OG Veya YG'de Scada İle İzleme ve Kontrol Yapılırken E.K.A.T. Belgesi Gerekli midir?

aliplc

Üye
Katılım
1 Mar 2007
Mesajlar
356
Puanları
1
Yaş
53
arkadaşlar kolay gelsin,
bir kaç defa yüksek gerilim ehliyeti ile ilgili sorular okudum. merak ettiğim olay şu, o.g veya y.g hatlarının Scada ile izleme ve kontrol yapılırken böyle bir ehliyete ihtiyaç varmıdır ? varsa hangi aşamalarda gereklidir. santral kurulumundamı, türbindemi, indirici merkezlerdemi, enerji santrallerindemi, o.g de varmı, y.g de varmı varsa alt sınırları(kw veya kv) nelerdir? bahsettiğim bu işlerde scada ile izleme ve kontrol için geçerlidir.
belki bu yazdıklarım çok arkadaş için basit bir konudur ama öğrenmek için soruyorum. cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
yüksek gerilim ehliyetine ben direkt elle müdahele yaptığım için ihtiyaç duydum. Ancak scada dan maksat eğer butonla dahi olsa yol verme şeklindeyse sanırım projeyi yapan kişinin y.g belgesine ihtiyacı olur.
 
arkadaşım sorunu yanlış anlamadıysam... benim bildiğim eğer çalıştığın mahalde yg veya og varsa sen de orda elektrikçiysen ister uzaktan kumanda yap ister yakından mudahale et kanunen ekat belgen yani elektrik kuvvetli akım altında çalışma belgesi şarttır....
 
Enerji altında(yani sistem enerjiliyken)manevra Elektrik Mühendilseri ile özel eğitim almış(örneğin EKAT Belgesi eğitimi=bu eğitimi ücreti karşılığında EİAŞ vermektedir) kişiler veya bir Elektrik Mühendisi'nin talimatı ile elektrik teknisyenleri yapabilir. Aslında daha doğru öğrenmek istiyorsan Kuvvetli Akım Tesislerinde Çalışmak konusundaki İş Kanunu'nun ilgili maddelerini okuman çok daha yararlı olacaktır.

Tesis yapımı konusu ve bu tesisleri yapan kişilerin manevra yetkileri de Fen Adamlarının Yetki ve sorumlulukları konulu başlık altında incelenebilir. Bu isimler ile internette araştırısan çok işine yarayacak bilgiler bulacaksın. Burada ahkam kesmek veya oralardan alıntı ile hava atmak istemem:) O yüzden biraz yüzeysel yazıyorum ki kendin arayıp bulasın buldukça da aslında internette ne kadar çok bilgini olduğunu göresin...Sonuçta mesleğimizle ilgili faaliyetler ilgili kanun ve yönetmeliklerle düzenlenmiş durumdadır. bu kanun ve yönetmeliklere uyanların başına bir şey gelmesi çok zordur ve her koşulda hakkını arayabilir. Aksi halde bilinçsizce ve kanun dışı hareketlerin sonuçları da çok acı olabilir. Hem gidenler hem de kalanlar için:mad:

Elektrik hissedilmez, hissedildiğinde ise artık çok geçtir!
 
Merhaba,
Arkadaşlarında basetiği gibi,kuvvetli akımın bulunduğu bütün sistemlerde,herhangi bir müdahale ve işlem yapıla bilmesi için,E.K.A.T. belgesinin bulunması şarttır.
Neden;
Çünki bu belge,sahip olan kişinin aldığı eğitimler ve bu eğitimler doğrultusunda ki bilgilerin açıga çıkarak yapıldıgı bir uyğulamadır.
Eğitim almamış ve bilgisi olmayan bir kişi yada kişiler yüksek gerilim altında nasıl çalışacaklar,kulaktan doğma biilgilerlemi,tabiki hayır.
Saygılarımla...
 
evet arkadasım bende bı scada toplocusu olarak gereklı ekat ama ekat yetmez bazı seylere yuksek gerılım ve o g de manevra yapıyosun bunun ıcın buyuk bır bılgı bırıkımınde olması gereklı
 
1000 v un üzerindeki tesislerin kapısını açmak için bile ekat gerekir...

Kesinlikle hüseyin beye katılıyorum,Çünki yeni yönetmelik geregince 1000 Volt üzeri gerilimler yüksek gerilim statüsünde,belki 999 v olursa girilebilir... :))
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,733
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst