PLC secimi ve Yazilim programlari

Hangi PLC yi tercih ediyorsunuz?

  • Mitsubishi FX1 serisi

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    27

AytacFx

Üye
Katılım
20 Kas 2015
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba KontrolKalemi,

Kendimide biraz tanitacagim, birazda icimdekileri yazicagim o yuzden uzun olabilir. Okudugunuz icin simdiden tessekkur ederim!


Biraz kendimden:
Forumunuzu google'un artik suyusu sıkarken dek geldim ve cok begendim. Sanirim son 5 yildir ilk defa bir foruma kayit oluyorum, hemde isteklice.

Kisaca kendimden bahsetmem gerekirse, ogrencilik hayatimi bu yil bitirmis birisiyim ve staj gordugum yerde calismaya devam ediyorum, Turkiyede buyuyup Hollandada yasiyan birisiyim. Yaptigim is ise daha cok elektrik / elektronige kaciyor fakat ve bu yuzden gelismis PLCleri henuz tam kavriyamadim. Cogunlukla burada genel seri uretim makinesi urettikleri icin herseyin ucuzunu seciyoruz, ben ise R&D bolmunde calisiyorum. Su anda is yerindeyim, gizliden bunu yaziyorum ki 2 haftadir gozume uyku girmiyor dogru duzgun.

Sizlere ise, bilgililere bir kac sorular sormak istiyorum.

Bilgilerim:
PLC'leri ilk gordugumden beri cok hosuma gitmis bir alet olaraktan, staj hayatimda ise Mutsibishi Alpha 2 serisini FBD olarak bolca kullandim. Hatta okadar cok ileri goturdukki isi artik herseyin ucuz olmasi gerektiginden, 2 adet 1kHz lik girisi bile araya 'IC' koyup 2kHz gibi kullandik. Fakat benim buna lakap taktigim gibi "camasir makinesi saati'nden artik kurtulmak istiyorum.

TwinCat:
Internetde cok guzel bir video buldum sizlerlede paylasiyim, kesinlikle bir kisi PLC almadan bunu cincik cincik yapsin.

Bunu izledikden sonra hemen TWINCAT i indirdim ve kullanmaya basladim, evde kafama gore softplc ile denemeler yaptim. Ardindan Structure Text ile calismaya basladim ve ne kadar esnek bir yazilim oldugunu gordum. Su andaki bilgim, data typelarini taniyorum ve set reset, and or yada if-case gibi kodlari kullanabiliyorum.

Cok heveslice herseyi programlaya basladim, proje olarak evimdeki lambalari falan kullandim ve structure text olarak programladim. Ileride kanerifer sistemi falan eklemek istiyorum compareler ile. Fakat taaaaaki Beckhoff un PLCleri olmadigini duyana kadar.... (Varda bildigin PC gucunde ve piyati okkali)

Siemens:
Ardindan Siemens'lere baktim, Starter kitleri var adamlarda ve cok hos. S7-1200 1212C islemcili AC/DC/RELAIS veriyorlar yaninda ve smatic program ile (365 gun lisansli sanirim cok fena ufacik biryerlere tikistirmislar) fiyati ise 360 euro civarinda.
Islemcilere baktim karisiklar ama digerleri kadar degil:
1211 = 25KB sonradan 30KB olmus.
1212 = 25KB sonradan 50KB olmus.
1214 = 50KB sonradan 75KB olmus.

Bazi yerlerde, hatta siemensin sitesinden indirdigim datasheetin tekinde 1212C nin 75KB oldugunuda gordum. Kafam darma duman oldu, internetden siematic indirdim 50kb oldugunu gordum. Isin gercegi nedir ?

Sorum ise: 50KB nin icine ne sigarki? Yani ne derece yeterli, neye yeter neye yetmez hic bir fikrim yok. Mutsibishi ALpha 2 de 200 tane FB sigiyordu ve bu bana rahat yeterli cok cimri programladigim icin. Fakat 50KB nedir, nasildir, buyukmudur yeterlimidir bir turlu bir anlam veremedim. Birde 6 giris 4 cikis var, fakirin fakiri. Sirf evin nerede oldugumu gorebilecek sensorler koysam bile 5 odadan 5 tanesi gidiyor bile.

AC/DC/RELAIS oldugundan, servo gibi islemleride yapamiyacagim. 1212C DC/DC/DC transistorlu cikis aliyim dedim, 300 euro. Uzerine program geliyor 350 euro sanirim. Daha elimde ne motor var ne birsey ve yuksek fiyatlar.. Sacma olan ise 1212C nin similasyon ozelligi yokmus, 1214'de var. Ne cimri sirketsin Siemens...

Mitsubishi:
Giris cikislari zengin, fiyatlari zengin. Hadi guzel fiyat odedinmi yine giris cikisi zengin olan birsey alabiliyorsun. Yazilimi eski gibi sanki GX developer ve fiyati 450 euro... Sadece YAZILIM, siemens den pahaliya cikiyorum. Dudaklarim ucukladi.

Renu Flexisoft:
Elimde / is yerinde Renu Flexisoft PLC ve programi var. Program bedava ve PLC si guzel. Fakat daha analog giris cikislari bile aktif edemedim. ST ile programlana biliyor. Fakat RENU programini bir turlu alisamadim ve cok gicik seyleri var. PLCleri ise baya uygun fiyatlilar. Hatta ekran bile mevcut elimde.
http://www.renuelectronics.com/pdfs/letter/FL005.pdf
Elimdeki model: FL005 0808P0201L

Diger markalar:
Wago gibi markalara baktim, hepsi pahali pahali, yanina takilan giris cikisli olanlar da cok hos fakat iste CPU su pahali oluyor yazilimi pahali oluyor.


Kisacasi arkadaslar, ne yapicagimi bilemedim ben artik. Asiri pahali islermis, ileride isimi degistirip daha cok otamatiklestirme sirketlerine girmem sart gibi bu gidisle. Sizlerin dusuncesini bu konuda merak ediyorum.

Sorularim ise:

  1. 50KB ye ne kadar program sigar, yada neler sigar ? (SET RESET, COUNTER, COMPARE gibi seyleri goz onuna alaraktan)
  2. Diger markalar mi, Mitsubishi gibi, neden ? 100 daha fazla verip direk Siemens i ogrenmek daha mantikli degilmidir gercek hayat icin?
  3. Eski siemens surumlerini S300 gibi, tavsiye edermisiniz 2. elden?
  4. Yeni siemens alsam, starter kit mi aliyim yoksa ayri ayri paraya yikip DC/DC/DC mi aliyim, azicik giris cikisiyla birlikte?
  5. Siemens in 1212C sini, veya Mitsuhischi yi ST ile programliya biliyormuyuz? Sanirim SCV gibi baska bir terimi vardi Siemens'de (IF,THEN,,CASE gibi komutlar ile programlamaktan bahsediyorum)
  6. Elimdeki RENU Flexisoft i baya bir kurcalamama ramen HSC/Analog gibi seyleri bile aktif edemedim. Fakat TwinCat ile programlana biliyor diye biri birsey demisti. Ne kadar dogrudur, baska PLC'ler icin TwinCat i kullana bilirmiyim?
  7. TwinCat ile devam etmek mi mantikli yoksa bir donanim almak mi ? (Siemens arayuzunu kullanmak icin, ST ogrenirsem hic birinde sorun olmuyacagina inaniyorum)

Yorum ve fikirlerinizi bekliyorum, her bir yorum bir fikirdir benim icin.
Sabirla okudugunuz icin tesekkur ederim!
 
Son düzenleme:
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Merhaba hocam,
bence bu işi yapacaksan azıcık paraya kıyıp S7300 den başla, yok ben güncel olan sürümden biran önce iş hayatına girip programlama yapmak istiyorum diyorsan da S7-1200 den başla. S7-300'ü Simatic Manager ile programlayabilirsin ama S7-1200'ü ise Siemens'in son gözdesi olan TIA portal ile programlayabilirsin. Tüm Drive, HMI, PLC ürünlerinin tek bir software altında buluştuğu ortam. En üst düzey laptop da bile çok ağır çalıştığını söylemeden geçemem ne yazıkki.
Daha detay soruların olursa dilimin döndüğünce yanıtlayabilirim. Diğer markalar ile haşır neşir olmadım, gözümü Siemens ile açtığım için.
 
Merhaba hocam,
bence bu işi yapacaksan azıcık paraya kıyıp S7300 den başla, yok ben güncel olan sürümden biran önce iş hayatına girip programlama yapmak istiyorum diyorsan da S7-1200 den başla. S7-300'ü Simatic Manager ile programlayabilirsin ama S7-1200'ü ise Siemens'in son gözdesi olan TIA portal ile programlayabilirsin. Tüm Drive, HMI, PLC ürünlerinin tek bir software altında buluştuğu ortam. En üst düzey laptop da bile çok ağır çalıştığını söylemeden geçemem ne yazıkki.
Daha detay soruların olursa dilimin döndüğünce yanıtlayabilirim. Diğer markalar ile haşır neşir olmadım, gözümü Siemens ile açtığım için.

Hocam bilgisayarim saglam, hatta su anda Tia Portal trial yuklu sorunsuz calisiyor fakat agir yinede tabiki. Bir soru daha eklemek istiyorum size, madem ki Siemens ile actiniz gozunuzu :)

Su assagidaki surumu 250 euro ya alabiliyorum, adam ile gorustum. Sadece ogrenmek icin kullanmis ve baska kullanilmamis. 25KB lik versionu, fiyati ucuz diye atladim birazda. Siz ne diyorsunuz bu urune? KTP600 ekranda var, sadece uretilmiyor bu plc de ekranda. Hatta aldigimda sanirim begenmezsem yine ayni fiyata satabilirim rahatlikla diye dusunuyorum, cunku gozum DC cikislarinda.

Link: http://www.marktplaats.nl/a/hobby-e...emmail&utm_medium=email&utm_campaign=ASQ_MAIL
Datasheet: http://docs-europe.electrocomponents.com/webdocs/0da9/0900766b80da904d.pdf

Merak ettigim, biraz baktigimda ST ile programlana bilirmi bu PLC goremedim, sizin bilginiz varmidir ? Tia portalin trial gunu doldugu icin evde bakamiyorum malesef.


Edit: Yukaridaki datasheet de yok diyor, assagidaki linkde var diyor. Siemensde ST = SCL oluyor sanirim.
https://mall.industry.siemens.com/t...<caller>Mall</caller></pdf_generator_control>
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,122
Mesajlar
915,181
Kullanıcılar
449,826
Son üye
SK.

Yeni konular

Geri
Üst