RTU'lardan bilgiyi okuma, SMS gönderme, GSM üzerinden kontrol

serdar_kucuk

Yeni Üye
Katılım
31 Ocak 2013
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
34

Merhabalar arkadaşlar


Yapmış olduğum bu projede PLC cihazımızın Modbus Gateway olarak kullanımını ve okunan değerlerin SMS gönderilmesini anlatacağım.

Yapmış olduğum projede PLC cihazımızı RTU Master yapıyoruz. Bunu Mikrodiagramda modbus RTU Master bloğu kullanarak yapıyoruz. Baudrate ve databit ayarlarını yapabilmemiz için Modbus RTU Master bloğunun önüne serial blok ekliyoruz. bu sayede istediğimiz baudrate değerinde ve databitte seri haberleşmemizi sağlıyoruz. bu bloğun çıkışına modbus word okuyucu bloğu koyarak slave cihazlardan değer okuyoruz. (burada modbus float okuyucu da kullanılabilir.) Modbus Word Okuyucu bloğun içeriğine okunmak istenen cihazın ID'si ve register değerini yazıyoruz. Bu sayede istenilen cihazın istenilen register adresine erişip bu değeri okumuş oluyoruz. buradan okuduğumuz değeri SMS ile görebilmek için SMS çıkış bloğuna bağlantı yapıyoruz. Hangi numaraya ne zaman SMS göndermek istediğini ise SMS giriş bloğu ile ayarladım. Her SMS geldiğinde değeri SMS göndermesi için bu şekilde ayarlama yaptım. İstenirse bunun yerine zamanlayıcı veya farklı bloklar kullanılabilir. SMS giriş ve çıkış bloklarının içerisine bir numara girilmemiştir. Bunun nedeni hangi numaradan mesaj gelirse tekrar aynı numaraya cevap atabilmesidir.
Programı aşağıda olan diagram özetle RS485 üzerinden modbus haberleşmesi yapan RTU cihazın istenilen bir değerinin okunup, SMS ile herhangi bir kullanıcı tarafından ve herhangi bir zamanda bu değerin okunmasını sağlamıştır.

Buna ek olarak cihaz aynı zamanda GSM üzerinden de kontrol edilebilmesi için TCP soket bloğu ve Modbus TCP Slave kullanılmıştır. Bu iki blok sayesinde ise cihaz Modbus TCP ile GSM haberleşmesine açılmıştır. Sim kartın almış olduğu IP numarası ile cihazla bağlantıyı bu şekilde çok rahat kurabilirsiniz.

Paylaşılan Dosya, Dosya Paylaşım Sitesinden Silindiği İçin Konu Çöpe Taşınmıştır.

Teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst