pantograf mekanizması veya tırnaklı dişli mekanizması ödev

bluevals

Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
1
Puanları
1
arkadaşlar pantograf mekanizması veya tırnaklı dişli mekanizması hakkında bilgisi olan varmı. yardımcı olurmusunuz.
 
Pantograf Mekanizmaları
Pantograf mekanizmalarında hareketli tablalar

Eksenli mekanizmalar.

2 Eksenli bir makine ile yapılabilecek işler sınırlıdır. Hiç olmazsa konumu hassas olarak kontrol edilemesede 3'üncü bir eksende harekete daha ihtiyaç vardır.
Örneğin tek hamlede aşağıya inen tek hamlede tekrar eski yerine gelen selenoid tipi bir hareket ile makine 2.5 eksen özelliği kazanır.
Ancak selenoid tipi bir hareketin de uygulamada kullanım alanları sınırlıdır ve bunun yerine diğer eksenlerde olduğu gibi motorlu 3. bir eksen daha kullanılır. Bu sayede selenoiddeki sert ani hareketler yerini yumuşak hareketlere bırakır.
2.5 Eksen uygulamalarında makine, Z tablasını iş parçasından uzaklaştırır ve X-Y tablalarını istenen koordinata ilerletir. İstenen koordınatlara gelindiğinde Z tablası iş parçasına yaklaşır dolayısı ile kesici uc, yazıcı kalem vs aparatı iş parçasına temas etmiş olur. X,Y eksenleri hareket ederken iş parçasında gerekli iz (kazıma, çizme vs) oluşturur. İz olması istenmeyen yerlerde tekrar Z tablası iş parçasında uzaklaştırılır. Böylece sadece iz var ya da iz yok tipi iki konumlu çalışma sağlanmış olur. Bu tip makinelere 2,5 eksenli makineler denir. Yazı yazma, boya püskürtme, pcb kazıma, pcb delme, pantograf işlemleri bu tip makinelerle yapılan işlere örnek olarak gösterilebilir.
Eksenli mekanizmalar.
Eksenli mekanizmalarda Z ekseninin yumuşak hareket etmesi için selenoid yerine diğer eksenlerde olduğu gibi motorla tahrik edildiğinden bahsetmiştik. Bu durumda bu makine 3 eksenli bir makine olmuş olacaktır.
O halde makinenin 2,5 eksen uygulamasında mı yoksa 3 eksen uygulanmasında mı kullanılacağı bilgisayar üzerinde koşacak programa bağlıdır.
2.5 eksen uygulamasında Z ekseni, yüksek alçak tipi iki durumda çalışırken, 3 eksen uygulamalarında Z ekseni istenen herhangi bir konuma taşınabilir. Bu sayede küp şeklindeki bir parçadan küre gibi eğrisel yüzeylerin oluşturulması mümkün olur.
3 eksen uygulamalarında makine için kodlama çok daha karmaşıktır ve hatasız bir programlama (kod üretimi) için kesinlikle bilgisayar desteğine ihtiyaç vardır. Bu tür programlara CAM programları denir.
Bilindiği gibi CAD Computer Aided Design programları, bilgisayar ortamında tasarım yapmamıza imkan verirken, CAM Computer Aided Manufacture programları bilgisayar destekli imalat yapmamıza yarar. İşlenecek iş parçasının Cnc tarafından nasıl işleneceği standart kodlarla tanımlanır.
Her ne kadar bu kodlar cnc cihazlarına göre bazen farklılık gösterse de, yaygın kullanılan kodlama tekniğinin adı G-M kodlama tekniğidir. Post processor programları, makinenin CAM program çıktıları ile uyumunu sağlar. Eğer cnc cihazınız elinizdeki CAM programı ile uyuşmuyorsa araya Cnc makinenize özel post processor yazılım gerekecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,336
Mesajlar
916,800
Kullanıcılar
450,178
Son üye
Esat YILDIZ

Yeni konular

Geri
Üst