Rf alıcı - verici

Burk9494

Üye
Katılım
11 Nis 2020
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
29
Merhabalar. Bir proje çalışmam için 6, 7km mesafede iletişim sağlayan Rf alıcı-verici tasarlamam gerekiyor. Sensörlerden veri alınıp okunması gibi işler için kullanılacak. Fakat türk ve yurtdışı sitelerde hep hazır modül görmekteyim. Alıcı verici için mesafeyi nasıl artırabilirim. Hangi aşamaları yapmam gerek gibi faydalı olacağını düşündüğünüz kaynak önerileriniz var mı? Şimdiden teşekkürler
 
lora modulleri araştırın. (long range) tasarımı kendiniz yapacaksanız rf ekipmanları gerekir. swr meter , power meter , spektrum analizor gibi. öncelikle ne tarz bir modulasyon gerektiğine karar verin. ask mı fsk mı ?
ask amplitude shift keying yani genlik modulasyonlu , fsk ise frequency shift keying yani frekans modulasyonlu anlamına gelir. her ikisi içinde yine kendi aralarında alıcı , verici ayrı ayrı olabilmekle birlikte aynı zamanda alıcı ve verici aynı anda da olur. tranciever olur. veriyi tek yönlü ileticekseniz bir alıcı bir verici yeterli ama handshake gibi olacak ise her iki taraftada tranciever olmalı. öncelikle fsk kartı yapıldıktan sonra hemen çıkışına rf amplifier gain blok devresi koyulacak. birde frekans ve anten hesabı olacak. 433 mhz için çeyrek dalga boyunda 17.3cm. 868mhz için daha küçük. bu arada aklınızda olsun 6-7km için en az 20-25db çıkışa ihtiyaç var ki buda ket yönetmeliğine göre yasaktır. (433 mhz için ) mesafenin çıkış gücü ile doğrudan ilgisi olduğu gibi aynı şekilde alıcı hassasiyeti ve seçiciliği de doğrudan etkilidir.
Rf konusunda tecrübeniz yoksa ve ekipman yoksa saç baş yolarsınız. mesela anten empedansını düzgün ayarlayamazsanız gücü antene tam aktaramazsınız. swr (standing wave ratio ) duran dalga oran hatası yüzünden. lora moduller mesafe ve performans konusunda çok iyidir. yada 1-2km yeter derseniz HC12 modulünü de tavsiye ederim. illa modulü ve amplifier ı kendim yapıcam derseniz. CC serisi Rf entegrelerine bakın. birde silicon labs firmasının si4468 entegresi iyidir. yaklaşık 100mhz den 1ghz ye kadar istediğiniz frekansa set olur. alış hassasiyeti de -133dbm dir. 2.4ghz için ise NRF24L01 önerebilirim.
 
Burada 4 km kadar mesafe yeterli fakat biraz mesafenin fazla olmasını istiyorum. Dediğiniz gibi lora modüllerinin çok kullanıldığın gördüm. Bir kart üzerinden sıcaklık, nem gibi sensör değerleri alınıp diğer karta aktarılacak. Diğer kart aynı zamanda motor çalıştırmak gibi işlemler için komut göndermesi gerekiyor. Yani iki taraf için hem alıcı hem vericinin bir olduğu devre kullanmam gerekiyor. Yurtdışı üniversitelerinin kaynaklarını araştırdım dediğiniz gibi alıcı vericiyi bir kartta nasıl tasarlarım neyi nereye bağlamak gerek, hangi blok yapılarından oluşuyor, gücü nasıl ayarlamalıyım gibi birçok karmaşık düşünceler oluşturdu. Rf üzerine dersler aldım fakat tecrübe ayrı birşey tabiki.
 
Son düzenleme:
Lora modüllerini test edebileceğim simülasyon programı biliyormusunuz?
 
RF için henüz bir simulasyon programı yok.
 
cevap için teşekkürler. Hazır bir modül kullanmaya karar verdim. 4, 5 km
mesafede çalışıyor olması gerekiyor. Lora modüllerinden belirlediğim vardı güç olarak 27dbm çıkış veren fakat 433 mhz ile çalıştığı için yönetmeliklerde sıkıntı olacak. Burada sıcaklık sensörü mesafe sensörü nem sensörü gibi sensörleri kontrol edeceğim. 20dbm =100mw yapar böyle bir sistem için 100mw yeterli olur mu onu bilmiyorum. Alıcı hassasiyeti=(verici gücü+verici anten kazancı+alıcı anten kazancı)-yol kaybı ile hesap yapıyorum burada yol kaybı 4km için hesapladım. Alıcı hassasiyetini ona göre belirleyip ürün alacağım veya antenleri değiştirebilirim. Hem alıcı hem verici olarak kullanılan modüllerden iki adet almam gerekir. Çünkü hem sensör verilerini alıp karşı tarafa ileteceğim hem de karşı tarafdan motorun çalıştırılması için komut gönderilecek. İki adet rasperry modeli kullanmak istiyorum fakat ihtiyaç olduğunda kw değerlerine sahip motorları bu şekilde çalıştırmam mümkün mü ? rasperry maksimum 5v çıkış veriyor bu çıkışı alıp trafo ile yükselterek röle üzerinden büyük güçteki motoru sürmek. Teorik olara mümkün görünüyor fakat herhangi bir durumda rasperry'nin zarar görme ihtimali var mı ?
 
Son düzenleme:
Merhabalar 4km kadar mesafe için linkini bıraktığım ürünü almak istiyorum. Rasperry üzerinden birkaç sensör ve dc motor kontrolü sağlayacağım daha sonra modül üzerinden veri iletimi sağlayacağım. Modül uart üzerinden haberleşme sağlıyor rasprrry için iki adet uart pini var. Spi pini daha fazla fakat spi için uzun mesafe haberleşmeyi sağlayan modülü türkiyede satan bulamadım. Uart kullanmam dezavantaj oluşturur mu veya dezavantajı var mı? 4km ötede yine aynı modülü veriyi almak için kullanacağım. Ürün ebyte sitesinde 7km olarak gösterilmiş tabi bu en iyi durum. 22dbm civarı yeterli olacak gibi görünüyor. 433mhz için bu güçler yasal olmadığı için 868mhz kullanacağım. Aynı ürünün 30dbm gücüne sahip olanıda var tabi yasal izin maksimum 500mw. 21dbm, 24dbm,27dbm,30dbm kademe ayarlaması mevcut 22 db yeterli gelmezse her ihtimale karşı 24dbm seviyelerini denemek için o ürünü almak mı mantıklı olur. Yardımcı olan herkese teşekkürler şimdiden
https://www.m2mmarket.com.tr/lora-868mhz-160mw-smd-long-range-5v-supplyrf-transmission-22-dbm-5-2152
 
Son düzenleme:
MErhaba kullanım alanınızla - coğrafik bölgeyle alakalı bahsedilen mesafe, hiç bahsetmemişsiniz. Verdiğiniz linkte cihazlar birbirini görmeli engel olmamalı ifadeleri var ayrıca, yanlış anlamadıysam. HAyati bir cihaz çalıştıracaksanız dha profesyonel yardım almalısınız.
 
Haklısınız. Akdeniz bölgesinden sera için kullanacağım kullanacağım arazi genelde düzlük tabi illa ki arada bir takım engeller mevcut. Yani şehirleşmenin olduğu yerde değil kırsal kesimde kullanacağım. Bahsettiğiniz arada engel olmamalı cihazlar birbirini görmeli durmu hangi rf cihazını alırsanız alın görürsünüz
 
@MAIN_LOOP

Hocam örneğin yaklaşık 100bps baudrate için VLF / LF (Very Low Frequency / Low Frequency) denilen 3-30 kHz aralığındaki frekanslarda veri gönderip alabileceğimizden bahseden ve devre şemasını veren çok fazla yazı okumuştum.

Teoride bu hızlarda ve frekanslarda veri alıp iletmek için çok büyük antenlere ihtiyaç olduğu söyleniyor fakat daha küçük antenlerle 1W ile 1000 km range elde edilebileceği söyleniyor. Zaten bu frekansları kimse kullanmadığı için çok büyük bir avantaj sağlıyor ve lisans problemi de yok ancak en büyük tehlikenin AC şebekelerine yakınlık sebebiyle büyük gürültü oluşturması olduğunu söylüyorlar. Bunu da biraz riske girip 10-15W arası verimli bir transmitter yaparak çözebiliyormuşsunuz. Ya da uygun pass filter geliştirerek çözebiliyorsunuz.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Çok_düşük_frekans

Burada elbette full spectrum receiver yerine odaklı sabit frekansları dinleyen alıcılar tasarlanarak kullanılıyor.

Bu konularda ciddi çalışmalar yapmak için HackRF open source projesi gerçekten eşsiz olanaklar sağlıyor.

https://greatscottgadgets.com/hackrf/

https://www.robitshop.com/urun/hackrf-one

Amacımı az çok anladınız. Nihai amacım ulusal çapta (1000km) sensör verileri iletmek için düşük frekanslar kullanan bir çözüm bulmak ve belki biraz daha yüksek frekanslar ile şehirler arası (100km) ses iletimi gerçekleştirebilmek...

Bu amacıma uygun şekilde paylaşabileceğiniz önerilerinizi öğrenmek isterim. Son olarak bir de şöyle bir şey yapmışlar.

https://hackaday.com/2019/04/16/piezoelectric-antennas-for-very-very-low-frequencies/

Sorumu anladınız umarım. Böyle bir amaç için nasıl ilerlemek gerekir? Örneğin tesla bobinlerini verici ve alıcı olarak kullanmak bizi amacımıza yaklaştırabilir mi? Örneğin 100W bir tesla bobini 100-150 kHz sinyalleri ne kadar uzağa taşıyabilir ya da başka yaklaşımlarınız var mı? Katı hal tesla bobinlerinin verimli olabileceği söyleniyor fakat tam bir bilgim yok.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,327
Kullanıcılar
449,857
Son üye
Bluent

Yeni konular

Geri
Üst