S7-200 İle Aktivasyon Kodu

Katılım
7 Haz 2007
Mesajlar
509
Puanları
6
Yaş
51
İyi günler,
Ekli resimde bir tesisin Scada ekranından bir kısmı ekledim. Programlamayı yapan firma her ay değişen bir aktivasyon kodu koymuş ve her ay firma aranıp yeni aktivasyon kodu olmadan sistemin çalışmasını engellemiş.

İlginç olan ise bunun S7-200 gibi alt sınıf bir PLC ve winCC HMI yazılım programıyla yapılabilmiş olması.

Sorum şu;

Bu nasıl yapılıyor? Yöntemini bilen varsa ve paylaşırsa memnun olurum.
 

Ekli dosyalar

  • aktivasyon.JPG
    aktivasyon.JPG
    15.9 KB · Görüntüleme: 91
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
bence aktivasyon kodu istemiyordur.şöyle ki plc yazılan bir program ile belli dönemlerde makineyi durduruyor ve ekrana da aktivasyon kodu istiyor diye bir yazı çıkartıyor.bence tek açıklaması bu.
 
Yazılımı yapan firma bunun için ücret talep ediyor. Ayrıca makineye o dönemlik aktivasyon kodunu yazmazsan makine çalışmıyor. Aktivasyon kodu da her seferinde değişiyor.
 
PLC programı şifreli mi? Değilse gönderirsen bakabilirim.
Bu işemi yapabilmesi zor birşey değil. PLC de liste şeklinde kod tanımlarsınız. Zamana yada çalışma sayısına göre sıradaki kodu girmesini istersiniz. Kolay bir işlem.
 
bu yapılması zor olan bi şey değil.
bende yazdığım yazılımda bunu kullanıyorum.
plc ye rasgele bir sayı ürettiriyorum. plc her 6 ayda bir teknik olarak tarama işini durduruyor. bu ürettiğim 6 haneli rakamın her hanesinini bir hesaplama şekli var. doğru rakamı girince tarama işine devam ediyor.
aslında çok kolay bir işlem... yazılımın içine girebilirsen çözülür. önünde yasa bir sorun yoksa plc nin şifresini kır gir içine çöz. ancak yazılımda her subroutin e de şifre koymuşlarsa ki ben koyuyorum...
işde o zaman işin zor:S
 
bunu bende bir yerde okumuştum. bazı otomasyoncular ödeme anlaşmasında ödemenin yapılması gereken tarihten 1~2 hafta gibi sonrasında böyle işler yapıyorlar. parayı alabilmek için heralde.
 
Arkadaşlar neyi çözmek istiyorsunuz anlamadım ki adam zaten bunu kaldırmak istememişki mantığını anlamak istemiş, gayet güzel bir mantık, yaptığınız işin hakkını vermek istemeyenler için yazılımla dize getirmenin en güzel yolu
 
Arkadaşlar neyi çözmek istiyorsunuz anlamadım ki adam zaten bunu kaldırmak istememişki mantığını anlamak istemiş, gayet güzel bir mantık, yaptığınız işin hakkını vermek istemeyenler için yazılımla dize getirmenin en güzel yolu

Mantığını tahmin ediyordum aslında. Değişik fikir çıkacak mı diye merak ettiğim için konuyu açmıştım.

Ancak bu vesile yazılımla dize getirmek ile ilgili olarak Ahlakî ve Etik olarak iki hususa dikkat çekmek isterim;

1. Evet Haklısınız... Şifre konulmuşsa buna saygı göstermek lazım. Kırmamak lazım. Adam parasını alamamışsa diğeri de ona vereceği paranın daha ucuzuna kırıyorsa şifreyi sonuna kadar bunun gayri ahlakî olduğunu söylersiniz. Bende buna katılıyorum.

Aynı şey MAKİNELER için de geçerli. Bir kompakt ekipmanda PLC'ye şifre koymak bir yere kadar kabul edilebilir.

2. Hayır Haksızsınız... Şifre kötü amaçla konulmuşsa kırmak gerekir. Bir TESİSTE PLC'ye şifre olmaz. Çünkü, tesis ileride genişlemek isteyebilir. Yeni yatırımlar, yeni ekipmanlar almak isteyebilir. Bunu da sizden almak zorunda değildir hiçbir firma. Ama genel prensip olarak sizi zaten beğenmişlerse size gelecekleri bellidir.

Yani makinelerde şifreye evet, tesislerde şifreye hayır diyorum.

Ayrıca benim konu başlığımın geri planında gerek etik, gerekse ahlakî olarak farklı bir durum var. Umarım bu işi yapan firma (adı bende kalsın) bu yazdıklarımı okuyordur;

Birincisi PLC'ye şifre konuldu mu bilmiyorum. Arkadaş resimlerini göndermiş tesisin. Yakında masraflarımı karşılayacaklar. Bende gidip bir bakacağım. Kuvvetle muhtemel şifre vardır. Çözebilirsem ne âlâ, çözemezsem yazılımı yapacağım. Neticede S7-200 PLC ile yapılan yazılım ne kadar karışık olabilir ki :)


Peki etik olmadığını düşündüğüm husus nerede?

Mağdur firma işi yaptırmış, parasını ödemiş. Aradan 1 ay geçmiş bir de ne görsün ekipmanlar çalışmıyor. Doğal olarak firmadakiler, otomasyoncuk firmasını aramışlar, otomasyonu yapan firma ise aktivasyon kodu için para talep etmişler. Böylece her ay yolunacak kaz misali resmen firmayı haraca bağlamışlar.

Şunu diyebilirsiniz, karşı firma uyuyor mu? Haklısınız. Ama adamın parası var. İş yaptırıyor. Bazı detayları bilemez ki !!! Ayrıca bu firma Türkiye'nin kuzeyi taraflarında bir ülkede. Artık o ülkeden biz bu tip günü birlik kazançlara tamah eden Türklere iş gelir mi? Sonra da ağlıyoruz, adamlar komşumuz ama bize iş vermiyorlar diye... Hem 1 liralık işi adamlara 5 liraya yapıyoruz, hem böyle elimize fırsat geçtiğinde "geçiriyoruz" sonra da onlardan ticaret bekliyoruz...

Geçin bunları beyler...

Bu yapılanı kesinlikle gayri ahlakî ve etik dışı buluyorum.

Yorumlarınızı bekliyorum...

(Bu arada bazı arkadaşlarla yazıştım, ancak tatmin edici bir sonuca ulaşamadım. S7-200 CPU226 şifresinin nasıl çözülebileceğini bilen varsa ve yardımcı olurlarsa memnun olurum)
 
şifresini kıran programlar var.. aslında kırmada değil tarama yaprak buluyo. ancak bu iş uzun süredebilir. neticede 8 haneye kadar girdiğiniz bir şifre var. bir de bunlara büyük küçük her türlü karakteri giribiliyorsunuz. örneğin ½&%¿>|;£ gibi bir şifre olaiblir. program ise doğal olarak ilk önce olası kombinasyonları deniyor. sanırım saniyede 3 şifre denmesi yapıyor. bir günde 86400 saniye var çarpı 3 =259200 adet günde deneme yapabilir.
sanırım en fazla 1 hafta sürer şifresini bulması.
ancak birde şöyle bir sorun var. şifreyi bulduktan sonra programı açtınız .. güzel ancak bu seferde yazan rkadaş subroutinlere şifre koyduysa işde orada hiç bi şey yapmazsınız..
 
ayiron kardeşim madem kötü niyetli kişilerden muzdaripsiniz o zaman makinayı almadan önce prg yedeklerini ve şifre olayını sözleşmede yazılı olarak koyulmaması gerektiğini aksi halde kabul yapılmayacağını sözleşmeye ekleteceksiniz, aynı aktivasyon kod olayını yabancılar da yapıyor.
Bu durumun tam tersi bir müh. arkadaşımın başına geldi, iş bittikten sonra sen bu işi pahalıya yaptın senin hakkın bu kadar diyen adama ne diyeceksin....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst