RFID Kartlı Geçiş Sistemi Nasıl Bağlanır?

akvrstblkc

Üye
Katılım
10 Ocak 2018
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
25
Halihazırda diyafon üzerinden dairelerden kontrol edilebilen apartman kapısına, RFID giriş sistemi bağlamayı planlıyorum. RFID cihazında sıkıntı yok. Elimde (doğru etiket, cihaza okutulduğunda tetiklenen) bir röle çıkışı var. Diyafonu görmezden gelirsek sıkıntı yok. Ancak diyafondan kilide giden kablolar var. (aslında muhtemelen diyafon üzerinden anahtarlanarak, ayrı bir trafodan geliyor bu kablolar. Dolayısıyla tersten akımı engelleyen bir koruma olduğunu sanmıyorum.)

Ben doğrudan 12V DC adaptörden(RFID cihazını besleyen adaptör) gelen akımla, geçerli bir RFID etiketi okunduğunda tetiklenen röle üzerinden kilide giriş yapsam(Şekil 1), iki cihaz elektriksel anlamda çakışır ve uzun vadede sıkıntı olabilir diye düşünüyorum.

Şekil 1'deki gibi. Düz mantıkla yapılacak bir devre. Ancak içime sinmiyor bu, kilidi kontrol eden iki bileşen, elektriksel temasta olmamalı.

Şekil 2'deki gibi yapılabilir. Ancak iki röle tam anlamıyla aynı anda çekmezse yine sorun devam eder.

Şekil 3'teki düzenekte sorun büyük ölçüde çözülür. Hem de diyafondan ve RFID sisteminden aynı anda komut gelmesi durumunda sorun yaşanmaz. Ancak röledeki veya RFID sistemindeki bir arıza, diyafondan kapıyı açmayı da engeller...

Diyafondaki kapı açma anahtar kontaklarına erişimim yok. Erişebilsem doğrudan o kontakları anahtarlamada kullanır bağlardım.

Aklınıza gelen, pratikte elektrikçiler tarafından uygulanan bir yöntem varsa ve paylaşabilirseniz çok mutlu olacağım. Şimdiden herkese teşekkürler.

Şekil 1:
11v2n85.png


Şekil 2:
2d8q4xy.png


Şekil 3:
34gnd3t.png
 
İki cihazda iki ayrı röleyi beslesin.
Röle konaklarını paralel bağlayıp ayrı bir beslemeden kapıya verin.

Hangi role çalışırsa çalışsın sorunsuz iş görür.

Zaten iki röle kullanmayı göze almışsınız.
 
12v DC trafo yada adaptör çıkışını cihazın güç girişine bağlayın. Diyafonun kendi içinde trafosu vardır. Oradan alacağınız 12 voltu cihazın kontağından geçirip kapı kilidine verip deneyin
 
İki cihazda iki ayrı röleyi beslesin.
Röle konaklarını paralel bağlayıp ayrı bir beslemeden kapıya verin.

Hangi role çalışırsa çalışsın sorunsuz iş görür.

Zaten iki röle kullanmayı göze almışsınız.

Çok teşekkür ederim öncelikle ilginize, Bahsettiğiniz öneri Şekil 3'te çizdiğim devreye benziyor anladığım kadarıyla.

ferhat666k hocam çok teşekkür ederim öneriniz için mümkün olursa uygulayacağım, sanıyorum diyafonu sökmek gerekeceğinden pek yanaşmayacağım buna.

Genel olarak bir sorum daha olacak. Bu işi yapan elektrikçiler/çilingirler hangi bağlantı yöntemini kullanıyorlar acaba?
 
Şekil.1 ve 3 de kapi kilidine 12v dc vermissiniz. Kapi kilidi 12v ac ile çalışır. Şekil.2 den bişey anlamadım. Hatalı çizim olmuş galiba.
2 röle kullandığınızda da kontaklarina yine 12v ac vermeniz gerekecek. Yani bu gerilim için yine santrali sökmek gerekir. Sökmek zor yada söktüm bulamadım derseniz ayriyeten küçük zil trafosu almaniz gerekir. Ucuza çıkartmak istiyorsanız röle kullanmadan dediğim gibi yapabilirsiniz. Belki zil trafosu gerekebilir.
 
Son düzenleme:
Mesafe ve kablo kesitinin yaratacağı olumsuz etki nedeniyle, bina tesisatında 12 volt kapı kilidini açtırmaya yetersiz kalabiliyor. Normal şartlarda kapı otomatiği devresi için 24 Volt 15 W trafo kullanılmalıdır.

Geçenlerde benzer bir sorun için karşı binadan çağırdılar, kapıcı internetten sipariş vermiş, başka bir elektrikçi sizin yaşadığınız sorundan dolayı bağlamadan gitmiş, aşağıda çizimini hazırladığım yöntem ile sorununuzu çözebilirsiniz. Aşağıdaki yöntem uygulanmıştır, sadece 1 adet 12 DC röle kullanacaksınız.



qG2PBB.jpg
 
@Mesut Bey röle kontağını daire içine bağlamışsınız, düğme basılmayacağından-enerjisiz olacağından itirazım var, düzeltirseniz arkadaşımız da faydalanır hemen uygular.
 
@Mesut Bey röle kontağını daire içine bağlamışsınız, düğme basılmayacağından-enerjisiz olacağından itirazım var, düzeltirseniz arkadaşımız da faydalanır hemen uygular.


@by lent röle kontağı daire içinde değil. Çizimi dikkatli incelerseniz, röleyi sadece RFID sistem tetikler, röle ve röle kontağı RFID kartlı geçiş sistemin bulunduğu yerdedir.

Daire içi kapı açma butonuna basılması röleden bağımsız kapı otomatiğine bağlıdır.
RFID sistem kapı açma sinyali gönderdiğinde röle tetiklenek, rölenin normalde açık kontağı üzerinden kapı otomatiğine açma sinyali gönderilir.

Çizimde "Daire içi diyafon kapı açma" diye isimlendirilen potansiyel çizgi, dairelerin diyafon kapı açma butonundan gelen kablodur.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst