Rüzgar Türbinini Bitirdim.

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Sayın kontrolkalemi üyeleri arkadaşlarım !

Uzun zamandır üzerinde çalıştığım rüzgar türbinini bitirdim. Önceden gönderdiğim yatay eksenli gibi değilde dikey eksenli bir türbinde denedim. Benim amacım hazır bir dinamoyu alıp pervaneye bağlamak değildi. Hazır dinamolar çok yüksek devir istiyor. Oysa benim yaptığım dinamo 156d/dak ile çok güçlü elektrik verdi.

Aşağıdaki linkte yaptığım çalışma var. Rüzgar olmadığı için atölye ortamında el ile çalıştırdık. Video da altta görülen dişlilerin oranı 1/2.6 Ben kolu el ile 60 d/dak çevirdiğimde dinamo 156 d/dak ile elektrik üretti.

Birde yaptığım türbin ince alüminyum sac olması gerekirdi. Saca para vermemek için elimde branda bezi vardı onu gerdim. Görüntü pek hoş olmasada en hafif rüzgarda çok rahat dönüyor.




NOT .: Adresi yanlış yazmışım düzeltildi.

Sağlıcakla kalın.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sayın ŞaŞKıN !
Aksine yaptığım bu dikey eksenli türbin yatay eksenliye göre çok daha hafif rüzgarda dönüyor. Türbini yaptıktan sonra dinamoyu bağlamadan dışarda denedim çok rahat dönüyordu. Tabi birde dinamoyu bağladıktan sonra deneyeceğim. Fakat sitenin rüzgar alan yeride çok göz önünde. Biri çıkıp laf söyler diye çekiniyorum.
Rüzgar tutucu kısım çok hantal bir görünümü olmasına rağmen çok hafif. Sadece bağlantı parçalarının ağırlığı desem o kadar. O da en fazla 2 kg. gelir. HOŞÇAKAL

Bunlarda dinamonun resimleri. Resim formatını küçültmek biraz zamanımı aldı. Onun için şimdi gönderiyorum.


fz6q9c.jpg

iypr7o.jpg
 
sayın sef oncelıkle yaptığınız calışma gercekten tebriğe değer bır çalışma. azmınıza saygım buyuk gercekten . bır de bu dınamonun gucu hakkında bıraz bılgı verırsenız ıyı olur bu benım sahsı fıkrım . diğer calışmalarınızda basarılar dılerım
 
sn.ŞEF

öncelikle sizi teprik ederim projenizi bitirdiğinize inanın mutlu oldum böyle bir çalışmayı kontrolkalemi üyeleri ile paylaştığınız içinde ayrıca teşekkür ederim

şimdi benim aklıma bir soru takıldı altaki büyük dişliği biraz daha büyültsek devir sayısında fark olmazmı mekanik konular hakkında fazla bir bilgim yok ama sonuçta en hafif bir rüzgardan bile yararlanmak gerekir diye düşünüyorum kanatlar hafifse büyük dişli nin 1 turu küçük dişliği daha çok ve hızlı döndürür diye düşünüyorum

saygılarımla...
 
Sayın yüksek gerilim arkadaşım. Tebrikler için teşekkür ederim.
Bildiğimiz gibi araba dinamoları 36 oyuklu, her oyukta 15 sipir sarılı ve bobin teli 1.5 mm. Ben araba dinamosunun 2 katı olan 72 oyuklu yaptım. Bobin tel kalınlığı ve sipir sayısını aynı tuttum. Bir motorun devri 6000/kutup sayısı formülünden yola çıkarak kutup sayısını 24 yaptım. Amacım düşük devirde aynı gücü almak. Elle 156 d/dak. da lamba bağlı iken 12 v. aldım. Biraz daha hızlı çevirdiğimde gerilim yüksek geldiği için ampül patladı. Ampülü söküp, biraz daha hızlı çevirdiğimde 20 v. üzerinde voltaj okudum.

Şu anda bu haliyle kaç amper alabilirim bunu bilmiyorum. Devreye yük bindiğinde kasılma olacağı için devir yavaşlayacak, o zaman devri biraz daha artırmak gerekecek.

Sayın korkmaz_design arkadaşım !
İlginiz için sizede teşekkür ediyorum. Dediğiniz gibi büyük dişliyi biraz daha büyütürsem dinamo devride o oranda artar. Yalnız bu seferde rüzgar türbini çok zorlanır. Yani daha kuvvetli rüzgara ihtiyaç olur. Yukarda da belirttiğim gibi yük bindiği zaman yavaşlama olacaktır. O zaman belki dediğiniz gibi daha büyük dişli kullanabilirim. Bazı şeyleri deneme yanılma metoduyla çözüyorum. HOŞÇAKALIN
 
Sn. Şef Rüzgar yavaş estiğinde de, hızlı estiğinde de sabit voltaj görebilecekmiyiz? Bir arkadaşım yaptı fakat voltajı regüle edememişti. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.
 
KONTROLCU38 ' Alıntı:
Sn. Şef Rüzgar yavaş estiğinde de, hızlı estiğinde de sabit voltaj görebilecekmiyiz? Bir arkadaşım yaptı fakat voltajı regüle edememişti. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.
Sayın KONTROLCU38 arkadaşım !
Rüzgar türbinin bitirdim diye başlık attım fakat daha bitmedi. Bundan sonraki aşamalar, 10 - 40 v. arası regüle devresi var. Giriş 10 - 40 v. arası çıkış ise sabit 12 v. Güzel bir devre buldum onu yapacağım. Daha sonra akü grubu ve aküden 220 v. AC' ye dönüştüren invertör var. İnvertörü kendim yapamam onun için paraya kıyıp, hazır alacağım.Sağlıcakla kalın.
 
sn.Şef

İnanın şahsınıza yakışır işlere imza atıyorsunuz.Sizi gördükçe inanın bir arpa boyu yol alamadığımı düşünüyorum.Elleriniz dert görmesin.

Saygılarımla...
 
syn şef,
burçin arkadaşıma katılıyorum. yaptığınız takdir edilecek çalışmalar. bu çalışmalarınız inşallah büyük işlerin küçük adımları olur ve yolunuza devam edersiniz. eleştiri yapamıyorum çünkü, çok başarılı çalışma ellerinize sağlık

saygılarımı sunarım,...
 
Sayın ŞEF ' im ,

Gerçekten güzel bir çalışma yapmışsınız, bunu bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.


Saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,225
Mesajlar
915,939
Kullanıcılar
450,017
Son üye
melike.gkck1

Yeni konular

Geri
Üst