Saat kristali hakkında!!

Katılım
12 Mar 2010
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
32
herkese merhabalar
pic16f628a ile yaptığım elektronik termometreli saat devresi için almam gereken saat kristali 32KHz olması gerekiyormuş. Fakat elektronikçi elinde olmadığını ve 38KHz ile aynı işlemi yapabileceğini soyledi ve QRT38 kodlu elemanı verdi. sizce de işimi görürmü. ne yapmalıyım?? şimdiden teşekkür ederim.

Kolay gelsin.
 
saat olayı gözümden kaçmış.
Saat devrelerinde frekans değişimi zaman sabitesini etkiler.
 
Son düzenleme:
peki bu elemanın + - kutubu varmıdır??
 
alman gereken kristal : 32.768kHz lik kristal , öle 32kHz diye yuvarlama kesinlikle olmaz .
senin aldığın elemanın datasheeti bu : http://www.krystaly.cz/pdf_file/pkj_cat_7.pdf
ama dediğim gibi tam 32.768 değilse kullanmaman gerekir , çünkü kristali timer0 a yada timer1 e bağlayacaksın bu sayac da 256 kere sayıyor , bunun ön bölücüsünü 128 yaptığın zaman 128*256 = 32768 den tam 1 saniye ediyor , işte sana hassas zamanlama.

diyelim ki bu 40khz , bu ne demek saniyede 40bin titreşim , sen daha 32768. titreşimde 1sn olmuş gibi işlem yapacaksın yani bu da gerçek saniyeye oranla senin saniyenin 0.8192 sn olduğu anlamına görüyor , dakikaya saate vurduğunda çok çok büyük sapmalar olur.
 
:S şimdi kullanabilirmiyiz kullanamazmıyız??? sanırım bunu devredeki ds 1302 nin 2ve 3. ayağına bağlayacağız
 
TMR1 kullanacağınızı farz ederek çok ciddi sapmalar olacağını söyleyebilirim. Donanımsal kısımları (xtal ppm, ısıl kompanzasyon vb) es geçerek sadece yazılımsal olarak dahi etkin yazılmayan bir kesme rutini ciddi kaymalara sebep olabilir ve bunun TMR1 preload değerinde göz önüne alınması gerekir.
32.768 Hz lik bir kristal kullanmanız da yetmez ısıl sebeplerle oluşacak PPM kaymalarında saatiniz kayma yapacaktır. Bunun yanında xtalin RTC veya MCU ya olan mesafesi, gndplane, kondansatör var ise NPO olup olmadığına kadar pek çok etken vardır mükemmel saat için.
Endüstriyel uygulamalar için dahi kabul edilebilir PPM saat değerleri var( tam değerleri hatırlamıyorum)
Bu kadar hassas ve kararlı çalışması önemli değil ise ısıl koşullar dengelendikten sonra 3-5 gün gibi bir süre çalıştırılıp hata oranı tespit edilerek yazılımsal kompanzasyon yapılabilir.
 
peki madem bu kadar hassas bir eleman onun yerine kullanabileceğimiz bir eleman yok mudur??
 
katanaya bakma sen:D o kusursuz saat için gerekli olanı anlatmış:D kusursuz saate ulaşmak çok zordur. Sen ise pic ile iyi bir saat devreyi yapmak istiyorsun sadece , yapman gereken 32.768kHz krsital bulmak , imkanın varsa bu kristalin ppm değerinin düşük olmasına bak o da anca markalı kristallerle olur.

Bunun yerine kullanılabilecek bir eleman yoktur. Kusursuzluk için katananın dediği yöntemlerini uygulamak gerekir. Öğreniğin kol saatleri 36.5 derecede kalibre edilmişlerdir o yüzden kolunda olduğu sürece sapması olmaz. Çalışma sıcaklığın belliyse o sıcaklıkta ayarlı kapasitelerle kalibre edebilirsin ki bence gereksiz.

Bu kristali edinebilirsen extra birşey yapmadan günlük sapman 3-5 saniye olur. Ayda 1bucuk dakika eder , yılda 18 dakika...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,307
Mesajlar
916,564
Kullanıcılar
450,144
Son üye
Saffetarli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst