OG trafosu kapasitif yükü nasıl atılır?

kleee

Üye
Katılım
31 Ağu 2014
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
37
Meraba Arkadaşlar,

OG trafolarımızda kesici hücreden açma işlemini yaptıktan sonra trafoların kablo bağlantı pabuçlarına topraklama stankasıyla dokunuyoruz, statik yükü boşaltmak için, böyle bir uygulamaya gerek var mı?
Varsa bu işlem için özel bir ekipman var mı?

Sorunu tektar edeyim, OG trafosu üzerinde tavan çalışma yapılması için İSG gereği enerjiyi kesiciden kesiyoruz, daha sonra trafonun kablo pabuçlarına toprklama stanklasını dokunduruyoruz ki üzerindeki statik enerji gitsin diye, bun işlemi her üç kablo pabucuna da yapıyoruz yani stankayı üç kablo pabucuna değdiriyor ve rastgele birisine asıp çalışma ya başlıyoruz. Ancak bu topraklma stankası katener telleri için tasarlandığından işlem biraz sor oluor, bunun için özel bir ekipman mevcut mu? Ya da buan gerek var m?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Normalde,kesiciden sonra topraklama seksiyoneri bulunması gerekir.Bu yoksa,enerji kesildikten sonra 3-5 dk. beklenmesi halinde,ayrıca topraklamaya gerek kalmaz.Kesici ile trafo arası uzun ise,bu süreyi artır-
makta yarar var.Ancak,tedbirli olmak herzaman için yararlıdır.
 
Kesicide açma yaptıktan sonra kesiciyi test konumuna sürüyoruz, (test konumu: kesicinin fiziksel olarak bushinglerden ayrılması işlemi) daha sonra topraklamayı kapatıyoruz, burayı atlamışım, daha sonra og gerilim dedektörüyle enerjiyi kontrol ediyor ve katener topraklama stankasıyla giriş kablo pabuçlarına dokunuyoruz ?????????? son yaptıpımız işleme gerek yok mu diyorsunuz?
 
Bahsettiğiniz elektrik,statik elektrik değil,kapasitiften kaynaklanan elektriktir.Topraklama seksiyoneri var ve onu kapatıyorsanız,başka işleme gerek yoktur.Fazlası,evhama girer.
 
evet hep statik yazmışım, kapasitif yükten bahsediyorum. teşekkür ederim.

Konuyu daha netleştirmek adına size tesisimizdeki mevcut ABB panonun fotosunu atıyorum, bu fotoğrata görülen topraklama şalterinden bahsediyorum, kesiciyi açtıktan sonra bu topraklama şalterini bir kol yardımıyla kapatıyoruz. Topraklama seksiyoneriyle kastınız bu mu?
Panoyu tanıyor musunuz bilmiyorum ama?
presentation.jpg
 
OG modüler pano.ABB olduğuna göre,çı-
kışta mutlaka topraklama seksiyoneri var-
dır.Bahsettiğim topraklama o_Onu toprak-
lama pozisyonuna aldıktan sonra,başka işleme lüzum kalmadan,trafo üzerinde her
türlü işlemi yapabilirsiniz.
 
teşekkürler, size bir sorum daha olacak, Giriş fider kesicisi, çıkış fideri kesicisi ve 2 adet trafo kesicisi mevcut... Giriş fideri kesicisini açtım, ancak giriş fiderinde hala enerji var, topraklamayı kapatarsam ne olur?
 
Enerji aldığınız taraftan ! enerjiyi kesme-
den topraklamaya kalkarsanız,beslemenin
hasarlanmasına (3 fazlı kısadevre ) ! sebep olursunuz.Kestikten sonra ancak topraklayabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Peki buna söz konusu pano müsade eder mi? Yani topraklamaya müsade eder mi?

Bir hasarlanmanın ötesinde bir patlamada söz konusu olucak sanırım?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst