Sınav Yardımı

Merhabalar ben Kayseri üniversitesinde Elektronik Haberleşme Teknolojileri okuyorum. Anlamadığım(ebelik istiyordum) için çoğu dersimden kaldım yardım eder misiniz yarın ki Final sınavım Sayısal Tasarım üzerine kaldığım dersler ise şu şekilde
Analog Haberleşme
Teknolojinin bilimsel ilkeleri
Alternatif akım devre analizi
Elektronik ölçme ve analiz tekniği
Doğru akım devre analizi
Lütfen yardımcı olun bu bölümü bitirmem sonrasında istediğim bölüme gitmem lazım

Yazdıklarını okuyunca açıkçası üzüldüm. Çünkü elektronik ve haberleşme, dışarıdan bakınca zor görünen ama içine girdikçe insanı ömür boyu besleyebilen çok güzel bir meslek.

Şu an derslerden kalmış olman veya bölümü istemeyerek okuman, bu mesleğin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Birçok kişi okul yıllarında devre analizi, alternatif akım, analog haberleşme gibi derslerde zorlanmıştır. Hatta bugün sektörde çok başarılı olan pek çok teknisyen ve mühendis de öğrencilik döneminde benzer sıkıntılar yaşamıştır.

Bir düşün; elektrik, elektronik ve haberleşme bilgisi olmadan çalışan fabrika, hastane, internet altyapısı, baz istasyonu, üretim hattı, otomasyon sistemi, hatta günlük kullandığımız telefonlar bile olmazdı.
Bu meslek, görünmese de modern hayatın temel taşlarından biridir.

Bence şu an yapman gereken şey "Bu bölümü nasıl bitirip kurtulurum?" diye düşünmek yerine, yarınki sınava odaklanmak.
Sayısal Tasarım dersinden geçmeye çalış.
Sonra kalan dersleri tek tek verirsin.

Diyelim olmadı, seneye aşağıdaki şekilde devam edersin.
Bu foruma anlamadığın konuları sorabilirsin, ve üstadların yardımı ile, sınıf birincisi olman neredeyese garanti,
Çok mu söyledim, hadi 2. oldun :) diyelim ama bu meslek kadar iyisini göremezsin.

Moralini bozma. Şu anki hedefin sınavı geçmek olsun.
Ama elektronik ve haberleşme mesleğine de haksızlık etme; doğru yerde ve doğru kişilerle çalışıldığında gerçekten keyifli, üretken ve saygın bir meslektir.

Şimdiden sınavda başarılar dilerim.

yarın ki Final sınavım Sayısal Tasarım
Sinavlarınızdaki zorluk derecesini bilmiyorum ama alttaki soru ve cevaplara bakın:

1) Binary sayı sistemi nedir?
Cevap: Binary (ikilik) sayı sisteminin tabanı 2'dir ve sadece 0 ve 1 rakamları kullanılır. Her rakama bit (Binary Digit) adı verilir.

2) (1010)₂ sayısının onluk karşılığı kaçtır?
Cevap:
(1010)₂ = 1×2³ + 0×2² + 1×2¹ + 0×2⁰
= 8 + 2 = 10

3) Doğruluk tablosu (Truth Table) nedir?
Cevap: Bir sayısal devrenin girişlerinin alabileceği tüm durumlar için çıkışın ne olacağını gösteren tablodur. n girişli bir devre için 2ⁿ durum vardır.

4) VE (AND) kapısının çalışma kuralı nedir?
Cevap: Tüm girişler 1 ise çıkış 1 olur. Girişlerden herhangi biri 0 ise çıkış 0 olur. Boolean ifadesi:
Q = A·B

5) Boolean matematiğinde VEYA işleminin temel kuralları nelerdir?
Cevap:
0 + 0 = 0
0 + 1 = 1
1 + 0 = 1
1 + 1 = 1
Boolean toplama işlemi VEYA (OR) fonksiyonuna karşılık gelir.

6) Dağılma Kanunu nedir?
Cevap:
A · (B + C) = A·B + A·C
Bu kural Boolean ifadelerinin sadeleştirilmesinde kullanılır.

7) Karnaugh Haritası ne amaçla kullanılır?
Cevap: Boolean fonksiyonlarını en sade hale getirmek için kullanılır. Özellikle 2, 3, 4, 5 ve 6 değişkenli ifadelerin indirgenmesinde pratik bir yöntemdir.

8) Yarım Toplayıcı (Half Adder) nedir?
Cevap: İki adet 1 bitlik sayıyı toplar. İki çıkışı vardır:
Toplam (Sum):
S = P ⊕ Q

Elde (Carry):
C = P·Q

9) Monostable Multivibratör (One-Shot) nedir?
Cevap: Tetikleme sinyali geldiğinde yalnızca bir adet çıkış darbesi üretir.
Çıkış darbesinin süresi RC zamanlama elemanları ile belirlenir.

10) Sayıcılarda MOD kavramı nedir?
Cevap: Bir sayıcının tekrar etmeden alabileceği farklı durum sayısına MOD değeri denir.
Örneğin:
MOD-13 sayıcı, 0'dan 12'ye kadar sayar ve sonra tekrar 0'a döner.

Hoca tipi kısa sözlü sorular
Soru: Flip-Flop ile Latch arasındaki temel fark nedir?
Cevap: Latch giriş değişimine duyarlıdır, Flip-Flop ise genellikle clock (tetikleme) sinyalinin kenarında durum değiştirir.

Soru: Asenkron sayıcıda flip-floplar nasıl tetiklenir?
Cevap: Her flip-flop bir önceki flip-flopun çıkışı ile tetiklenir.

Soru: Binary sistemde en soldaki bitin adı nedir?
Cevap: MSB (Most Significant Bit)

Çözemediğiniz varsa yazın.

Sinavlarınızdaki zorluk derecesini bilmiyorum ama alttaki soru ve cevaplara bakın:

1) Binary sayı sistemi nedir?
Cevap: Binary (ikilik) sayı sisteminin tabanı 2'dir ve sadece 0 ve 1 rakamları kullanılır. Her rakama bit (Binary Digit) adı verilir.

2) (1010)₂ sayısının onluk karşılığı kaçtır?
Cevap:
(1010)₂ = 1×2³ + 0×2² + 1×2¹ + 0×2⁰
= 8 + 2 = 10

3) Doğruluk tablosu (Truth Table) nedir?
Cevap: Bir sayısal devrenin girişlerinin alabileceği tüm durumlar için çıkışın ne olacağını gösteren tablodur. n girişli bir devre için 2ⁿ durum vardır.

4) VE (AND) kapısının çalışma kuralı nedir?
Cevap: Tüm girişler 1 ise çıkış 1 olur. Girişlerden herhangi biri 0 ise çıkış 0 olur. Boolean ifadesi:
Q = A·B

5) Boolean matematiğinde VEYA işleminin temel kuralları nelerdir?
Cevap:
0 + 0 = 0
0 + 1 = 1
1 + 0 = 1
1 + 1 = 1
Boolean toplama işlemi VEYA (OR) fonksiyonuna karşılık gelir.

6) Dağılma Kanunu nedir?
Cevap:
A · (B + C) = A·B + A·C
Bu kural Boolean ifadelerinin sadeleştirilmesinde kullanılır.

7) Karnaugh Haritası ne amaçla kullanılır?
Cevap: Boolean fonksiyonlarını en sade hale getirmek için kullanılır. Özellikle 2, 3, 4, 5 ve 6 değişkenli ifadelerin indirgenmesinde pratik bir yöntemdir.

8) Yarım Toplayıcı (Half Adder) nedir?
Cevap: İki adet 1 bitlik sayıyı toplar. İki çıkışı vardır:
Toplam (Sum):
S = P ⊕ Q

Elde (Carry):
C = P·Q

9) Monostable Multivibratör (One-Shot) nedir?
Cevap: Tetikleme sinyali geldiğinde yalnızca bir adet çıkış darbesi üretir.
Çıkış darbesinin süresi RC zamanlama elemanları ile belirlenir.

10) Sayıcılarda MOD kavramı nedir?
Cevap: Bir sayıcının tekrar etmeden alabileceği farklı durum sayısına MOD değeri denir.
Örneğin:
MOD-13 sayıcı, 0'dan 12'ye kadar sayar ve sonra tekrar 0'a döner.

Hoca tipi kısa sözlü sorular
Soru: Flip-Flop ile Latch arasındaki temel fark nedir?
Cevap: Latch giriş değişimine duyarlıdır, Flip-Flop ise genellikle clock (tetikleme) sinyalinin kenarında durum değiştirir.

Soru: Asenkron sayıcıda flip-floplar nasıl tetiklenir?
Cevap: Her flip-flop bir önceki flip-flopun çıkışı ile tetiklenir.

Soru: Binary sistemde en soldaki bitin adı nedir?
Cevap: MSB (Most Significant Bit)

Çözemediğiniz varsa yazın.
Öncelikle iyi akşamlar verdiğiniz motivasyon sayesinde bugün ki dersimi verebildim (galiba daha net bir şey yok) bölümümü seviyorum ama bir bayan olarak çalışma imkanımızın çok kısıtlı olduğunu düşünüyorum. Ve bölümümü seviyorum gibi sadece ilgim olmadığı için odaklanamayıp anlamıyorum ama yinede verdiğiniz destek için çok teşekkür ederim benim için çok kıymetli tekrardan iyi akşamlar.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri