P kanal mosfet sürme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Borrcam
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Borrcam

Üye
P kanal mosfet sürmeye çalışıyorum. Aşağıdaki devreyi denediğimde mosfeti sürebiliyorum fakat mosfet kısa devre oluyor veya aşırı ısınıyor. IRF9540N mosfetini kullanıyorum 100V 23A fakat bazen henüz ısınmadan mosfet kısa devre oluyor. Mosfet üzerinden 35-40 volt arasında gerilim geçtiğinde daha çabuk ısınıyor. 500Hz ile sürüyorum mosfeti ve 1kHz üstüne çıkınca gate bacağına pwm sinyali geliyor fakat mosfet açılıp kapanmıyor. Mosfet üzerinden geçen gerilim çok değişken maksimum 60 volt ve 7 amper. Devre için seçtiğim mosfet mi hatalı yoksa sürme yöntemim mi hatalı?

Ayrıca high side p kanal mosfet sürmek için gate driver var mı? Ben araştırdım fakat uygun bir sürücü bulamadım.

Ekli dosyalar

• pmos.PNG
    pmos.PNG
    15.9 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
İlgili mosfetin Vgs gerilimini kontrol ediniz.
Vgs gerilimi 20 voltmuş. Devreme göre mosfetin gate bacağına 20 volttan fazla gerilim uyguluyorum. Mosfetin neden kısa devre olduğunu anladım. Teşekkür ederim.

Devreyi aşağıdaki şekilde güncelledim. Ltspice üzerinde çalıştı fakat gerçek devremde çalışmadı. Sebebi ne olabilir?

Ekli dosyalar

• pmos1.PNG
    pmos1.PNG
    13.6 KB · Görüntüleme: 19
d ile yer değiştir.
drain ile source yer değiştir

Alttaki şekilde deneyebilirsiniz.
https://tinyurl.com/236hwy2v

1737375025592.png

Teşekkür ederim devre için. BD139 transistörü neden kullanıldığını tam anlamadım. Zener diyotum olmadığı için devreyi test edemedim fakat simülasyonda test ettim. %75 pwm uyguladım ama pwm çıkışı doğru değil. BD139 transistörünü çıkarıp test ettiğimde pwm çıkışı doğru oluyor. Zener diyot alıp en kısa sürede devreyi kuracağım. İlk görsel mosfetin gate bacağına uygulanan sinyal. İkinci görsel mosfetin drain bacağı sinyali.

Ekli dosyalar

• gate.PNG
    gate.PNG
    22.1 KB · Görüntüleme: 7
  • drain.PNG
    drain.PNG
    17.3 KB · Görüntüleme: 7
Benim verdiğim simülasyonda bu transistörü çıkarıp deneyebilirsiniz.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,810
Kullanıcılar
454,446
Son üye
MAVİKARA70

Yeni konular

Geri