Robot Yapmak İsteyenler!

elektronev

Üye
Katılım
14 Ocak 2010
Mesajlar
10
Puanları
1

Merhabalar,
Gencler ve benim gibi genc kalanlar, ben bundan 30 sene evvelsi bir robot yapmistim, mutfak ile oturma odasi arasinda kendi kendine yolunu bulup, istenildiginde (ses komandasi ile) bardak, sise, catal, bicak gibi seyler getirip götürüyordu. O zaman imkanlarim (para ve elektronik parcalar) azdi.
Simdi oglum üniversitete, benim eski robotu garajin bir kenarinda eskilerin altinda bulmus, kendisi benim robotun sasesini kullanip yeni bir robot yapmak istiyor.
SIMDI BÜYÜK SORU SIZLERE, sizde böyle bir sey yapmak istiyormusunuz.

Ben konuya hepinizi davet ediyorum.
Robotun nasil, ne gibi isler yapmasini istiyorsunuz?
Yapmak istemiyorsaniz bile fikriniz yapmak isteyenler icin önemli olabilir.
Arkadaslar robot deyip gecmeyin sadece elektronikle olmuyor, Mehanik parcalarada ihtiyacimiz var.
Bu arada mehanik veya elektronik parca yapanlarida davet ediyorum bizim icin bir zevk ama sizin icin is yerlerinizin saglikligina, aile gecindirmelerinde faydamiz olmus olur.
Cok güzel bir an aklima geldi......
System error....
O zaman benimle beraber hayatimi paylasan Bayan benim robota sasiriyordu, ve bir sorusu vardi.: Ben bardak istiyorum, bana su bardagi getiriyor, sen bardak istiyorsun sana bira bardagi geliyor, ben sise diyorum bana su geliyor, sen sise dediginde sana bira geliyor, ne yapmam lazimki banada bira gelsin ?.

Verdigim cevap, olay bir system error olmasindan doguyor, diyordum
tabi ses kontrolünün burda kücük bir fark yaptigini unutmustum.

Hürmetlerimle
Nevzat
 
ben meslek hayatımda bu işle ilgilenmek istiyorum, bitirme projemi bunun üzerine aldım. ama hiçbirşey bilmiyorum konu hakkında. araştırma aşamasındayım, yol gösterici olursanız çok sevinirim
 
merhabalar,
konuya hos geldin, ben bilgi bakimindan hic cekinmiyorum, sen merak ve istek göster yeter. sen aklinca nasil bir robot yapmak istiyorsun, ne is yapmasini istiyorsun, düsün ve acikla.
sadece bir ileri geri giden bir arabaya (sumo tip) benziyen bir oyuncak istiyorsan kusura bakma, ben bu konuyu actigimda hakikatten ise yariyacak bir robot düsünmüstüm.

bence biraz daha bekliyelim, belki bir kac kisi daha katilir, cünkü ne kadar cok olursak o kadar cok fikirlerimiz olucak.

simdilik selamlar, nevzat
 
bence savunma sanayii ile ilgili yapılmalı.mesela robota sahayı bir kez tanıtıyosun. gerekli güç kaynagınıda sagladın mı hoş bir robot ortaya çıkar. sonra açarım anakatmak istedigimiii
 
ıyıde hıc bır acıklama yapmamıssınız...ıstedıgımız robotu yapmak ıcın ornegın yemek masası kuruyorken yardımcı bı robot yapmak ıstesem bana neler lazım nasıl yapacagım ?
 
merhabalar,
benim ilk işe yarayacak robot, ses komandası ile bana mutfaktan oturma odasına bardak veya şişe getiriyordu, veya kagıt mendil gibi şeyler.
bundan 30 sene evelsi integireler azdi, işe yarayacak parcaların hacmi 16 Byte ile 2 KByte
arasındaydı (misal 64 Byte RAM 45 DM / siyah - beyaz kamera sistemi yeni araba fiatını geçiyordu) onun için imkanlarım az (ögrenciydim) olduğu halde ben açılışta az anlattığım robotu yaptım.

O zamandan bu güne kadar hep kafamdan bir türlü eksik olmadı.

Simdi emekliyim (8 aydan beri) ve oglumun o benim eski robotun parcalarını bulması onunda ilgisini çekti ve bana güvenerek o da kendisine bir batler yapmak istiyor, bu ara bir arkadaşım beni bu sayfaya bakmamı istedi ve yardımcı olabilecegim yerlerde yardım edersin, sen işi bilen kişisin dedi (benim profilime bakarsan iyi olur).

benim istedigim ben özellikle genclere ve genc kalanlara bu konuyu actım.

Sen istersen sana akıllı bir robot yapalım, o yemek masasını kendisi hazırlasın.

Asker arkadasımız isterse ben ona kendi kendine akıllı sekilde mayın arayan robot yaparım.
Havacıya bir robotuçak (insansiz uçan uçak), belirli yerlerinin fotorafını çeksin, yollasın / getrirsin.
Denizciye deniz altı, oda denizdeki olaylarlan ilgilensin .....

Elektronik yapıcısı (hardware developer) / program yazıcısı (software developer) olarak bunları yapmak bence sorun degil, çok basit, ben geçmisteki iş hayatımda daha zor işlerle karşılaştım ve başardım.

Bu yukarıda saydıklarım tabiki iyi güzel fakat bunları finanze edicek bir kuruluş şu an elimizde olmadığından, sizler cebinize göre gidiceğinizden eminim.

Ben bu sayfada çok kişileri (merakları robot olanları) bir araya getirip, bütün gücümlen sizleri hard ve software ile destekliyicegim, ilerisi gençlerimizindir anlamınla.

Ben bugünü 30 sene bekledim, burası bir robot yapma fabrikası degil, mühüm olan seyler bilgi sahibi olmanız, siz isterseniz robotunuzu kafanızda yapin fakat nasıl calıştıgını bilin.

Sensorların nasıl çalıştığını bilirseniz, Kamera, Radar, Ultraschall (yüksek frekvenz ses), Laser , görünen / görünmeyen Işıklar, GHz (Satelit/uydu), HF/ZF, VHF (televizyon), FM (radyo), ULF (denizaltı), PT100 (sıcaklık), ve daha bir sürü benzerleri var, emin olun bunların ADC'den sonrası 0/1 oluyor, şimdi bir de program yazmasını merak ediyorsanız (basit bir misal Fuzzy-Logic), Matematik den haberiniz varsa (bunu çok yerde görmüşünüzdür e=mc² albert einstein'dan, şaka olsun diye yazdım), tabiki Fizik (physik) ve Kimya (Chemie) da sizin için yabancı kelime sayılmaz ise, sizde benim gibi bu cok basit diyeceksiniz.

benimde 20 seneden beri yapıcağım robot evin bahçesindeki çimenleri biçiçek bir robot olucaktı, hanımın hiç mi hareket istemiyorsun kelimesi ve zamanımın az olmasından hep geride kaldı fakat şimdi zamanım var, hanım ???(şaka).
 
:) vayyy biz kocamışız vallahi maşallahınız var sn elektronev keşke sizin kadar pozitif olabilsek. Yaşımız genç ama ruhen 50 yaşındayım diyebilirim.
Şimdi konuya gelelim en düşük maliyetle herkesin kendi imkanlarıyla yapabiliceği ortak bir proje olması taraftarıyım. Bilmiyorum siz ne düşünüyorsunuz?
Herkesin özel isteği doğrultusunda robot yapılırsa işin içinden çıkılmaz. Tek bir amaç tek bir hedef olsun ki o konuda fikir teatisinde bulunalım ve parçaları bir araya getirelim.
Önce robotun nerede hangı amaçla kullanılacağını kararlaştıralım. Hatta konuya anket açıp diğer üyelerimizin oylamasına sunalım ağırlıkta oy alanı yapalım derim siz ne dersiniz?
 
Hocam bumudur?

forumdaki meraklılar toplanıp bir araya gelirse ...

titan
asimo
aiko
HRP-4C

Canım Türkiye'mde bunları başarmak mümkünmü??


meraklılar için:)

Türkiye'de de robot çalışması var. Merak etmeyin. Bazı üniversitelerde robot klüpleri bile var.

Ama neticede Asimo'nun arkasında Honda gibi bir dev firma var. O kadarcık fark olsun değil mi :p

Benim düşüncem, Körlere hizmet veren bir robot olabilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,740
Kullanıcılar
449,969
Son üye
kdrtkn

Yeni konular

Geri
Üst