OSOS(Uzaktan Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) Hakkında

Katılım
2 Tem 2009
Mesajlar
197
Puanları
1
Yaş
46
Çalıştığım Maden Fabrikası kendi enerjisini kendi üreten 2 ünite gaz türbinlerinden oluşan otoprodüktör lisansına sahiptir. Ürettiği enerjinin bir kısmını kendi bünyesinde tüketirken kalanını şebekeye basmakta Şebeke bastığı enerji bağlı ortakların tüketimlerine mahsup edilmektedir. Bugün teiaş 6 .iletim grup müdürlüğünden bir yazı geldi fabrikanın trafo merkezine irtibatını sağlayan hat bize ait özel müşteri hattı statüsünde veriş ve çekişe sahip 2 adet sayaçımız trafo merkezinde mevcut.Yazı da OSOS kapsamında bu 2 sayaçı haberleşme portlu sayaçlar ile değiştirmemiz gerektiği bildirildi.Sayaçları temin etmemiz durumunda değişim işlemini TEİAŞ ın yapacağı yazıyor.Sorum şu; OSOS sistemi nasıl bir sistem yani TM ye bağlı tüm sayaçlar GPRS yada Ethernet veya TCP/IP ile mi haberleşiyor merkezle bu sayaçların bağlı olduğu merkez (portal, server vs) dağıtım şirketlerinde mi veya TEİAŞ ta mı müşteriler haberleşme şeklini kendileri mi seçiyor.Konu hakkında bilgisi olan yada OSOS a bağlı olan sayaçları olan arkadaşların cevaplarını bekliyorum.
 
4628 sayılı elektrik piyasası kanunu ile kurulunan PMUM'a ülkedeki tüketimlerin bilgilerini verebilmek ve yük profillerini alabilmek amacıyla EPDK tarafından TEİAŞ'a, Otoprodüktör ve üretimlere, TEDAŞ'a zorunlu olarka kurulması istenen sistem. Mantık çok basit aslında sadece sayaca ait veriler uzaktan okunacak ve izlenecek.
 
sayacın yanına bir adet cep telefonu kartıyla dagıtım şirketleri ve teiaş tarafından sayaç bilgilerinin okunmasıdır.Baglantı şekli ise sayaclarda klemensin üzerinde iki adet küçük klemens vardır oraya haberleşme için iki damarlı bir telefon kablosu bağlanır ve aletin güç kaynağı içinde sayacın klemensinden bir faz ve bir nötr alınır.teiaş elemanları bağlantıyı kendileri yapar zaten
 
Arkadaşlar osos sistemiyle hazırlanmış bir proje paylaşabilirmisiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,966
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst