PLC - PLC Modbus haberleşmesi

ceyhan_erd

Üye
Katılım
6 Eyl 2010
Mesajlar
112
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba
Öncelikle belirtmek isterim ki plc haberleştirme konusunda yeniyim.
Belirli bir senaryoyu aralarında 50mt gibi bir mesafe olan 2 plc'yi 1. plc 'nin içine gömeceğim program ile çalıştırmak istiyorum. Giriş çıkışları değerlendirerek istediğimi yaptırma konusunda sorun yok. Fakat haberleşmede bilmemekten kaynaklı sorunlar yaşıyor destek ve önerilerinizi rica ediyorum.
2 adet DELTA 14ss2 den biri master diğerini slave olarak düşündüm .
Deneme için master da X0 (on) olunca slave deki Y0 (on) olması amaçlı çeşitli denemeler yapmaya çalıştım ama olmuyor. Sağda solda okuduğumdan anladığım modbus protokolüne ait belirlenmiş çeşitli kontak I/O ve register'lara denk gelen adreslere bilgi yazılıyor ve diğer modülerden de aynı adres okunup işlem yapılıyor. Bu mantık doğrumudur?
Resimlerde görüldüğü gibi bir şeyler yapmaya çalıştım. Mantık hatası nerededir?
Fikir ve tavsiyelerinizi rica eder şimdiden teşekkürlerimi sunarım
Saygılar...
 

Ekli dosyalar

  • deneme_master.jpg
    deneme_master.jpg
    47.3 KB · Görüntüleme: 167
  • slave_deneme.jpg
    slave_deneme.jpg
    38.2 KB · Görüntüleme: 137
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
öncelikle 2 plc yede programı siz yapacaksanız protokolunuzu kendiniz oluşturabilirsiniz. modbus ortak kabul görmüş bir protokoldur. modbus protokolune gore calısan bir alete bu protokolle bilgi göndermek zorundasınız. ancak sizin durumunuz farklı 2 plc yide siz programlayacagınız icin kendi protokolunuzu kendiniz oluşturabilirsiniz.

2 plc arasında fiziksel baglantı nasıl ?
 
RS-485 çıkışları birbirine paralel bağlı + ->+ ve - -> - bağladım.
Haberleşmek için nasıl bir yöntem önerirsiniz ?

Bu arada modbus protokolünün kullanımı için plc ile gömülü yazılımı olan modbus uyumlu herhangi bir sistemle haberleşmek içindir diye özetlesem doğru olur mu?
 
recieve transmite, transmit recieve baglı olacak. yani birinin gonderme pini diğerinin alma pinine gibi.

gömülü yazılım olmasına gerek yok herhangi birşey olabilir. o bir protokoldur. her 2 tarafta neyin ne oldugunu bilir. atıyorum master ilk önce adres bilgisini (hangi cihazla konusmak istediğini gönderir) slave cihazlarda ilk gelecek bilginin adres bilgisi oldugunu bilirler. dolayısıyla sadece gelen bilgi kendi adresleriyse cevap verirler gibi. 2 bilgi atıyorum okuma veya yazma komutudur. dolayısıyla master 2 bilgi olarak okuma yazma komutu gonderir. slave de gelen bilginin okuma yazma oldugunu bilir gibi.

herhangi bir sıralama , yontem .... herşeyi yapabilirsiniz. tamemen size kalmıs.

herbir haberleşme protokolunun kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. bunları okuyarak öğrenebilirsiniz. endustride atıyorum modbus kullanılır genelde, arabalarda can kullanılır gibi.

ama hem masterı hem slaveyi siz yapıyorsanız , her 2 cihazıda haberleşmeyle fazla mesgul etmeden haberleştirebilecek basit protokulunuzu kendiniz oluşturabilirsiniz.

8 farklı iş yaptırmak istiyorsunuz atıyorum. masterdan 1 gonderin.
slave 1 gelince ne yapacagını bilsin.
masterdan 2 gonderin slave 2 gelince ne yapacagını bilsin gibi.
 
Son düzenleme:
Merhaba,

DVP-14SS2 serisi PLC-Link haberleşme desteklemektedir.

Aşağıdaki linkteki örnek uygulama ve dokümanları inceleyiniz.
http://www.deltaotomasyon.com/viewtopic.php?f=28&t=66

Örnekteki "PLC_LINK_Master.dvp" ve PLC_LINK_SLAVE1.dvp" programlarında iki PLC birbiri ile iletişim kurmaktadır. Dokümanlarda ise ilgili Register açıklamaları mevcuttur.

İyi çalışmalar.
 
RS komutuydu sanırım haberleşirken onu kullanmanız gerekiyor.
Ayrıca master slave uygulaması için (sizin uygulama şeklinize göre) tahsis (Allocate) yapmanız gerekir ki hangi blok yada bloklar bu işlemden etkileneceğini belirtmeniz gerekir.
 
Kolay gelsin arkadaşlar yönlendirmeleriniz doğrultusunda PLC- PLC arası link haberleşmesi uygulamasını yaptım. Biraz daha denemeler yapıp pekiştirmeyi düşünüyorum. Sonra da bahsetmiş olduğum aralarında 50 mt olan 2 pano uygulamama uyarlamaya çalışacağım.
İlginiz için tekrar teşekkürler....
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba daha önceki modbus yerine link haberleşme önerinizi deneyeceğim demiştim ama araya bir sürü şey girince bu zamana kaldı malesef.
Denemeleri yaptım. Hatta " Delta PLC LINK" adlı bir bültendeki örneği aynen denedim sorun yok bit bazında çalışıyor. Fakat benim isteğim master'daki örneğin c10 sayıcısı içindeki değeri slave 1 'in içindeki c10 sayıcısı içerisine aktarmak ve o değere göre çıkışları belirlemek.
Bunun için master " MOV C10 D1496 " diyorum sonra Slave de " MOV D200 C10" diyorum.
Online simulasyonda çalıştırıyorum. Master aynen c10 değerinin her değişiminde D 1496 ya içindeki değeri atıyor. Ama slave online çalıştırdığımda D1496 ya karşılık gelen D200 de hiçbir değişim olmuyor "0" olarak kalıyor. Deltaotomasyonun formlarındaki örneklere baktım ama bu tip bir uygulama için sağlıklı bir fikir elde edemedim. Bahsedilen örneklerde hep master tarafı anlatılmış slave tarafına ne yazılacak ne edilecek havada kalmış yada bana öyle geldi.
Bu konuda ilgili arkadaşların yardımlarını rica ediyorum.
İlginiz için şimdiden teşekkürler...
 
Merhaba
Ekteki örnek programlar master ve slave olarak 2 data yazıp 4 data okuyorum sahada çalışan bir örnek işinize yaraması dileğiyle
Kolay Gelsin
 

Ekli dosyalar

  • master EOM MÜHENDİSLİK.zip
    2 KB · Görüntüleme: 182
  • slave EOM MÜHENDİSLİK.zip
    1.6 KB · Görüntüleme: 136

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,673
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst