PWM ile Triyak Sürme

selektro

Üye
Katılım
13 Şub 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Merhaba, PWM ile triyak sürüp ac transformatör kontrol etmek istiyorum. Transformatör 220 V / 48 V. Elimde bir cihaz var ben aynısını yapmak istiyorum. Pwm kontrollü olarak trafonun çıkışında 8 volt ile 48 volt AC arasında oynamak istiyorum. Hali hazırdaki devreyi ölçtüm ve devrenin aynısını kurdum ancak pwm sinyali mi yanlış nedir anlamadım. Osiloskopla ölçtüğüm değerleri birebir Sinyal jeneratöründen ayarladım ve devreye uyguladım. Sonuç olarak trafodan çok ses geliyor ve yüksüz halde normalden fazla akım çekiyor. Çünkü sinüsoidal dalga bayağı bozuluyor. Orjinalde triyiakı MOC 3052 ile tetikliyorlar. Devre aslında çok basit ama nerde yanlış yapıyorum anlamadım. PWM değerleri 5 Vpp / 100 Hz sizce bu değer doğru mudur? Duty Cycle ise %89 ile % 36 arasında değişiyor. Bu değerlere göre de 8 ile 48 volt arası ac kontrol sağlanıyor. Çok uzun yazdım kusura bakmayın ama sizce nerde yanlışlık var?
 

Ekli dosyalar

  • 20170412_112409.jpg
    20170412_112409.jpg
    371.4 KB · Görüntüleme: 81
1- MOC3052'nin içerisinde bulunan led ve triyakın belli bir kapatma süresi vardır (200us) PWM bundan hızlı ise MOC3052 bu hıza yetişemez ve iletimde kalır.
2- AC sıfır noktası ile PWM sinyalinin senkronize edilmesi gerekir.
3- Triyaklar AC Sıfır noktasında kapatma yaparlar. Tam olarak PWM kontrol yapamazsınız. Yani Triyakı bir kez açtığınızda zero cross noktasına kadar kapatma yapmaz. Bu Faz açısı kontrolü olur ki transformatörler faz açısı kontrolü için uygun değildir. Gerçek PWM Kontrolü için MOSFET kullanılır. MOSFET AC akımla çalışmaz iş köprü doğrultucuya kadar gider.
 
Son düzenleme:
Teşekkürler. Farklı birşey deneyeceğim. Burdan paylaşım yaparım.
 
Pwm başlangıcını Şebeke voltajının sıfır geçiş zamanda başlatmalısınız. Güvenlik olarak pwm periyodunuda 9.5 msn olarak düşünün. Sıfır geçişlerini tlp620 ile tespit edebilirsiniz.
 
Bir ups trafosunda (pure veya modifiye sinüslü) kare veya sinüs dalgalı düşük voltajlı ac'nin trafo primerinden girip, onu boşta da ısıtmadan normal olarak çalıştırabilmesı, silisli saçların en fazla 50-60 hz.'e göre tam olarak dizayn edilip seçilen melzemesinin buna uygun olarak da hazırlanmasıdır. Bu frekanstan daha yüksek frekanslarda, smps'li güç kaynaklarındaki smps entegresiyle (PWM sinyaliyle) sürülen mosfetlerle çalışan smps'li trafolar gibi çok yüksek frekanslarda ferrit nüveler daha uygun olur. Triyaklı hız kontrol devresiyle örneğin bu triyağn kesme faz açısı çok uygunken sadece üniversal motorlar başarıyla da sürülebilir, en düşük pot. ayarında motor yüksek uğultu yaparak biraz dönmeye çalışır, ama hiç dönemez, belki bunu da çoğu zaman farketmişsinizdir.

Bence ısınmasının bir nedeni uygulanan 50-60 hz'den daha yüksek veya şebekenin 0 başlangıcına göre kayma yaparak uygulanmış PWM 'nin olması gerekenden biraz daha yüksek frakanslarıyla girebilmiş olmasıyla ilgili olabilir. PWM'nin tam sıfır noktasından daha farklı (kaymış şekliyle) uygulanmış olması, bazen büyük güçlü şebeke besleme trafolarındaki harmoniklerin de bu trafoya dahil olmasıyla veya ups trafolarındaki istenmeyen uğultulu ve aşırı ısınmalı bazı çalışma sebeplerini (Bu istenmeyen harmoniklerin bir faz kayması yaparak, trafo sekonderinden birlikte girebilmesiyle) bir ölçüde açıklar niteliktedir. (Çünkü bunların sebeplerini açıklamak çok zordur)

PWM başlangıcını şebekenin 0' ına göre değiştirirseniz bu sorun çözülebilir gibi de görünüyor. Alınacak sonucu bizimle de paylaşmanız dileğimle. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,719
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst