Pnömatik Silindirlerle ilgili Genel Bilgiler

Burçin ERİŞEN

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
24 Eyl 2007
Mesajlar
718
Puanları
156
Yaş
46
PNÖMATİK
Gaz basıncı ile çalışan sistemlerin hareket ve kontrolünü gerçekleştiren uygulama alanıdır.
(iletişim maddesi olarak hava ile kullanılır.)

Basınçlı hava insanların kullandıkları ilk enerji türlerinden biridir.
Pratik olarak vakum ve pozitif hava basıncı ile çalışan sistemler ve kullanılan devre elemanları pnömatiğin kapsamı içerisinde değerlendirilir. Bilinen en eski uygulama M.Ö. 2500 yıllarında kullanılan hava körüğüdür. Basınçlı hava yakın dönemlerde madencilik ve metalürji sektöründe kullanılmıştır.

Önceleri çok basit ve az sayıda elemanlardan oluşan Pnömatik kontrol devreleri günümüzde onlarca hareket elemanının birleşimine olanak vermekte ve diğer modern kontrol sistemleri ile entegre çalışan neredeyse tüm endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Pnömatik sistemlerin endüstriyel uygulamalarda sıklıkla kullanılması, Pnömatik çalışma ve kontrol elemanlarının karakteristik özelliklerinin yanı sıra enerji kaynağı olan kullanılan basınçlı havanın olumlu özelliklere sahip olmasıyla da doğru orantılıdır.

Basınçlı havanın temel özellikleri şöyle sıralanabilir;

- Hava etrafımızı saran atmosferde sınırsız bir kaynak olarak bulunur. Kullanılan havanı basıncı bazı özel uygulamalar haricinde 10 bar değerinin üzerine çıkmadığı için kullanılan elemanlarının içyapıları basittir.
- Pnömatik sistemlerin basınç ve hız kademesiz olarak ayarlanması mümkündür.
- Ancak havanın sıkıştırılabilir olma özelliğinden ötürü çok düşük hızlara inilmesi ve hassas hız ve konum ayarı yapılması gereken durumlarda bazı özel elemanların ve elektronik kontrol sistemlerinin kullanılması gerekmektedir
- Pnömatik sistemler kendinden korumalıdır. Aşırı yük durumunda elemanlar durur ve ancak yük kalktığında tekrar çalışır.
- Birçok avantajları bulunan Pnömatik elemanlar, günümüzün modern kontrol sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Özellikle elektropnömatik alanındaki gelişmeler sayesinde, hareket ve kontrol sistemlerinin bulunduğu bütün endüstriyel uygulamalarda Pnömatik elemanlara rastlamak mümkündür.

Pnömatik sistemler nerelerde kullanılır?

Pres uygulamalarında, ilaç sektöründe, madencilikten montaj hatlarına, demir çelik endüstrisinden düşük basınçlı mantık devrelerine kadar birçok alanda değişik tip ve boyuttaki Pnömatik elemanlar kullanılmaktadır. Genel bir ifadeyle, endüstriyel uygulamaların neredeyse tümünde pnömatik elemanlar ve sistemler kullanılır. Pnömatik ile çok genel bir anlatımla yaklaşık 6 bar basınçta 0–3000 kg. arasında kuvvet gerektiren doğrusal hareketler, 0-36O ºC arasındaki açılarda döndürme ve indeksleme işlemleri, 0 – 100 KW güç verebilen dairesel hareket elde etmek mümkündür.

Pnömatik kuvvet ve hareket sistemlerinin yanı sıra otomasyon uygulamalarında da çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Pnömatik öncelikli olarak hareketlerin nispeten hızlı elde edilen kuvvetlerin küçük ve çalışma şartlarının temiz ve emniyetli olması gereken yerlerde tercih edilir.

Kullanmadan Önce


- Pistonunuzu kullanmadan önce kullanma talimatını dikkatli bir şekilde okuyunuz.
- Pistonu yanıcı veya yanabilen malzemelere yakın bulundurmayınız, kullanmayınız.
- Pistonunuzu dış mekânlarda kullanmayınız yağmur ve kardan sakınınız su malzemenin iç yapınısını bozar ve paslanmaya neden olabilir.
- Pistonunuzu aşırı ısı bulunan bir makine veya rezistans yanında bulundurmayınız.
- İç yapıdaki nitril sızdırmazlık elemanları -30 OC , + 105 OC ‘ye kadar kullanılmak üzere önerilir. +120 OC’ ye kadar kısa aralıklı çalışma yapılabilir. Aksi takdirde nitril sızdırmazlık elemanları yanar.
- Çalışma esnasında yanında ısı var ise sipariş öncesi üretici firmaya bu konu hatırlatılır ve ısıya dayanıklı viton sızdırmazlık elemanları takılır.
- Viton keçe -30OC ile + 225OC kullanınız.
- Pistonu tozlu, kirli, paslı ve nemli ortamlarda bulundurmayınız, kullanmayınız.
- Pistonunuzu temizlemek için herhangi bir metal araç gereç kullanmayınız.
- Kesinlikle kimyasal maddelerle temizlik yapmayınız. Aksi halde içyapı ve sızdırmazlık elemanlar bozulur.
- Pistonu temizleme, yerleştirme öncesi kesinlikle suya daldırmayınız, sokmayınız. Pistonunuzu kuru veya nemli bir bez ile silebilirsiniz.
- Üretici firma tarafından tavsiye edilmeyen yedek parça kullanmayınız. Aksi bir durum arızalara veya malzemenin iç yapısını bozulmasına neden olabilir.
- Taşıma ve nakliye sırasında pistonu düşürmeyiniz, sert darbelerden sakınınız. Çalışma esnasında önüne gereksiz malzeme koymayınız.
- Piston ve Valf gurubundan önce, tesisatta şartlandırıcı maksimum 6 metre uzaklıkta bulunmalıdır. Aksi taktirde piston ve valfınız yağsız çalışır.
- Pistonun yataklaması kendi çapına göre yapılmalıdır. İlave yataklama yükü taşıtmayınız.

Çalıştırma İşlemi

- Çalıştırmadan Önce ;
Pistonda montaj veya nakliye hatasının olup olmadığını kontrol ediniz.
Hava tesisatınızı, valfı, hortumu ve rekorları kontrol ederek pistonu çalıştırınız.
- Çalıştırma ;
Hava tesisatı açık konumda valf kumanda ile pistonu çalıştırınız.

Önemli Kullanım Hataları


- Şartlandırıcıda ayarlanan barın üstünden çalıştırmayınız.
- Şartlandırıcısız çalıştırmayınız.
- Kurutucusuz çalıştırmayınız.

Pnömatik Silindir Çalıştırma İşlemi

- Silindir’in ön ve arka girişlerine rekor (rekor bir tarafı pistonun giriş dişine uygun diğer taraf istenilen hava hortumuna uygun‘dur) takılır.
- Hava basıncı tesisat dan gelen 6 bar basınç valf kumandası ile pistona 1 veya 2 bağlantı noktasına (girişe) gelir. Bu noktalardan diğer bir noktaya valf yardımıyla isteğe bağlı olarak çalışmasını pistonun içindeki milin ileri geri hareket etmesini sağlar.

Çalışma Ortamında olması gerekenler

- Havanın nemsiz olması gerekir. (Buda kurutucu, filtre sistemiyle oluşur) hava nemli olduğu taktirde belirli bir çalışmadan sonra boruda ve krom milde pas oluşumu başlar. Pas nedeniyle pistonun çalışma performansı düşer bir zamandan sonra pistonda hava kaçakları başlar

- Pistonun daha sağlıklı çalışmasında diğer bir malzeme şartlandırını ve regülâtördür. Şartlandırıcı sisteme yağ gitmesini ve sistemdeki (valf ve pistondaki ) keçelerin aşınmamasını yağsız çalışmamasını sağlar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,719
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst