Otomatik sigortanız neden sürekli açıyor?

Katılım
29 Tem 2019
Mesajlar
40
Puanları
31
Yaş
28
Konum
Sakarya
Merhabalar,
Elektrik üzerine yazılar yazarak alan ile ilgilenen insanları bilgilendirmek amacıyla teknik yazı dizileri tekrar sizlerle.

Yazı: Otomatik sigortanız neden sürekli açıyor?
---------


Otomatik sigortanız neden sürekli açıyor?
Otomatik sigortanızın yeni, tesisatınızın da kullanılabilir düzeyde olduğunu düşünüyorsanız bir de bu konuya otomatik sigortaların sahip olduğu koruma özelliklerinin bize sunduğu ipuçları üzerinden bakarak sorununuzun kaynağına erişebilirsiniz.

Bu konu ele alınırken özellikle otomatik sigortanızın açma süresini dikkate almanız gerekmektedir.

Otomatik sigortanız açtıktan sonra tekrar kapatıyor ve aynı şartlar altında ortalama bir süre sonra devreyi açıyorsa üzerinden aşırı akım geçtiği ve ısınmadan kaynaklı termik koruma yaptığı söylenebilir. Eğer mevcut ise otomatik pensampermetre ile otomatik sigortadan geçen akımı ölçebilirsiniz. Eğer ölçtüğünüz akım, otomatik sigortanın nominal akımından yüksek ise sigortanın beslediği hatlardaki yüklerin/cihazların bir kısmını diğer sigortalara dağıtmak çözüm olacaktır. Bu değişiklik yapılırken diğer sigortaların da nominal akımlarından fazla akım çekmeyeceğinden emin olunmalıdır. Yükleri/cihazları diğer otomatik sigortalara dağıtma seçeneğini göz ardı edip ilk çözüm olarak devreye daha yüksek nominal akım değerinde bir otomatik sigorta bağlamak tesisatınızın iletkenini aşırı akımlara karşı savunmasız bırakabilir. Tesisat iletkenlerinin kesitleri ve otomatik sigortalar projelendirme sırasında bulundukları devreden geçecek en yüksek akıma göre seçilirler. Eğer devredeki cihazlar aynı anda kullanılmaya devam edecek ise iletkenin ve sigortanın birlikte değiştirilmesi en doğru çözümdür.

Otomatik sigortanız açma yaptıktan sonra hiç beklemeden tekrar kapatıyor ve kapatır kapatmaz ani olarak devreyi tekrar açıyorsa manyetik korumanın devreye girdiğini söyleyebiliriz. Ani akım çeken cihazların birlikte kullanılması ya da kısa devre bu duruma sebep olabilmektedir. Cihazlar tek tek devreye alındığında ani açma yapmıyor ise devrede kısa devre olmadığını düşünebiliriz. Böyle bir durumda otomatik sigorta ani açma akımı daha yüksek olan bir tip ile ( B ise C, C ise D tipi ile) değiştirilerek ilk devreye girme anındaki kısa süreli yüksek akımlardaki açma sınırının artması sağlanabilir.

Tüm bu kontrol ve Bakım işlerinin yetkili, bilgili kişiler tarafından yapılması önem arz etmektedir.


Konu Etiketleri: otomatik sigorta, arızaları, atması, anahtarlı, sigorta
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.

Forum istatistikleri

Konular
128,129
Mesajlar
915,277
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst