her şey normal vaziyette çalışıyordu.

Fotoda, daire içindekiler sonradan bağladığım kablolar. Ok işareti olan kablo ise, okulun lambalarını yakıyor. Kahverengi, diğer evlere elektrik veriyor.

Arıza bildirimi yapmıştık, elektrik arıza geldi ve dışarı çıktım. Ben o kabloları bağlayınca, 18 daireye, okula ve sokaktan 2 eve elektrik bağladığımı fark ettim.
En azından, kötü bir şey olmadan fark ettim.
Bunun böyle olması normal mi, değil mi?
Değil ise, elektrikçiye bunu düzeltmesi için ne demek gerekiyor?

Arıza ekibi de, arızayı arıyor. Ben kaçak akımdaki 2 fazı sökmüştüm, ilgisi yok diye düşünüyorum.

Ben bunu göndermek üzere iken, bulundu arıza. Elektrik var şu an. Ama 1 fazdan, diğerlerine elektrik gitmesi normal mi?
Elektrik saatine aynı anda giriş-çıkış nasıl oluyor?

y0lkGn.jpg
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Çok garip bir olay cidden o_O bildiğim kadarıyla elektrik sayacına bir + bir - girer ve aynen öylede çıkar yani senin sigorta panosunda iki fazlı olması ilginç sadece bir konuda tahminim var senin daireye ayrı bi faz çekilmiş iki fazı birbirine bağlayınca şebekeye kendi sayacın üzerinden elektrik verdin o faza bağlı yerlerin elektriği geldi sayaçtan gelen kokuyu ise şöyle yorumlayabilirim kablolar o kadar akımı kaldıramadığı için ısındı bunun için koku yapmış olabilir.. Resmi kontrol ettim fazla bi elektrik bilgim yok ama benim bildiğim bir eve bir faz gelir neyse başım ağrıdı hayırlı geceler ;)
 
Enerji olmayan kaçak akım rölesi çıkışını sökmediğiniz için faz geri dönüş yapıp diğer dairelere gitmiş. Sizin ev, diğer daireler, apt. ortak kullanım ve okul sizin tek fazdan beslenmiş. Haliyle yüksek akım çekiyor. Sayaç, sigorta, KAR ve kablonun taşıması mümkün olmayan akım geçtiğinden bunlar zarar görmüş olabilir. Bu kadar akım geçerken sigortanın atmaması da cabası. Kaçak akım rölesi çıkışını sökünce geri dönüş olmadığından sadece sizin evde elektrik olur. Röle çıkışları bağlıyken arıza giderilip enerji verilseydi durum daha da vahimdi. Fazlar çakışırdı. Sizin yapacağınız sigortalar arasındaki köprüyü alıp, röle çıkışlarını bağlamak, yani eski haline getirmek. Ve elektrikçi çağırıp saydığım zarar görebilecek şeyleri kontrol ettirmek. Başta sigortayı değiştirsin.
Yaptığınız çok tehlikeliydi. Sizin ve başkasının zarar görmemesi için böyle ciddi işlere usta çağırmanız en doğrusu
 
Son düzenleme:
sizin daire 3 fazlı imiş de ben şahsen karşıyım daireye 3 faz vermeye sonra bir faz kesiliyor lamba yandı piriz çalışmıyor gibi sorunlar şimdi ustalar diyecek yükü dağıtmak için normal dairede ne kadar yük olabilirki sınırı aşacak birde arkadaşın otomatları ne öyle 1.5 mm ile atlama faz bağlanmış bir faz barası alın yalıtımlı korumalı
 
faz barası kadar lanet birsey varmı acaba en ufak bi nemde oksitlenmede buyuk problemler acıyor
 
Elektrikle yeni ugrasanlar ozellikle daire 3 faz varsa cok dikkat etmeleri gerek. Faz olandan olmayana kopru yalilir sonra da ariza giderilirse bak sen kiyamete.
Duzelt duzeltebilirsen
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst