Pwm’den Mppt Geçiş

Merhaba, uzun zamandır karavan ve evimde off grüd güneş enerji sistemi kullanıyorum foruma yeni üye oldum. Daha önce sadece okuyucuydum.

Karavanımda pwm ile güneş enerji sistemi var. 210 watt 2 adet güneş paneli ve 100 amper 2 adet akü. Sorunum şu Mppt sisteme geçtim ancak sistem 13.2 volttan yukarı akü doluluğu göstermiyor genel en dik açıdayken bile.

Bunun olası sebebi olarak uzun zaman Pwm cihazı (bu cihazlarda sanırım maksimum gerilim 13.2 volt) kullanmış olmamdan dolayı olduğunu düşünüyorum.

İlk sorum bu çıkarımım doğru mu?

İkincisi ise eğer doğru ise pwm ile akü şarj etmek bile bile akü kapasitesini düşürmek sülfatlaşmaya sebep olmak demek değil mi?

Son sorum 14.8 volt ile dengeleme şarjı yaparsam düzelme olur mu?

teşekkürler

PWM şarj regülatörleri, güneş panelinin voltajını akünün şarj voltajına eşitler.
Bu durumda, panelinizin üretebileceği fazla enerjiyi kullanamaz ve şarj voltajı sınırlı kalabilir (örneğin 13.2 volt).

Eğer uzun süre bu voltajda şarj ettiyseniz, aküleriniz tam dolmadan şarj olabilir.
Bu durum akünüzde sülfatlaşma oluşumuna yol açar.

PWM şarj cihazı kullanıyorsanız ve aküleriniz sürekli 13.2 volt gibi düşük bir seviyede tutulmuş ise zamanla akü kapasitesi düşe.

MPPT sistemine geçmeniz, panelinizden maksimum verim almanızı sağlar, ancak sülfatlaşma gibi bir sorun zaten oluşmuşsa, MPPT bu sorunu çözemez.

Evet, dengeleme şarjı (equalization charge) sülfatlaşmış aküler için bir çözüm olabilir.
Dengeleme şarjı, akünün plakalarını temizlemek ve sülfatlaşmayı azaltmak için kısa süreli yüksek voltaj uygulamasıdır.

Ancak akü türüne dikkat edin dengeleme şarjı, özellikle sulu kurşun-asit akülerde etkilidir. Jel veya AGM akülerde bu yöntemi kullanmak uygun değildir.

Çoğu sulu akü için 14.8 volt civarı bir dengeleme şarjı uygulanabilir.
Ancak bu işlemi uzun süre uygulamak aküye zarar verir.

PWM şarj regülatörleri, güneş panelinin voltajını akünün şarj voltajına eşitler.
Bu durumda, panelinizin üretebileceği fazla enerjiyi kullanamaz ve şarj voltajı sınırlı kalabilir (örneğin 13.2 volt).

Eğer uzun süre bu voltajda şarj ettiyseniz, aküleriniz tam dolmadan şarj olabilir.
Bu durum akünüzde sülfatlaşma oluşumuna yol açar.

PWM şarj cihazı kullanıyorsanız ve aküleriniz sürekli 13.2 volt gibi düşük bir seviyede tutulmuş ise zamanla akü kapasitesi düşe.

MPPT sistemine geçmeniz, panelinizden maksimum verim almanızı sağlar, ancak sülfatlaşma gibi bir sorun zaten oluşmuşsa, MPPT bu sorunu çözemez.

Evet, dengeleme şarjı (equalization charge) sülfatlaşmış aküler için bir çözüm olabilir.
Dengeleme şarjı, akünün plakalarını temizlemek ve sülfatlaşmayı azaltmak için kısa süreli yüksek voltaj uygulamasıdır.

Ancak akü türüne dikkat edin dengeleme şarjı, özellikle sulu kurşun-asit akülerde etkilidir. Jel veya AGM akülerde bu yöntemi kullanmak uygun değildir.

Çoğu sulu akü için 14.8 volt civarı bir dengeleme şarjı uygulanabilir.
Ancak bu işlemi uzun süre uygulamak aküye zarar verir.

Mehmet bey öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Mhmet Bey demişsiniz ki "PWM şarj cihazı kullanıyorsanız ve aküleriniz sürekli 13.2 volt gibi düşük bir seviyede tutulmuş ise zamanla akü kapasitesi düşe." Pwm kullanırken 13.2 volt üzerinde tutma şansım varmıydı daha yüksek şarj etme şansım varmıydı yani PWM'de böyle bir ayar mümkün mü yani bu benim hatam mı yoksa PWM kullnanan herkes zaten maksimum 13.2 volt ile şarj edebileceği için Akü kapasitesinin orta vadede düşeceğini baştan kabul etmiş mi sayılır.

Sorumun teorik şekli Pwm 13.2 'den fazla voltaj sağlayabiliyor mu benim Pwm cihazımda sorun mu varmış? Teşekkürler

güzel insan, bu şarj amcalarının ayarları vardır onları düzeltmeniz ayarlamanız gerekebilir. şarj için 14,4 volta ayarlayın, bekleme voltajını da 13,8 olarak ayarlayın. ayarlanabilir olmalı bu cihazlar.

Mehmet bey öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Mhmet Bey demişsiniz ki "PWM şarj cihazı kullanıyorsanız ve aküleriniz sürekli 13.2 volt gibi düşük bir seviyede tutulmuş ise zamanla akü kapasitesi düşe." Pwm kullanırken 13.2 volt üzerinde tutma şansım varmıydı daha yüksek şarj etme şansım varmıydı yani PWM'de böyle bir ayar mümkün mü yani bu benim hatam mı yoksa PWM kullnanan herkes zaten maksimum 13.2 volt ile şarj edebileceği için Akü kapasitesinin orta vadede düşeceğini baştan kabul etmiş mi sayılır.

Sorumun teorik şekli Pwm 13.2 'den fazla voltaj sağlayabiliyor mu benim Pwm cihazımda sorun mu varmış? Teşekkürler
Voltaj seviyesi ile ilgili bir genelleme yapmak yanlış olur.
Siz önce akü tipini ve elinizdeki ürünlerin marka ve modelini söylerseniz daha kolay değerlendirilir.

100 amper 2 adet aküyü 2 adet 210 watt panel kolay kolay dolduramaz.
Heleki aktif kullanım varsa hiç dolduramaz.
Aküler sürekli gereği kadar şarj olamadığı için düşük gerilimler okunabilir.
Serkan hocamın dediği çok önemli öncelikle düzgün ölçüm alan bir cihazla bu gerilimler ölçülmelidir.
Şarj kontrol cihazı pwm yada mppt farketmeksizin şarj voltaj ayarları menüden değiştirilebilir.
Mppt bazı modellerde şarj akımını da sınırlamak mümkün ama sizin mevcut akü ve panel dengesi zaten uyumsuz olduğu için şarj akımı sınırlaması yapılmamalıdır.
Şuanda bütün söylemler belkide hatalı.
Sistem açıklaması yaparken daha detaylı Bilgi ve marka model resim ilavesi maalesef şart.
Ağız alışkanlığı olmuş 3 kW sistem bilmem 5 kW sistem,
2 panel 2 akü bu şekilde size yardımcı olmamız maalesef zor

güzel insan, bu şarj amcalarının ayarları vardır onları düzeltmeniz ayarlamanız gerekebilir. şarj için 14,4 volta ayarlayın, bekleme voltajını da 13,8 olarak ayarlayın. ayarlanabilir olmalı bu cihazlar.
ayarladım abi bir değişiklik olmadı malesef
Mppt cihazım, 40 amper Lexron, Güneş panelim 205 watt ancak markasını bilmiyorum, Akülerim de Orbus 100 amper 2 adet mevcut. 13.2 ye kadar yükseliyor şarj sırasında 13.2 den yukarı çıkmıyor oysa Mppt nin ayarına baktığımda 14.4 e kadar çıkması gerekiyor.

Pwm’de zaten hiçbir zaman 13.2 den yüksek görmemiştim o sebeple Mppt’ye geçmiştim ama yine bir fark olmadı. Karavanı şuan aktif olarak kullanmıyorum akşama kadar şarj oluyor güneş altında.

ayarladım abi bir değişiklik olmadı malesef
Mppt cihazım, 40 amper Lexron, Güneş panelim 205 watt ancak markasını bilmiyorum, Akülerim de Orbus 100 amper 2 adet mevcut. 13.2 ye kadar yükseliyor şarj sırasında 13.2 den yukarı çıkmıyor oysa Mppt nin ayarına baktığımda 14.4 e kadar çıkması gerekiyor.

Pwm’de zaten hiçbir zaman 13.2 den yüksek görmemiştim o sebeple Mppt’ye geçmiştim ama yine bir fark olmadı. Karavanı şuan aktif olarak kullanmıyorum akşama kadar şarj oluyor güneş altında.
peki bu durumları, avometre ile ölçüp doğruluğunu denediniz mi?

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,233
Son üye
JacobRice

Yeni konular

Geri