Röle sorunu

mstogluk

Üye
Katılım
26 Nis 2015
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
59
üstatlar, ayarlı güç kaynağı yaparken trafo + güç kaynağı devresi + pc güç kaynağını (psu) aynı kasaya koydum.
Psu ayarlı güç kaynağından daha yüksek akım verdiği için bana lazım oluyor. Aynı zamanda masanın aydınlatmasını da psu nun sabit çıkışlarından sağlıyorum. Ve yüksek amperlerle çalıştığımda bozulursa da ayarlı güç kaynağı devresi değil de, psu bozulsun diye böyle birşey yapma gereği duydum. Ancak bana sorun yaşatan ayarlı devre için kullandığım trafodur. Kasayı kapattığımda onun enerjisinin de kesilmesini istediğim için direkt şebekeden enerji vermedim enerjisini psu nun 12vdc kablosu ile tetiklediğim bir röle üzerinden veriyorum. Böylece psu çalışınca röleyi de tetikleyip trafoya enerji veriyor. psu kapatılınca da röle enerjiyi kesecek ve kullanmadığım zaman trafo boşuna güç harcamayacak.

Bunları yerleştirdiğim kasa da bilgisayar kasasıdır. Biraz modifiye ederek istediğim şekle getirdim. ön panelindeki buton görüntüsünü de bozmamak için on/off buton devresi yaptım ve kasanın düğmesine bastığım zaman bu devre röleyi tetikliyor röle de pc güç kaynağını çalıştırıyor. Buraya kadar sorun yok.
Ancak trafoya enerji vermek için psu ya bağlı röleyi trafoya bağladığımda sorun çıkıyor. Düğmeye basıp psu yu çalıştırıyorum. psu da röleyi tetikleyip trafoya enerji veriyor. Ama tekrar düğmeye basıp psunun enerjisini kestiğimde trafo bir şekilde röleyi tekrar tetikleyip psu ya çalıştırıyor ve on/off devresi üzerindeki röle de tetiklendiği için psu sürekli açık kalıyor. Belki trafo manyetik alan oluşturuyor diye röleyi epey uzaklaştırdım ama sonuç alamadım. on off button devresi üzerindeki röle ile psu ya bağlı olan röleler yerine tek bir röle kartı kullandım, sonuç yine aynı. ne yaptıysam psu yu kapatamıyorum. Nerede hata yapıyorum sizlere danışmak istedim. resimlerle bir şema hazırlayıp yükledim anlatmak istediklerimi daha iyi anlatmış olurum dedim.
Şimdiden Teşekkür ederim.
uykwxjwg.jpg


On/Off button devre şeması da şu:
fm4wcwaf.jpg
 
Pc den alip roleye bagladiginiz hatta role bobin uclarina paralel diyot bagladinizmi baglamadiysaniz bobinde olusan ters emk anakarti resetletiyor cihaz kapanacagina tekrar aciliyor olabilir.
 
Teşekkür ederim serkan bey. hemen deniyorum
 
maalesef sonuç aynı
 
bu arada belirtmemde yarar var. gözünüzden kaçmış sanırım. kasada anakart yok. anakart yerine on off yapması için devre kullandım.
 
Psu unu on/off çevresiyle kapatamiyormusunuz ben öyle anladım konuyu açarken biraz dagitmissin sorun bumu
 
sayın şef. psu yu on off bir devre ile açıp kapatıyorum. devre için gerekli enerjiyi de psu nun mor kablosundan sağlıyorum. Bu kabloda sürekli 5v gerilim var. bu 5v dc yi kullanarak on off devreye enerji veriyorum. ve bu devredeki röle tetiklenip psu nun yeşil ve siyah kablosunu kısa devre yaparak psu nun çalışmasını sağlıyor. Psu da çalışınca 12v dc ile başka bir röleyi tetikleyip bu röle ile trafoya 220vac veriyorum. Ancak kapatmaya çalışırken, 12 voltluk röle tekrar tetikleniyor ve on off devresini de tekrar çalıştırıyor.

Bugün yaptığım demelerde, on off devresi için gerekli enerjiyi harici bir adaptörden sağlayınca bu tür kapanıp açılmalar 20 de 1 gibi bir seviyeye indi. ama yine de yok değil. arada bir oluyor.
 
Her güçlü trafo enerji kesilmesinde flyback trafosu tepkisi verir. Bu oluşan zıt EMK psu nun tüm ground ve çıkış uçlarını etkiler. Besleme voltajının eşik değerler üzerine cıkması (şok, bknz lenz kanunu) PSU nun start pininde sinyal varmış etkisi yaratır. Bunun için uygun EMF filitre kullanarak (tavsiye edilen) aşabilirsiniz. Filitre alacak durumda değilseniz uygun güçte TVS diyot gurubunun bir kapasitör ve direnç ile aşılan voltaj eşik farkının kısa devre edilmesi prensibi ile çalışır(Algılama frekansı ise içindekii R-C değerine bağlıdır).


Önemli :
Filitre kullanımının zorunlu olduğu yerlerin başında düşük kesitli besleme kablolarına sahip AC devre ekipmanlarıdır. Kesit belirli bir seviyeden daha düşük ise ki burada normal kesitin 1.5 katı olması gibi bir durumdan bahsediyoruz. Kullandığınız filitreler bile işe yaramayabilir. Bu kaynak voltajının istikrarlı olmamasından kaynaklanır. Besleme voltajının dengesizleşmesi (dalgalanması) filitrelerin çalışma frekansını değiştireceği için bağlandığı ekipmanı korumakta yetersiz kalır.Ekipmanınızın içinde dolaşan frekanslara uygun filitre kullanmanız gerekir.
 
Son düzenleme:
Optokuplor kullanmak sorunu çözer diye düşünüyorum. Optokuplorun birisiyle psuyu tetikleyin diğeriyle de roleyi sürün. Birde bu şekilde deneyin.
 
çok teşekkür ederim.
Sayın seagate ve sayın T-Tech bu konular biraz beni aştı gibi ama pes etmek yok. zaten amaç birşeyler öğrenmek. yoksa hazır güç kaynağı almak sorunu çözer. Bu yüzden pes etmeyip dediğiniz konuları araştırayım. yapamazsam da birşeyler daha öğrenmiş olurum.

ama şimdilik kendimce bir çözüm buldum.
psu nin içindeki 220v ac yi bir adaptöre direk bağladım. bu adaptör ile on off devrenin beslemesini yaptım.
devrenin üzerindeki röle ile psu yu devreye soktum. aynı röleye paralel bir tane de ikil röle kartı kullanıp hem faz hem de nötr ü bu röleler üzerinden trafoya aktardım. sorun halloldu gibi. ancak hem adaptör hem de psu nun gnd sini kasaya şase etmeden devre çalışmadı. bu şekilde çalışadursun. ben optokuplor olayını epeydir merak ediyordum zaten. işte bana araştırmak için bir de bahane çıktı. ilgilenen herkese teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,100
Mesajlar
914,967
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst