Pic ile AC Motor Kontrolü

sust

Üye
Katılım
21 May 2006
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
39
Selam arkadaşlar pic ile ac motor kontrol etmek istiyorum ama ben bu işi yapamadım .
Mantık olarak internetten bulduğum bir resimle anlatayım arttır butonuna basılsığında gerilim artacak eksilt butonuna baıldığında periyodik olarak azalacak ve kademeyide bir displayde göstermem lazım

Bu konuda yardımınızı bekliyorum


Saygılarımla

---Barış---
 
1- eksiltme butonu rutinini ekleyemedim ve ayriyetten bu röle çıkışları kafamı kurcalıyor benim motorumun 2girişi var fakat bu rölelere nasıl bağlanır nasıl bir çözüm bulunur bilmiyorum.

elinde hazır proje olan varsa incelemek isterim

Teşekkürler
-- Barış--
 
Direnci kaldırmadan bir ucu RA1 pinine diğer ucu gnd ye olacak şekilde butonu bağla ve proteus da simulasyon yaparak bir dene. PIC programını görmeden net birşey söylemek zor.

Röle bağlantıları sanırım şöyle olmalı
Tüm N.A. uçları motorun bir ucuna bağlanmalı, motorun diğer ucu nötr e bağlanmalı. Yalnız böyle bir bağlantıda dikkat edilecek noktalar var.

Eğer 2 röle aynı anda çekili olursa yüksek potansiyelden düşük potansiyele doğru akım akışı olur. Arada herhangi bir akım sınırlayıcı elamanda yoksa bu kaynağa zarar verebilir. Bu istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden bir röle kendini bırakmadan diğeri devreye girmemeli, ayrıca röle kontrakarı zamanla birbirine yapışabilir ve yine aynı sorun olabilir. (Bende böyle bir sistem kullanmak istemezdim açıkçası)

Yukarıdaki devreyle ilgili benim aklıma gelen bağlantı şekli budur ama bu bağlantıya uygun ayrı ayrı bağlantıya izin veren motorlar varsa yada başka bir şekilde bağlantı yapılabiliyorsa orasını bilmiyorum. (Asansör motorları kutup sayısının değiştirilmesiyle hız değişikliği yapılabiliyordu.)

Birçok kaynak girişi ve birçok röle kullanmak yerine tristor/triac kullanarak kontrol edebilirsin. Böylece soft start özelliği bile ekleyebilirsin. Yukarıdaki sorunlarlada karşılaşmassın. Bunun için fazın sıfıra geçiş durumlarını algılayıp buna göre tetikleme yapmalısın. Yalnız sırf gerilim ayarı ile yapılan hız ayarlarında tork değişkendir. Tork sabit kalması için V/F oranı sabit kalmalıdır. Bunuda normal tristor/triac ile yapamazsın.
 
pwm ile triyak kullanılarak yapılamazmı bana da buna benzer bişey lazım
 
arkadaslar pwm kullanarak triyakla yapilabilir.bu rolelerin cikisina uygun motor akimina gore voltaj bolucu direnc devresi yapmalisiniz
 
Normalde triac birkere tetiklendimi anod akımı < Ihold oluncaya kadar iletimde kalır. Bu yüzden triac ile PWM üretilemez. Pulse-width modulation - Wikipedia, the free encyclopedia Mosfet ve IGBT kullanılabilir.
triyaklarla yapilan ve 16f54 ile surulen camasir makinalari kartlarinda nasil bir metod kullaniliyor acaba siz tristorlerle karistiriyor olmayasaniz cunku ben bu konunun tristorler icin gecerli oldugunu hatirliyorumda.ayrica triyak ile pwm uretilmeyecek pic ile pwm sinyali uretilecek vede bununla triyagin geyti kontrol edilerek hiz degistirilecek ki buda sadece bazi motorlar icin gecerlidir.
 
Son düzenleme:
Her ikisi içinde aynı oluyor. ST nin uygulama notunda bu IH akımına değinilmiş http://www.st.com/stonline/products/literature/an/3563.pdf
İkiside IA<IH olmadan gate darbesi kesilse bile kesime gitmiyor. Komitasyon olayı ile kesime gitmeye zorlanabilir fakat buda MOSFET ve IGBT kullanmak varken pratik sayılmaz. Bu yüzden gate e PWM sinyali uygulanmasının pek bir önemi kalmıyor.

Tabiki triac ile hız kontrolü yapılabilir. PIC ile sıfır geçişleri algılayıp (yada başka bir yöntemle), triac istenilen faz açısında tetiklenebilir. Böylece motor hızı değiştirilebilir. Fakat bu durumda tork değişecektir.
 
ya triaca pwm mi uygulanıyormuş deneyen arkadaş kim bana böle bir şey lazım...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,379
Mesajlar
917,112
Kullanıcılar
450,257
Son üye
Ali Mert Esendemir

Yeni konular

Geri
Üst