rs232 ve rs485

sfenksant

Üye
Katılım
30 Mar 2007
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar biliyorsunuzki dijital kombi sayaçlar ve yeni çıkan röleler rs232 ve rs485 ile haberleşmeyi ve yerine göre bazı rölelerde müdahaleye izin veriyor

şimdi benim sizlere danışmak istediğim şu bizler bunu nasıl yapacaz fiyatı kaça mal olur bununla ilgilidökümanlarınızı paylaşırsanız sevinirim.benim takip etdiğim tesise ben bunu nasıl bağlarıım şimdiden herkese teşekkürler
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
RS232 (com port) PC lerde hala standart olarak bulunmakla birlikte Yeni nesil diz üstü bilgisayarlarlara artık konulmuyor. Bu nedenle USB/RS232 dönüştürücü kullanmak gerekiyor. RS485 PC de de dizüstünde de yok bu nedenle RS485 için USB/RS485 yada RS232/RS485 dönüşürücü kullanmak gerekiyor. Elbette bunları üretici firmalar da bildikleri için kendilerine göre uygun çözümler üretmişler.
Fiyatlandırma ve çözüm konusu firmalara göre değişiyor. Siemens , ABB , Lovato gibi firmalarda cözümler biraz daha pahallı. Son dönemde yerli firmalarda oldukça kaliteli ve uygun çözümleri müşteriye sunmaya başladılar ve sistemi geliştirmeye devam ediyorlar. Elektropan ve Entes firmaları bunlara iyi birer örnektir.
Örneğin :
Elekttropan EKR24k serisi cihazlarına hem RS232 hem RS485 hemde opsiyonel olarak GPRS özelliği katmış EKR24k-24m serisi cihazı için 720 YTL liste fiyatı. Sadece takip için kullanılacak yazılım 0 YTL (bedava), Takip ve Arşivleme için yazılım 120 YTL, Ağ üzerinden çoklu cihaz takibi için yazılım 525 YTL, Opsiyonel olarak GPRS ile takip isterseniz 1 yıılk server hizmeti, yazılım ve GPRS modül dahil 645 YTL liste fiyatı belirlemiştir.
Entes ise örneğin MPR 63 Enerji analizatörü için 750 YTL, Sadece takip yazılımı için 0 YTL (bedava) , Tek kullanıcılı takip ve kayıt yazılımı için 50 YTL, 5 kullanıcılı yazılım için 100 YTL..... RS485/USB çevirici için 75 YTL liste fiyatı belirlemiştir. Bunları firmaların sitesinde takip edip malzeme tedarikçinizden iskontolarını öğrenebilirsiniz.


Bu açıklamalardan sonra gelelim bu işi nası yapacağız kısmına:

Bu biraz teknik bilgisi olan biri için çok zor değil. İhtiyacınıza uygun donanımı ve yazılımı edindikten sonra gerekli olan bağlantı ve kullanma talimatları zaten cihazların içinden çıkıyor. Ayni zamanda firmaların internet sitelerinde konu detayı olarak anlatılıyor. Bu bağlantıları doğru yapar talimatları doğru uygularsanız problemsiz olarak sistem çalışıyor.

Unutmayın firmalar ürünlerin çalışmaması için uğraşmaz hele rekabetin kızıştığı bu ortamda size her türlü yardımda bulunmak için hazırdırlar. Takıldığınız noktada telefon yada mail ile bilgi alabilirsiniz.
Yukarıda özellikle iki firma ismi zikrettim nedenini de açıklamak isterim
Elektropan firmasının sitesine üye olmuştum geçenlerde messengerde beni kişi listesine eklediler firma yetkilisi her an yardım için hazır, yani adam bir sorum olsun anında cevaplıyayım diye bekliyor. (isminin zikredilmesini hakkediyor).
Aynı şekilde heçen hafta yukarıda bahsettiğim entes enerji analizatörünü alıp bilgisayar ile haberleşmesini sağladım. Aradaki RS485/USB dönüştürücüsünün içinden çıkan CD de bu cihazın sürücüsü yerine başka bir cihazın kullanma talimatı çıktı. Entes firmasına mail attım ertesi gün beni telefon ile..... Bey aradı hata için özür diledi mailde verdiğim hotmail uzantılı adresime gerekli sürücüleri gönderdiğini fakat hotmailde bazan problem yaşandığını başka bir adres daha verirsem oraya da ayni sürücüleri göndermek istediğini söyledi. Ben sirket adresimi verdim ve her iki adresime de 2 şer kez sürücüleri gönderdiler. (isminin zikredilmesini falasıyla hakkediyor)
Teknik olarak ise şu ana kadar herhangi bir yardıma ihtiyacım olmadı çünki gayet güzel neyin ne olması gerektiği anlatılmış.
 
arkadaşım verdiği bilgiler çok güzel teşekkür ederim
 
Arkadaşım bu konu hakkında benimde ekleyeceğim bir şey daha var mevcut analizör programını bilgisayara kurmadan önce mutlaka SQLServer programını kurmak lazım.Yoksa analizör ile PC arasında çalışan arayüz programı nı çalıştıramazsınız.
 
www.mysis.org adresinde elektropan ve federal elektriğin analizörleri-reaktif röleleri ile ilgili sistem çözümleri yeralmaktadır. teknolojik altyapısı küçümsenmeyecek kadar ileri seviyededir. en canalıcı kısmı ise cihazı takıyorsun. sim kartı takıyorsun. evde işyerinde tatilde her şekilde internet ortamında röleleri izleyebiliyor cezai duruma göre kondansatörleri devreye alıp çıkarabiliyor, kondansatör güçlerini ve durumlarını takip edip kontaktör arızaları vs. gibi arızalarıda o noktaya gitmeden tespit edebiliyorsunuz...
 
teşekkürler önemli konular paylaşımlara teşekkürler
 
konu paylaşımı ve detaylı anlatım için çok teşekkür ederim.
elektropanda rs-485 modbus haberleşmede sorun yaşıyorum. entes mp63 var onu aldım bağladım delta plcden bağlanıyorum istediğim ayarını değiştirip istediğim bilgiyi okuyabiliyorum ama elektropan da bunu çözemedim bi türlü iletişim kuramadım. bu konuda bilgisi olan varsa yardımlarını bekliyorum. elimde her dökümanları da var... olduramadım... :S
 
merhaba
bende makel sayaçalrımı pc üzerinden okumak istiyorum gerekli dökümanları yükledim entesin rs485/usb2 cihazınıda aldım bağladım sayaç okunamadı diyor hala sayacın modeli c410 tiplerinden acaba bundan dolayımı sıkıntı yaşıyom bilgisi olan varsa biz zahmet paylaşsın
 
merhaba
bende makel sayaçalrımı pc üzerinden okumak istiyorum gerekli dökümanları yükledim entesin rs485/usb2 cihazınıda aldım bağladım sayaç okunamadı diyor hala sayacın modeli c410 tiplerinden acaba bundan dolayımı sıkıntı yaşıyom bilgisi olan varsa biz zahmet paylaşsın

Bildiğim kadarıyla Makel'in bazı modelleri RS-232 bazıları ise RS-485 haberleşme portuna sahip. Bunu ayırt etmek için haberleşme portunda kaç tane klemens çıkışı olduğuna bakmanız lazım. Eğer 3 tane çıkış varsa RS-232, 2 tane çıkış varsa RS-485 ile haberleşiyor demektir.

Makel RS-232 Bağlantı:
Soldan Sağa: gnd - TX - RX

Makel RS-485 Bağlantı:
Soldan Sağa: B - A

Uzaktan sayaç izleme konusunda Grup Ar-Ge firmasının da web tabanlı bir çözümü var. www.enerjitakibi.com adresinden demo girişi yapıp inceleyebilirsiniz. Ethernet üzerinden ve GPRS üzerinden haberleşebilen iki farklı model mevcut.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,747
Kullanıcılar
449,972
Son üye
Emirhan6161

Yeni konular

Geri
Üst