osiloskop ile kondansatör ün değerini nasıl okurum?

arloken

Üye
Katılım
6 Ocak 2016
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
35
Merhaba arkadaşlar,

Hoca geçen haftaki deney de elimizdeki kondansatörün değirini osiloskop ile ölçmemizi istedi. Ama bunu nasıl yapacağımıza dair hiç bir şey söylmedi. Son dakikalarde zorla hocadan birşeyler öğrenmeye çalıştım. En son 10 k ile seri bağladık. Devrese bir ac gerilimi verdik. Sonra kondasatör üzerindeki farklı frekanslarda kondansatör üzerindeki çıkışa bakıp işaretten ne kadar faz kaymalarına olduğuna bakmamızı söyledi ve bunu yorumlamamızı istedi. Yani ben hiç bir şey anlamadım.

Ayrıca bu ölçümü yapabilmem daha sonra yapacağım dersin projesinde de ihtiyacım olacak.

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim şimdiden.
 
Z=R+XC+XL diye empedans formülü vardır. Burada Z empedansı, yani alternatif akıma karşı gösterilen direnci temsil eder. R direnç, XL endüktif reaktans, XC ise kapasitif reaktanstır. XL sıfır olduğu için hesaba katma. Yani Z=R+XC dir. XC=1/2*pi*f*C olduğuna göre Z=R+(1/2*pi*f*C). Devreye uygulanan kaynak gerilimini Vpp olarak ölç. Diyelim ki 10 Vpp. 10 k direnç üzerindeki gerilimi de ölç. Diyelim ki 5 Vpp. Bu şu anlama gelir: XC=R=10k. Osiloskopla kaynak frekansını ölç. Diyelim ki 10 Khz. Şimdi iş şu eşitliği çözmeye kaldı: 10000 (ohm)= 1/2*pi*10000 (hz)*C. Bunu da sana bırakıyorum ☺
Not: değerleri tamamen attım. Sen ölçümler sonucu elde ettiğin değerleri eşitlikteki yerlerine yerleştirmelisin.
 
çok tştkkü ederim ibora. Çok şükür araştırırken buldum. Ben de aynen böyle yaptım. Yaa ama seri RC devresi olduğu için Z^2=R^2+Xc^2 imiş. bu şekilde yaptım.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,889
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst