Oto Trafosunun özeLLikleri

kresslack

Üye
Katılım
9 Haz 2007
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar yarın öenmLi bi sınavım var ve muhtemel sorulardan Biri oto trafosunun özellikleri yardımcı olursanız Cok ii olucak
 
OTO TRANSFORMATÖR
TANIMI:primer sargısının bir kısmı veya tamamının sekonder sargı olarakta kullanıldığı ve aynı manyetik alanın etkisinde kalan tip transformatörlere OTO TRANSFORMATÖR denir.

YAPISI:Normal transformatörlerde primer ve sekonder olmak üzere iki ayrı sargı bulunur.Oto transformatörlerde ise tek bir sargı bulunur.Primer ve sekonder sargı görevini yaparlar.Sargı sayısı bire düşürüldüğünde kaçak reaktansları azalmıştır.
Oto transformatör lerinde çok sayıda dışarıya uç cıkartılarak değişik değerlerde gerilim elde edilir. Bu bakımdan oto transformatörleri potansiyometre gibi kullanılır

Oto Transformatörün Çalışma Prensibi
Oto transformatörde giriş ve çıkışa ait, güç gerilim ve empedaslar sarım (tur) sayısına göre belirlenir.
Yalnızca akım, yüksüz halde giriş ve çıkış için aynıdır.Ancak, RL gibi bir yük direnci bağlandığında akım, sargı empedansı ile R oranına göre paylaşılır.

Oto transformatörün avantajları:
1.Tek sargı kullanıldığı için küçük güçlerde daha az yer tutar.
2.Çıkış geriliminin istenildiği gibi ayarlanması olanağı vardır.
3.Daha az ısınır.

Oto transformatörün şu iki dezavantajı vardır:
1.Sargının tek sıra olması halinde (Varyakta) çok yer kaplar.
2.Normal bir transformatörde primer ve sekonder sargılar arasına yalıtkan bir bant konarak çıkışa kaçak yapma ihtimali önlendiğinden, çıkış bakımından daha güvenli hale getirilmektedir.
Oto transformatörde çıkış uçları, arasında kalan bir sarım koptuğunda giriş uçları arasındaki büyük gerilim çıkışa yansıyacak ve giriş akımının tamamı da çıkıştan devreyi tamamlayacaktır.

Böyle bir durumda:
Çıkış uçları arasındaki büyük gerilim hayati tehlike yaratabilir.
Çıkış devresi de hassas elektronik elemanlar bulunabileceğinden, büyük gerilim ve büyük akım, devre elemanlarına zarar verecektir.
 
Sanırım arkadaş yüksek gerilimde kullanılan oto trafolardan bahsediyor.doğruysa yardımcı olabilirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst