Organizasyon bloklarının özellikleri Siemens

Katılım
13 Ocak 2011
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
32
Organizasyon Bloklarının Özellikleri :

Zaman Hatası (OB 80) :
Tarama zamanı aşıldığında , OB’nin çağrılma hatasında OB 80 sistem tarafından çağrılır.
Bu durumad CPU stop konumuna geçer.
Zaman hatasını engellemek istiyorsak ; SFC39’dan SFC42’ye kadar olan sistem bloklarını engelleyebiliriz.
Eğer OB 80 iki kez çağrılmışsa , SFC 43 ile engelleyebiliriz.

Besleme Gerilimi Hatası (OB 81) : Cpu veya modüllerden birini yedekleme pilinin boş olması , gerilim hatası , 24V besleme arızası olduğunda sistem OB 81’i çağırır.Eğer OB81 yüklü değilse , CPU besleme hatası uyarısı ile birlikte çalışmaya devam eder.

Hata Uyarısı (OB 82) : Meydana gelen herhangi bir hata durumunda sistem OB 82’yi çağırır.Eğer OB 82 plc içerisinde yoksa , CPU kendiliğinden STOP konumuna gider.OB 82’yi ise SFC39’dan SFC42’ye kadar olan SFC’ler engelleyebilir.

Takma/Çıkarma Uyarısı (OB 83) : İşletim sistemi donanım konfigürasyonlarını 1sn aralıklarla sürekli olarak izler.Ve her kartın takılması/çıkarılması durumu CPU hafızasına kaydedilir.

Run/Stop durumunda iken bir kart .çıkarmak istediğinizde , CPU hata verecektir ve tekrar Run durumunda OB 83 çağrılır.Eğer OB 83 Plc içerisine yüklenmemişse , Stop konumuna geçer.

CPU Donanım Hatası Uyarısı (OB 84) : İşletim sistemi , MPI yada PROFIBUS haberleşmesinde bir hata ile karşılaştığında OB 84’ü çağırır.Eğer OB 84 Plc içerisine yüklenmemişse , donanım hatasından dolayı CPU stop konumuna geçer.

Program Yürütme Hatası (OB 85) : Yüklenmemiş bir OB’nin işletilmesi , işletim sistemine ait veri erişim hatasında sistem OB 85’i çağırır.Ve eğer plc’e yüklü değilse OB 85 , CPU stop konuma geçer.

Rack Hatası (OB 86) : Eğer rack (gerilim hatası, topraklama , hat kopması vb.) , ağ sistemi veya merkezi olmayan çevresel birimler arızası meydana gelmişse , işletim sistemi OB 86’yı çağırır.Eğer OB 86 oluşturulmamışsa , işletim durumu Stop’a geçer.

Haberleşme Hatası (OB 87) : Global veri haberleşmesinde yanlış veri tanımlaması ya da veri uzunluğu , imkanı olmayan veri bulgularının gönderimi gibi hatalar meydana geldiğinde sistem OB 87’yi çağırır.Eğer OB 87 oluşturulmamışsa , Plc STOP’a çekilir.

Programlama Hatası (OB 121) : Programlama esnasında ki mevcut hataların Plc’e yüklenmesi esnasında CPU Stop’a geçer ancak OB 121 Plc’e yüklenirse , Plc RUN konumunda çalışmaya devam eder.


Fonksiyon (FC) : Kullanıcı programının belirli bölümlerinin oluşturulmasında kullanılırlar ve birçok amaçları vardır.Fiziksel ve memory alanlar kullanılabilir.

Fonksiyon Blokları (FB) : Kullanıcı programının belirli bölümlerinin oluşturulmasında kullanılırlar ve sık tekrarlanan kompleks fonksiyonların programlanması için uygundurlar.Bu blokların fonksiyonlardan farkı ise , kendi hafızalarını bulundurmalarıdır.FB içerisinde oluşturulan programa ait parametreler bir data blok içerisinde toplanır.

Fonksiyon bloğu her zaman bir data blok içerisinde kullanılır.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,761
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst