Oxford'lu roket mühendisi daha iyi yemek pişiren bir tencere teknolojisi geliştirdi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
2vQbXd.jpg


Zaman zaman uçak veya uzay mekiği gibi dev yapılarda kullanılan teknolojilerin günlük hayatımızı kolaylaştıracak şekilde uyarlandığına şahit oluyoruz. Bu teknolojiler bu kez mutfağa giriyor.

Oxford Üniversitesi'nde roket mühendisi olan Dr. Tom Povey, standart tencerelerden yüzde 30 daha hızlı pişirebilen bir tencere geliştirdiğini duyurdu. Flare adı verilen bu tencere jet motorlarında ısıyı verimli şekilde transfer eden ve dağıtan tasarım prensiplerini aynen uygulayarak bu başarımı elde ediyor.

Flare tencelerindeki tasarımda kenarlarda alüminyum paletler yer alıyor. Bu paletler ısıyı dış kısma daha fazla yansıtıyor ve böylece alüminyum yüzey daha fazla ısınıyor. Bu sayede sadece pişirme süresi kısalmıyor aynı zamanda harcanan enerji de azalıyor.

Tom Povey şimdiden Lakeland adlı bir firma ile anlaşmış ve Flare serisi altında tencere ve tavalar gelecek ay itibariyle İngiltere'de satışa sunulacak. Fiyatları ise 60 pounddan başlıyor.

12 Temmuz 2014, Cumartesi 15:41

Alıntıdır.Kaynak:

Oxford'lu roket mühendisi daha iyi yemek pişiren bir tencere teknolojisi geliştirdi
 
bunu birde tencerenin ortasina su bardagi gibi bir paslanmaz boru koyarakda yapan var.

soyle bir haslama yapsak nasil olur acaba.
kemigi kaldirdigimiz zaman et kemikden ayrilirmiki?
 
Son düzenleme:
Merhaba.Sn.egypt, paslanmaz boru,bu tencere hiç ortadan delinmeden sadece bu tencere hacminin azaltılması için içine de konulmuşsa,bu ısının belirli noktalarda odaklanıp da toplanması açısından belki az da olsa bir tasarrufu direk olarak sağlar söylediğiniz gibi.Gereksiz ısı hacmi bu şekilde tencerede de tam iptal edilmiş olur.

Paslanmaz boru içeren ve kömür-odun sobalı bir termosifon veya eski kömür (Odun kömürü közü) ateşiyle ısıtılan nostaljik türdeki bakır veya çelikte semaverlerde ise ortadaki duman gazlarının ısısından ve en altta kömürle direk temasta bulunan bu kazanın taban kısmından kömür ısından direk ısı alarak ve duman gazları de devreye boru içinden bu gazlar yükselirken tam devreye girerek kömürün verdiği ısıdan ve duman gazlarından (Kömürlü duman borulu olan kalorifer kazanlarında da bu şekilde çok sayıda duman borusu kazan içinde yan yana yer alır,sırf ısı ile temasta olan yüzeylerin iyice fazla olup ısıl verimin çok artması için belki bildiğiniz gibi) azami ölçüde de faydalanılmış olunuyordu bildiğimiz gibi.Çay bahçelerinde demlik-çaydanlık olarak içilen çay içimlerinde de,eski olan bu gelenek ve alışkanlık yine de halen yer yer var.

Tencerelerin eski,geçmiş tarihine de göz atarsak,8/18 veya 10/18 krom-nikel paslanmaz çelik termik tabanlı olanlarının yakın zamanlarda icat edilip kullanıldığını da görüyoruz.Termik taban pişirme özellikleri üzerinde çok olumlu etkilerini de gösterirken,ayrıca ısıyı da ocaktan tam aldığı sırada,bir müddet ısı aküsü şeklinde muhafaza da edebilir çok iyi bildiğimiz gibi.Ancak gazlı ocağın verdiği alevin ısısından,tencere çapına uygun ocak çapını da tam seçmemize rağmen,tam olarak bu ısısından %100 olarak da istifade edilememektedir.

Yapılan bu yeni ürün ile,bu silindirik tencere dış yüzeyinde,aleve ve sıcak gazlara yakın duran kanatçıklı olan bu yapısıyla tencere dış yüzey alanının artıp,ısı transfer oranıın büyük oranda da artmasını sağlıyor.Bunu hava ile soğutulan tek silindirli motosiklet motorunun,dış motor gövdesinde yer alan kanatçıklı soğutma yapısının yaptığının tam tersine de benzetebiliriz.Burada bu kanatçıklar havaya ısıyı kanatçıklar yoluyla vermeyip,sıcak havada,sıcak alevin sebep olduğu yanmış gazların ısısını tam absorbe edip,tencere gövdesine de tam olarak iletiyorlar.Yani motosikletteki gibi ısı içerden dışarıya da değil,dıştan içe olan bir ısı transferiyle tam bir geçiş de söz konusu burada.Bu şekilde haberinde de iddia edilebildiği gibi %30'lara varan daha çabuk bir pişirme süresi bu tencerede ortaya çıkmış da oluyor.Haşlama yapıldığında da,bu haşlamanın etleri bu yeni tencerede eminim ki daha kolay ayrılabilecektir sanırım.Alıp deneyerek bu sonucu görmek de lazımdır sn.egypt.:) Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Biraz farkli bir cevap olucak ama yavas yavas pisen yemek daha lezzetli olur ;))

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Biraz farkli bir cevap olucak ama yavas yavas pisen yemek daha lezzetli olur ;))

aynen hocam katiliyorum, biraz züğürd tesellisi gibi olacak ama mucide sorsan ne ise yariyo diye isiyi esit dagitiyo daha homojen bir pisirme vs. cart curt diycek bilimsel konuscak bilmeyende diycekki bak adamlar bizim gibi oturmuyo calisiyo. halbuki bizim annelerimiz koylerde ici kalayli bakir tencerede odun közünde yemek yapar o tencere isiyida esit dagitir yemegide daha homojen pisirir tadindan tencereyi bile yalarsin :)

ek olarak fiyatida 60 pounddan baslamaz :)
bizde bi tabak yemegin ödemesi Allah razi olsun diye bi duayla yapilir
 
..annelerimiz koylerde ici kalayli bakir tencerede odun közünde yemek yapar o tencere isiyida esit dagitir yemegide daha homojen pisirir tadindan tencereyi bile yalarsin ..

Bir de anana sormak lazım.
Odun kesecek taşıyacak ocakla uğraşacak yemek pişerken başında o da pişecek isi pası temizliği ayrı dert yetmedi birde kalaycı yolu gözleyecek yoksa bakır zehirlenmesinden bebe şebe pert ....neymiş efendi tencere yalayacakmış.
Dua ne ki , ayağının altını öpsen ödeyemezsin...
Aynı şartlarda krom olsa da olur alüminyum olsa da olur fark edemezsin.
Çünkü işin sırrı yavaş pişmesinde , [MENTION=125101]accord_sdt[/MENTION] nin yazdığı gibi..
Ayrıca sizin köy baya zenginmiş kalaylı bakır kabı bulmak kolay mı toprak kap neyimize yetmez.
Güveç diye yediririz bilmeyene... :rolleyes:
 
Tamam teknoloji karşiti bir insan degilim ama dna mizi, karakterlerimizi, safligimizi,durustlugumuzu, tadimizi tuzumuzu kacircaksa eger sirf teknoloji olsun diye tadimiz tuzumuz kacicaksa eger iste ever orda ben tam karsisindayim teknolojinin.... bu tencerede onlardan biri neymis hizli pisiriyormus peeehh lezzetini alamadiktan sonra neye yarar ???

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
[MENTION=221255]binbaşı[/MENTION] , hocam kusura bakma Ramazan geyikleri böyle işte idare edecen gari .
 
Tamam teknoloji karşiti bir insan degilim ama dna mizi, karakterlerimizi, safligimizi,durustlugumuzu, tadimizi tuzumuzu kacircaksa eger sirf teknoloji olsun diye tadimiz tuzumuz kacicaksa eger iste ever orda ben tam karsisindayim teknolojinin.... bu tencerede onlardan biri neymis hizli pisiriyormus peeehh lezzetini alamadiktan sonra neye yarar ???

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Amishlerlemi yasasak ne yapsak usta ?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,720
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst