Potansiyometre nasıl bağlanır ?

pic ve ekran kısmını çıkarıp kendiniz pwm üreten bir 555 li devre yapabilirsiniz
 

potansiyometer devrede gerilim bölücü olarak kullanmak istersen orta uç hariç bir uç +12 bir uç gnd ye orta uçtanda 0-12 ayarlı gerilim elde edersin. fakat bu sadece kontrol voltajı olur. bunu bir transistorle takip ettrmen gerekirki akım çekebilesin.
 


hocam bende led dimmer yapmak istiyorum. ledleri pot ile ayarlamak için nasıl bi devre gerekir. 16v ile ledler yanıyor bu arada. sadece pot ile kontrol yapmaya çalıştım pot yandı.
 
Led guc tuketen bir komponenttir. Eger sadece pot ile surersen tum gucunu bu pot uzerinden cekecektir. Pot yeteri kadar guclu degil ise yanmasi normaldir.

Dogrusu bir power regulator ve bir potansiyometre kullanmandir.

NexusHD2 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
 
Merhabalar. Ayrı konu açmak istemedim. Pot ile gerilim bölmede 2 farklı yöntemden bahsediliyor. Örnegin 1. uc 12 V diğer uc gnd orta uc ayar ucu. Bir diğer yöntem ayar uc ile diğer uclardan bir tanesi kısa devre edilip, kısa devre edilmeyen diğer ucla bağlantı yapılması. Bu ikisi arasında fark nedir?
Bir de akımı bölmek için kullanılıyor galiba. Orta uc ile diğer uclardan herhangi birisini kullanıp diğer ucu boşta bırakmak.
 
verdiginiz ornekte 1. ornek gerilim bolucu olarak calisir.

ancak ikinci uygulamada gerilim bolucu olarak calisamaz. Bahsettiginiz uygulama seri ayarli direnc uygulamasinda uygundur. Neden derseniz potansiyometrenin orta ucla direncin iki ucundan birini kisa devre ettiginizde referans alacaginiz 3. uc kalmiyor sonucta iki uclu ayarli direnciniz oluyor.
 


Merhaba, sn.Öğretmen27 Hocam, yukarıdaki devre şemasında (http://320volt.com/basit-ses-frekans-devreleri/) sorduğunuz farkı, op-amp ‘lı olan bu preamfi devresinde açıkça görmeniz mümkündür. Bu devrede 2 uygulama şekli de ayrı ayrı mevcuttur çünkü.

2 uçlu kullanımda, o değerde direnç bulunamadığında, orta uç ayarlanarak (2 ucu en baştan kısa devredir zaten) istenilen direnç değerine tam ayarlanıp o değerde bırakılıyor ve bu pot. artık belli ayarda sabit bırakılan normal bir direnç oluyor bu türden devrelerde. (2 uçlu ayarlı bir direnç oluyor) 3 uçlu kullanımda ise opamp’lı bir ses amfisini veya yukarıdaki örnek devredeki gibi preamfileri çok hassas olarak sürerken (logaritmik potansiyometreler bu kullanımlarda daha idealdir,lineer olan potansiyometrelere nazaran ) şekilden de görüleceği üzere 3 bacağın da ayrı kullanılması (2 bacakta bir kısa devre olmadan) şartı var, iyi bir ses kumandası veya etkili bir kontrol için.

2. resimdeki pc fan kontrol devresinde 2 bacak yine kısa devre edilmiştir, sadece değişken direnç olarak kullanıp, op-amp’lı ses kontrolü gibi çok hassas bir kullanım amacımız olmadığı içindir. (Sarı-siyah kablolardan 12 volt için alması gerekirdi, kırmızıdan alınırsa 5 volt gelir, arkadaşın bu çizimi yanlış olmuştur, bu arada) Yani kaba (daha basit) devrelerde kısa devre (2) bacaklı, hassas ayar gerektiren uygulamalarda ise 3 bacağın da ayrı kullanıldığı devre yapısında 3 bacaklı kullanımı öne çıkmış oluyor. (Her 2 şema da netten, google görselden bir alıntıdır) Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…