Pic Programlama Hakkında Birkaç Basit Soru

cbt13

Üye
Katılım
13 Mar 2011
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
34
Merhabalar,

Ben PIC Programlamaya yeni başlıyorum. Yararlandığım kitap: Serdar Çiçek - CCS C ile PIC Programlama.


Benim programlama konusunda değil fakat devreyi kurmak ve devre elemanları konusunda bilmediklerim çok var. Devre elemanlarının simgelerini anlayıp, çoğunun ne işe yaradığını bilsemde bu konuya yabancıyım.

Şimdi benim en basitinden bir yanıp sönen LED devresi yapabilmem için gerekenler, bir PIC programlayıcı, breadboard ve LED 'den başka tam olarak nelerdir? Kristal, direnç, kondansatör vs. gerektiğini kitap söylüyor fakat bunların değerleri vs. nasıl hesaplamalıyım?


16F877A ile başlanabileceğini söyleyen çok olmuş. 16F877A için hep 5V güçten bahsedilmiş. Bu gücü nasıl bir kaynaktan sağlayacağım?

Birkaç alıştırma devresi yaptıktan sonra "şifreli kilit" yapmak istiyorum. Bunun için LCD, keypad ve motorun gerekli olduğunu biliyorum. Fakat bu devreyi kurmak için gerekli kristal, direnç ve kondansatörlerin değerlerini nasıl hesaplayacağım? Ve yine gücü kaç Volt alacağım ve nereden sağlayacağım?


Yani kısacası çoğu konuda teorik bilgim var fakat bunu pratiğe dökerken pekçok problem yaşıyorum. Programlama kısmında pek sorunum olmaz sanırım. Fakat neyi kurmak için hangi eleman gerekli, nasıl bağlıycam vs. bunları bilmiyorum.


Çok fazla soru sorduğumun farkındayım, fakat, bu çok heves ettiğim bir "hobi" olduğu için etrafımda sorabileceğim kimse yok.. Şimdiden hepinize teşekkür ederim..
 
Merhaba
Ben de amatörüm.Size ilk tavsiyem 16f877 pin bacakları fazla olduğu için zorluk çekebilirsiniz.16F628A PIC'e başlangıç için ideal diyebilirim.PORTA ve PORTB size yeterli pinleri sağlar.İleri dönemlerde bayağı ciddi işler yapabilirsiniz.Benim şahsi kanaatim bu.Bir yıldan beri 16F628A ile uğraşmaktayım.Diyeceksiniz ki bu kadar basit bir PIC için bu kadar zaman harcanır mı diye.Amatör merakı böyle birşey.İkinci önerim Proteusun son versiyonlarından birini bulun indirin.Dizayn edeceğiniz projeyi önce orada çizersiniz. PIC'in de programını da yükler çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.Simulasyon tam olarak pratiğe denk gelmese de yine de fikir verir.Kolay gelsin.
 
slm cbt 13 çok güzel bir uğraş edinmişsin. şöyle başlayalım o zaman anladığm kadarıyla elinde bir güç kaynağı yok ilk işin bence smps bir güç kaynağı almak olsun ama tavsiyem 5 v alma onun yerine 24 v bir güç kaynağı al uygun malzemelerle pice gerekli 5 v u elde edersin birde kendine bir hedef belirle derim ben. mesela ilk işin bir adet yanıp sönen led yapmak olsun
 
merhaba cbt13 önce 24v veya 12 volt adaptör dediğimiz bir güç kaynağı edin daha sonra
7885 regüle transistörüyle pic için 5v besleme voltajı elde edebilirsin ayrıca çıkış için gerekli direnç ve trasistör şemalarını internette bol miktarda örnek bulabilirsin
 
isteklerin zamanla olacak şeyler. Şıp diye olmaz.
Ama 4mhz kristal normal saat frekansına yaklaşıktır. 22pf kondansatör kullanabilirsin.
24V bir güç kaynağı LM317 iel 5v ildirebilirsin. bu güç kaynağı diğer elemanlarını röle tristor vs kontrol etmede işini görecektir.
Arkadaşlarında dediği gibi ilk başta basit uygulamalar.
 
  • Şimdi benim en basitinden bir yanıp sönen LED devresi yapabilmem için gerekenler, bir PIC programlayıcı, breadboard ve LED 'den başka tam olarak nelerdir? Kristal, direnç, kondansatör vs. gerektiğini kitap söylüyor fakat bunların değerleri vs. nasıl hesaplamalıyım?
Öncelikle kullanacağın pic için gerekli minimum bağlantıyı kurmalısın.
Bu bağlantılara ek +5V ile gnd(-) arasına gerilim dalgalanmalarından picin etkilenmemesi için 100nF lık bir dekuplaj kondansatörü bağlaman gerekir. Bazı mikrodenetleyicilerin dahili osilatörü bulunmaktadır. (16f628A, 16f887 vs.) Bu mikrodenetleyicileri harici osilatörle çalıştırabileceğiniz gibi dahi osilatörle de çalıştırabilirsiniz. (Bu ayar, ya yazılımla CONFIG kısmında yapılmalı ya da hex dosyasını pice yüklerken gerekli sigorta ayarlamaları yapılmalıdır.)

  • 16F877A ile başlanabileceğini söyleyen çok olmuş. 16F877A için hep 5V güçten bahsedilmiş. Bu gücü nasıl bir kaynaktan sağlayacağım?
Picin bir bacağından çekebileceğin akım en çok 20mA civarındadır. Yani bir bacaktan sadece bir ledi sürebilirsin. Daha çok akım çeken bir alıcı sürmek için alıcı türüne göre role, transistör, triyak vs. kullanmalısın.
Picin çalışması için pice mutlaka stabil 5V uygulaman gerekir. Bu gerilimi, (tek kaynak kullanacaksan - alıcıların gerilimi de 5V ise) alıcıların toplamda çekeceği akımı da karşılayacak güçte bir 5V kaynak ile sağlayabilirsin. Sadece led yakacaksan 9V luk pile 7805 vb. bir sabit gerilim regülatörü bağlaman yeterlidir. Alıcı gerilimin 5V değilse (örneğin 12V DA); bu durumda kaynağın ihtiyacın olan gerilimlerin hepsini verebilmelidir.


  • Birkaç alıştırma devresi yaptıktan sonra "şifreli kilit" yapmak istiyorum. Bunun için LCD, keypad ve motorun gerekli olduğunu biliyorum. Fakat bu devreyi kurmak için gerekli kristal, direnç ve kondansatörlerin değerlerini nasıl hesaplayacağım? Ve yine gücü kaç Volt alacağım ve nereden sağlayacağım?
Eğer dahili osilatörlü bir pic kullanacaksan ve dahili çalışma frekansı sana yetecekse kristal ve kristale bağlı kondansatörlerikullanmana gerk yok. Kristal kullanacaksan picin desteklediği aralıkdaki herhangi bir kristal osilatör (başlangıçta 4Mhz senin için fazlasıyla yeterli bir çalışma frekansıdır) kullanmalı ve kristale 18pF ile 33pF arası kondansatör bağlamalısın.



  • Yani kısacası çoğu konuda teorik bilgim var fakat bunu pratiğe dökerken pekçok problem yaşıyorum. Programlama kısmında pek sorunum olmaz sanırım. Fakat neyi kurmak için hangi eleman gerekli, nasıl bağlıycam vs. bunları bilmiyorum.
Bol örnek uygulama indirir ve incelersen bu konularda da fikir sahibi olursun. Ancak proje geliştiriken güç değerlerini dikkat etmeli, gerekli hesaplamaları yapmalı ve uygun devre elmanını kendin seçebilmelisin. Bunun için de en azından orta düzeyde temel elektrik-elektronik bilgisine sahip olmalısın.

Azimle çalışcağını umut ediyor ve başarılar diliyorum. Merak ettiğin herşeyi sorabilirsin. Azimle çalışana herkesin yardım kapısı daima açıktır. Başarılar.
 
bence 877 daha iyi dahili olarak clock pulslarıda sağlıytor bir daha onunlada uğraşmazsın öncelikle bir breadboard al sök tak üzerinde denemeler yaparsın 5V elde etmek sorun olabilir hertürlü bir kaynak şart 9vluk pil ile bunu yapabilirsin lm7805 ile hazır devreleri vardır nette oldukçada basittir yada direk 24v falan alacağına bence direk 5vlukları var onun onlardan al başka bir iş için kullanmayacaksan cep telefonu şarjları bile olur sonra bol miktarda direnç lazım sana 470ohm ledleri dirençsiz bağlarsan yanar pic komutları kolaydır kolayca yapabilirsin üniversitelerin dökümanlarına bakarsan oralarda da örnek pic programları bulabilirsin
 
ilk olarak
pic programlayıcı (60 lira civarı)
16f877a(7,5lira)
2 tane alman iyi breadboard (4,5lira)
22pf kondansatör 2 tane 1 tane 4 mhz osilatör (bence bunları 2 katı kadar al fazla para tutmuyor)
10k direnc (mclr için lazım)
ek olarak tanesi 5 kurustan 40 tane falan led al,
20 tane 10k direnç, 30 tane 330r direnç, 20tane 220 r direnç al,
10 tane buton al, sonrada yazdıgın programa öre display, entegre, lcd lazım olur
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,806
Kullanıcılar
449,985
Son üye
sSait Başdaş

Yeni konular

Geri
Üst