PICnet Web Server ile İnternet Üzerinden Kontrol

PICMAN

Üye
Katılım
13 Ocak 2009
Mesajlar
23
Puanları
1
Merhabalar;

İnternet üzerinden evinizdeki cihazları kontrol etmek istemezmisiniz

İnternet üzerinden data göndermek biraz karmaşık olsa da aslında ihtiyaç duyulan bir konu olmuştur ve nette de bu tür devrelere zor rastlanır. Önceki devrelerimde böyle çalışmalar yapmıştım ama, sunucu bölümünde PC olması zorunluydu. Yani sürekli PC nin açık kalması gerekiyordu.

Bu uygulama da mikroElektronika nın Serial Ethernet kartı ile mini bir web server oluşturarak, karşı tarafa HTML ara yüzü ile kontrol yapmasını sağladım. Bu kart üzerinde Microchip firmasının ENC28J60 entegresi bulunmaktadır. Bunun sayesinde Ethernet kontrolü yapılmaktadır. Devre tasarımı olarakta PIC18F452 ile 8 giriş - 8 çıkış - 2 analog giriş - DS ISI sensörü ekledim. Her amaçlı kullanım için giriş çıkışları kullanabilirsiniz. Devre üzerinde 24C serisi EErpom bulunmaktadır, şu an aktif değildir sonraki versiyonlar için sayfa database olarak kullanılacaktır.

Serial Ethernet Kartını ister sitesinden temin edin, isterseniz ENC28J60 entegresi kullanarak dosyanın içindeki şemayı kullanarak kendiniz kurabilirsiniz. PICnet I/O kartına direk soket ile bağlayabilirsiniz.


Sistemi çalıştırmadan önce IP ayarlarının PIC programlama sırasında yapılması gerekiyor. Öncelikle WAN ve LAN ağ geçidi adresleri gereklidir. WAN IP adresi sizin modeminizin internete çıkış IP sidir, yani dışaerdan bağlantı kurmak için bu IP gerekli. WAN IP adresi için ister modeminizin sayfasından isterseniz burayı tıklayarak öğrenebilirsiniz. LAN IP adresi ise, modeminizin PC ye verdiği alt IP adresidir. LAN ağ geçidi için de PC nin yerel ağ bağlantısı özelliklerinden Varsayılan Ağ Geçidi bölümüne bakmanız yeterlidir, 192.168.1.1 gibi adres olması gerekiyor. Modemlere göre değişir.

Sıra PIC e hex kodu yüklemeye geldi. Bunun için EEProm bölümünde bazı ayarların yapılması gerekiyor

00H - 03H adresine PICnet e verilecek LAN IP değeri. Ağınızda bulunmaya IP adresi seçmelisiniz. (Örnek: 192.168.1.60)
04H - 07H adresine DIŞ ağ IP adresiniz WAN IP (Örnek: 85.154.180.75)
08H - 0BH adresine Modeminizin Ağ geçidi IP adresi (Örnek: 192.168.1.1)
0CH - 0FH adresine DNS sunucu IP adresi (Örnek: 192.168.1.1)
10H - 17H adresine Kullanıcı adı. Max 8 karekter
18H - 1FH adresine Şifre. Max 8 karekter

20H - 2FH Giriş 1 Yazısı Max 8 Karekter
......
......
60H - 6FH Çıkış 1 Yazısı Max 8 Karekter
.....
.....

Not: Değerler hex olarak girilecektir.


Artık sisteminiz hazırdır, devreyi modeme bağlayabilirsiniz. Kendi iç ağınızdan (LAN) veridiğiniz LAN ip adresine göre bağlanalım. Diyelim 192.168.1.60 ise sonuna 8080 port numarası ile internetten giriş yapıp sistemi kontrol edebilirsiniz. (Örnek: http://192.168.1.60:8080) Çıkan sayfadan Giriş değerlerini, Çıkış değerlerini, Analog kanalları ve ISI değerini görebilirsiniz. Çıkış pinlerini değiştirip cihaz üzerinde takip edebilirsiniz. Aynı şekilde cihazdaki giriş değerlerini sayfadan görebilirsiniz. Sayfa kendini 3sn de bir yenileyecektir, böylelikle anlık değişen değerleri takip edebilirsiniz.

Şimdi gelelim DIŞ ağdan (WAN) nasıl bağlanılır, zaten önemli olan da dışarıdan bağlantı kurmak, devrenin amacıda bu zaten. İlk önce dışarıdan 8080 portundan gelen isteği devrenin ip sine yönlendirmemiz gerekiyor. Devrenin bulunduğu modemin ayar sayfasından Virtual Servers (Sanal Sunucu) ayarlarına açın. Yeni bir yönlendirme ekleyerek devreye verdiğiniz IP numarasını (192.168.1.60) girin. Port numarasında 8080 olarak girin. Bu yaptığımız ayar ile 8080 portundan gelen isteği devreye yönlendirdik. Ayarlar bu kadar şimdi başka bir internetten WAN IP nizi portu ile birlikte girdiğinizde aynı kontrol sayfası gelecektir. (örnek: http://85.145.60.187:8080) Bu adres ile devrenin bağlı olduğu ağdan giremezsiniz. Eğer kendi ağınızdan girmek istiyorsanız yukarıdaki LAN IP işlemini uygulayın.
Not: İnternet bağlantınız değişken IP türü ise, modemi resetleme durumuda yada enerji kesilme durumlarında WAN IP adresi değişecektir.

Sayfayı açtığınızda karşınıza giriş sayfası gelecektir. Giriş için, Kullanıcı adı ve Şifre değerlerini PIC EErpom ayarlarındaki değerleri girerek Kontrol sayfasını açabilirsiniz. Çıkış işlemi yada sayfaya 10 sn girilmez ise otomatik olarak çıkış yapılacaktır ve tekrar Giriş sayfası gelecektir.


PICnet I/O kartındaki girişlere 12V seviyesinde giriş yapın yada kartın üzerindeki 12V çıkışını kullanarak giriş yapacağınız cihazın kontağından geçirerek karta giriş yapabilirsiniz. Çıkış ortak ucunu 220 V hattına bağlayarak çıkış uçlarına yük bağlayabilirsiniz...

Artık İnternet üzerinden nerde olursanız olun PICnet I/O kartını kontrol edebilirsiniz.... ;)
[line]

Bu sistemin çalışmasını test edebilirsiniz.
Cihaz evimde açık olduğu sürece bağlanılabilir ve çıkış değerlerini değiştirebilirsiniz.


Cihaza web sayfası üzerinden bağlandığı için türkçe karekterler çıkmıyor.



Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf ve dosyalar paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Arkadaşlar;

Bu sistem internet tarayıcılarından çalıştığı gibi, PC Programı üzerinden de kontrol edilmektedir. Bunun için yazmış olduğum bu programı veriyorum.
Çalışması gene aynıdır, local ağ dan LAN IP numarası ile dış ağdan WAN IP numarası ile bağlanabilirsiniz. İnternet sayfasına göre daha hızlı veri güncellemektedir.


Dış ağdan girilebilmesi için yukardaki gibi bunada port eklenecek. Virtual Servers (Sanal Sunucu) ayarlarında 8085 portunu UDP protokolünde yönlendirmeniz yeterlidir.
 

Ekli dosyalar

  • PICnetPC.rar
    499.6 KB · Görüntüleme: 630
picman saol .yeni nesil gereçler artık bu şekilde olacak.çok faydalı bilgiler..
 
Arkadaşalr;
Bu devre çalışan bir devredir.
Bu adresten 7/24 girip çalışmasını test edebilirsiniz.
PICnet Web Server
Ben şu an kullanıyorum bu devreyi, ilerde yapacağım akıllı ev sistemi için tasarldım. Sadece PC olmadan devre ile server yapılabildiğini gösterdim
 
Hocam tebrik ederim. Bu ethernet board kaç lira civarında? yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Merhabalar Hocam,
Ben projenizi okudum da ben bitirme ödevi olarak bu tip bir proje almak istiyorum.Bu nedenle size sormak istediklerim var eğer cevaplarsanız minettar olurum.
Öncelikle bu tip bir projeye nereden başlamalıyım açıkcası siz bu projeyi yapmaya nereden başladınız öncelikle hangi kısımları halletmeliyim?Birde bu serial ethernet boardı ne kadarlık bir ücrete temin edebilirim ayrıca merak ettiğim bir konu daha var netten seril ethernet boarda erişim sağlamak için bir server satın almak zorundamıyız bundan da önemlisi bu serial ethernet board ile ben netten nasıl iletişim kurabiliyorum yani bu cihaza ayar falanmı yapılıyor yoksa direk belirli bir porttan bağlanılıyormu ?Hocam bunları cavplarsanız çok iyi olur ya çok makbule geçer.Ayrıca ben bu şekilde bir ac motoru kontrol edebilirmiyim?
Saygılarımla ,
 
Slm Arkadaşım , bu devreye ihtiyacım var kaç kuruş ?
özelde görüşebiliriz ...hotmail.com
iyi çalışmalar...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,963
Son üye
farukeem31

Yeni konular

Geri
Üst