PID Kitap

rotsis

Üye
Katılım
7 Ağu 2011
Mesajlar
736
Puanları
6
Yaş
39
iyi günler arkadaşlar,
kontrolör,PID,matlab,autotuning....
a'dan Z'ye yalayıp yutmak istiyorum.kitap önerisi ve bilgileri kendi tasarımlarıma nasıl aktarabileceğim hakkında bilgi veren olursa minnettar olurum
 
Control Engineering Norman Nise
Modenr Control Systems Katsuhoki Ogata
Automatic Control Systems Benjamin C.Kuo
 
Kontrolle ne alakası var bunun?
Senin vermiş olduğun kitaplar kontrol teorisi üzerine yazılmış ingilizce kaynaklardır. Kontrol teorisi alanında bilgi sahibi olmak isteyen kişilere tavsiye ederim. Fakat bu kitaplar lisansüstü seviyesindedir ve anlamak için belli bir seviyede matematik altyapısına sahip olmak gerekir. Ayrıca bu tür kaynaklarda uygulama kısmı çok ayrıntılı (ya da hiç) verilmez. Rotris tasarımlarında kullanmak için tavsiye istemiş. Önermiş olduğum kitapta Aç-Kapa, PID, PIV, kayan mod, bulanık mantık kontrol yöntemlerinin uygulamaları veriliyor. Zaten kitap tavsiyesi verirken uygulama üzerine olduğunu belirttim. Umarım bir daha önerilen bir kitabı incelemeden yorum yapmazsın.
 
Önermiş olduğun kitabın içeriği:
Kod:
Dr. Öğr. Ü. Alper Bayrak
EKİN KİTABEVİ YAYINLARI
1. Mikroişlemci
2. Mikrodenetleyiciler
3. Kullanılan Programlar
4. Uygulama Geliştirme
5. Giriş/Çıkış Portları
6. Zamanlayıcı/Sayıcı Modülleri
7. Adreslenebilir Evrensel Senkron Asenkron Alıcı Verici (Usart) Modülü
8. Yakalama/Karşılaştırma/Darbe Genişlik Modülasyonu Modülü
9. Analog-Dijital Dönüştürücü Modülü
10. Karşılaştırıcı Gerilim Referans Modülü
11. Karşılaştırıcı Modülü
12. Master Senkron Seri Port (Mssp) Modülü
13. Eeprom Bellek
14. Denetim (Kontrol) Uygulamaları
(https://www.kitapyurdu.com/kitap/pic-mikrodenetleyiciler/470268.html)

Önerdiğim kitaplar Lisansüstü değil Lisans Düzeyinde sadece ingilizce anlatılıyor o kadar (ITU 2.ve 3.Ders kitapları). NISE içimde matlab ve Labview ile uygulamalar da var (Libgen). Ayrıca Fadali Digital Control Systems Kitabında da ayrık zamanda tasarımda söylüyor (Libgen). Umarım bir daha Lisans ile Yüksek Lisans kitaplarını karıştırmazsınız. Kendisi PID,matlab, autotuning... demiş. Mikrodenetleyeci öğreneyim ardından 1 2 tane sözde Kontrol denetimi yazan bir kitap alayım dememiş.
 
İlk olarak kontrol ile denetim aynı anlamda kullanılır. Ya heyecandan karıştırdın ya da yapmış olduğun y. lisansda sana bunu öğretmediler. Kitaplara gelince, söylediğin kitaplar lisansüstünde okutulur. Tabii hoca, sınıfın seviyesini yüksek bulup lisansda da okutabilir. rotris kontrol alanında teorik bilgi edinmek istiyorsa bu ve benzeri kitapları okuyabilir. Fakat kontrol yöntemlerini mikrodenetleyiciler üzerinde çalıştırmak ayrı bir konudur. Ki bu konu üzerine yazılmış kitaplarda var fakat Türkçe kaynaklar az. Ben incelemediğim kitabı tavsiye etmem. Söylediğim kitabı incelediğim için tavsiye ettim, tavsiye ettiğim kitabın da arkasında dururum. Kitap, kendi kapsamı içinde gayet iyi. Ayrıca şu hususu da belirtmek lazım ki kitabı iyi yapan dili değil ne ve nasıl anlattığıdır. O yüzden özellikle okumadığın bir kitap hakkında ahkam kesmeyeceksin. Öyle kendini birşey biliyormuş gibi göstermek için milletin kitabına sözde demen tam bir arsızlık örneği. Çok biliyorsan, oturur kendin yazarsın, biz de değerlendiririz.
 
Kontrol ile denetimi farklı anlam mı demişim?
Yaptığım Yüksek Lisans İTÜ Kontrol Müh. Hoca sınıfın durumuna göre değil bizzat derste NISE'yi zaten işliyor sen bilmiyor olabilirsin. AMA Kontrol PID den ibaret değildir. Birşeyi derinlemesine öğrenmek için önce matematik altyapısı gerekir. Senin için PID herşeye kadir olabilir ama gerçekler öyle değil. İLK 13 bölüm PIC anlatan son bir bölümdede Kontrol anlatan bir kitap insana iki defa düşündürür. Ama sende haklısın ne gerek var LQR, LQG, Sliding-Mode Control, Fuzzy vs... Senin tavsiye ettiğin kitap MUTLAKA anlatıyordur bunları DERİNLEMESİNE PIC+Kontrol Uygulamaları = 332Sayfa yani bütün temeli atacak kadar öğretiyor sende buna inanıyorsun. Hatta senin tavsiye ettiğin kitap mutlaka sürekli ile ayrık arasındaki farkı da söylüyordur. O yüzden forumdaki tüm konulara aynı kitabı tavsiye edip duruyorsun. Ya kitabın yazarısın yada kontrol K sinden anlamıyorsun bence.

Dipnot: Cümlelerimi çevirme lütfen. Ben kitaba laf etmedim. Kitabın kontrol kitabı olmadığından yanlış tavsiye vermene laf ettim. İçinde 1 2 tane örnek olabilir. Ama kontrol PID den ibaret değildir. Yukarıda bahsettiğim konularıda anlatıyorsa o kadar az sayfaya zaten sığdıramaz.
 
Sözlerimden, kontrol kuramı literatürüne hakim olmadığımı ve PID dışında kontrol yöntemi tanımadığımı nasıl çıkardım anlamadım. Tam tersine literatürdeki kontrol yöntemlerinin çoğunun uygulama alanında yeterince veya hiç kullanılmadığını düşünüyorum. Kitapta aç-kapa, PID, PIV, kayan mod ve bulanık denetim yöntemlerinin mikrodenetleyici üzerinde uygulamaları verildiği için tavsiye ettim ve bence gayet de güzel anlatmış. Ama kitap derinlemesine kuramsal bilgi veriyor demedim, ki zaten kitabın böyle bir iddiası da yok. Sadece PID veriyorda da demedim. İlk başta da belirttiğim gibi "Uygulama kitabı" olarak tavsiye ettim ve kuramdan uygulamaya geçmekte zorlananlar için faydalı olacağını düşünüyorum. Bir kitabı tavsiye etmek için yazmış olmam da gerekmiyor. Sen de tavsiye ettiğin kitapların yazarı değilsindir heralde.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,591
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst