Merhabalar, yaklaşık iki yıl önce bulmuş olduğum arızalı bir osiloskop vardı. Aslında forumda geçmişte konu açmıştım Osiloskop Sağlam Mı ? ancak o zaman problemi tam anlamıyla çözememiştim. Bir esp32 koyup az çok kullanılabilir hale getirmiştim yine de multimetreden daha iyi voltaj ölçen bir aletten öteye gidemedi. Yeniden tamir etme çabasına girdim ve biraz daha yol aldım. Artık çizgiyi soldan sağa çekebiliyor (gif olarak koyduğum için takılıyormuş gibi gözüküyor) yani sawtooth sinyali yükseliyor ancak kendi kendine sıfırlamıyor. Eğer x-ext moduna alıp geri int Tv-z tuşuna basarsam sıfırlayıp yeniden başlıyor. Sağa gelince de duruyor. Şematikteki T417 JFET bozuktu onu değiştirdim. R486 veya R488 temassızlık yapıyordu bu parçaları düzeltikten sonra sinyal az çok oluşmaya başladı. İlk açıldığında veya sıfır durumunda M12 kontrol noktasında -7.4v oluyor, zamanla voltaj yükseliyor(yükselme hızı paneldeki zaman komütatöründen ayarlanıyor) voltaj +2 v olduğunda çizgi soldan sağa çekilip sağda durmuş oluyor. Benim tahminimce bir sonraki adımda D415 üzerinden geri yönde akım ilerleyip sinyali sıfırlaması gerekiyor. Çünkü devrenin bu kısmını incelediğimizde D411 ve D412 pozitif gerilimin T417'nin gate bacağına gelmesini engelliyor. Benzer şekilde D415 negatif gerilimin T412 'nin base bacağına gelmesini engelliyor. Ne zaman voltaj pozitif olursa yani çizgi sağa gelirse akım D415 üzerinden akabilerek T412'yi aktif edecek, transistör de sinyali sıfırlayarak her şey başa dönüş olacak. Ben böyle bir mantık yürüttüm ancak sawtooth devresinin tam anlamıyla nasıl çalıştığını bilmiyorum. Zaten eğer bilseydim devreyi tamir edebilirdim. Bunun için saygıdeğer ustalarım soruyorum, sawtooth sinyali neden başa dönmüyor ? bu hangi parça-parçalardan kaynaklanabilir ?
Burada amacım osiloskopu tamir etmek ancak eş zamanlı olarak rc osilatör devrelerini daha iyi anlamaya da çalışıyorum. Bunun için direk cevap olmasa bile problemi çözebilme yolunda öğrenilmesi gereken şeyleri öğrenmek istiyorum, her türlü kaynağa açığım.
Okuyup zaman ayıran herkese teşekkürler...

Burada amacım osiloskopu tamir etmek ancak eş zamanlı olarak rc osilatör devrelerini daha iyi anlamaya da çalışıyorum. Bunun için direk cevap olmasa bile problemi çözebilme yolunda öğrenilmesi gereken şeyleri öğrenmek istiyorum, her türlü kaynağa açığım.
Okuyup zaman ayıran herkese teşekkürler...