reaktif güç kontrol rölesi

slmn

Üye
Katılım
7 Nis 2011
Mesajlar
133
Puanları
1
Yaş
49
Konum
manavgat
röleyi ilk işletmeye sokarken neye göre ayarlama yapıyoruz nasıl yapıldığını anlatabilirmisiniz sayın ustalarım set değerleri nasıl ayarlanıyor
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kompanzasyonda reaktif röle gereklidir ama yeterli değildir. Röleyi set edeceğin değerleri bilmek için yükünü iyi bilmen gerekir. Yani yükün R S T fazlarına yaklaşık olarak dengeli dağılıyormu, gün içinde yük dağılımın ne, yüklerin hangi sıklıkla devreye girip çıkıyor vb. Bunları biliyorsan satın alacağın reaktif röleyi seçmelisin. Daha sonra kompanzasyon panonun tasarımını ve dizaynını yapmalısın. Yükün dengesizse (fazlar arasında büyük güç farkları varsa bina, ofis, alışveriş merkezi, ticarethane gibi yerlerde bu durumlarla karşılaşılabilir), farzedelim R fazı 30 A, S fazı 50 A, T fazı 70 A akım çekiyorsa ileride üç fazlı yükünde olmamak kaydıyla ana panonda yüklü fazdan diğer yüksüz faza yük aktarırsın, yada 3 adet reaktif röle ile ve üç adet monofaze kompanzasyon panosu kurmalısın. Genelde yükler sanayi, imlathane ve atölye gibi trifaze motorların yoğun olduğu yerlerde dengeli olduğundan buralarda pek sorun olmaz. Daha sonra çekilen gücüne göre kompanzasyon panonu ilk kademelere (1., 2., 3., 4.ncü kademeler gibi) düşük güçlü kondansatörler sonraki kademelerede kondansatör gücünü artırarak (örneğin 2.5, 5, 5, 10, 10, 20, 20, 20 kVAR,.... sırasındaki gibi) ve geçiş kademe sırasını 1, 2, 4, 8, 8, 8,... gibi set ederek düşük güçlü kondansatörleri daha sık devreye sokup çıkararak yüksek güçtekileri daha az sıklıkta devreye sokup çıkararak ve cos fi'ni de 1'e set ederek; kademeler arası geçişide 3 sn. gibi seçerek iyi bir röle ayarı yapabilirsin. Yukarıda anlattığım kompanzasyon panosuyla yaklaşık 400 kVA'lık bir kurulu gücü kompanze edebilirsin. Kurulu gücün artıp azaldıkça bu değerlerde artıp azalır. Arada 3-4 günde bir sayacınıda kontrol edip, kompanzasyon sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığını denetleyebilirsin. Sigorta atmış olabilir, kondansatörlerin boşalmış olabilir, rölen devreden çıkmış olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst