omik yüklerin kompanzasyona etkisi ile ilgili bir soru

hkns

Üye
Katılım
22 Nis 2007
Mesajlar
96
Puanları
1
hayırlı günler aradaşlar
ben kompanzasyon hakkında pek bilgi sahibi değilim bildiğim kadarı ile rezistans gibi yükler aktif yük çektikleri için kompanzasyona sistemlerine etki etmiyor Ancak bugün bi tartışma oldu da bi dükkan sahibi i(kompanzasyon işleri de yapıyor) ısıtıcılarında kapasitif yükçektiğinden dolayı kompanzasyonu etkilediğini söyledi okadarda emin konuştuki benimde bilgim yetersiz olduğundan fazla üsteleyemedim Aklıma hemen kontrolkalemi.com geldi
İşin aslını öğreneyim sanada bildiricem dedim .Bu durumda değerli arkadaşlar dediği doğrumu yani omik yüklerde kompanzasyon gerektiriyormu yoksa yanlışmı biliyor
İlginize teşekkürler
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Omik yükler yani saf direnç yükler faz kayması oluşturmadığı gibi kompanzasyonda da bir etkisi olmuyor burada doğrusunuz.
Isıtıcılar da genelde omik olur , burda da sorun yok.
Fakat üzerinde konuştuğunuz ısıtıcı saf omik özellikli olmayabilir , o zaman işler değişir
 

Saf omik,saf endüktif,saf kapasitif tanımlamaları yalnız teoride vardır uygulamada bu mümkün değildir. Örneğin bir ısıtıcı omik yüktür ancak RL devredir endüktif etki yok denecek kadar azdır ısıtıcı adedi çoğaldıkça endüktif etki artacaktır netice olarak ihmal edilecek kadar küçük değerlerdedir.
Genel olarak değerlendirirsek Isıtıcı gibi aktif güç çeken yüklerin kompanzasyona olumlu etkisi vardır Güç üçgenini gözünüzün önüne getirirseniz şebekeden çekilen aktif güç P arttıkça, tanfi=Q/P olduğundan fi açısı küçülür etkisi olmaz demek doğru değildir.
 
Sn camby saf omik olmyan ısıtıcılara örnek verebilirmisiniz
bizim kurumumuzda ki 3 fazlı elektrikli fırın ve yemekleri dağıtırken sıcak kalmasını sağlayan benvarillerdeki ısıtıcılar üzerinden konuyu tartışmıştık
 
tam bilemiyorum , infraredler fln başka bir mantıkta çalışıyor olabilir diye dedim , fırının içindeki güç çevrim sisteminden kaynaklı olarak şebekeden pür sinüs çekmiyor olabilir. Bu da kapasitif yada reaktif gibi görünebilir
 

Benvari değil bahsettiğiniz su içinde çalışan ısıtıcı ismi benmari. Önceki açıklamalarım geçerlidir.
Tüm alıcılarınızı 2dk devre dışı bırakıp yalnız benmarileri devreye alıp reaktif güç kontrol rölesindeki cosfi değerine bakıp (devrede kademe olmadığını görerek) olayı deneysel olarak ispatlayabilirsiniz tartışdığınız kişiye.
 
Çok teşekkürler sn Analizör
Benmariyide öğrenmiş oldum sayenizde Bizde ismini doğru kullanan yokmuş
 
omik yüklerin kompansazyona gayet güzel etkileri vardır. Söz konusu üçgendeki S'yi arttıracağından kapasitif ve endüktif yüklerin sisteme etkisi azalır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…