OG Trafo Hesabı Nasıl Yapılır

A tipi Blok =12500 W
A tipi Blok(ortak) =31000 W
B tipi Blok =14250 W
b tipi Blok =33500 W

TOPLAM KURULU GÜÇ 91250 W

( TÜM KURULU GÜÇLERİ TOPLUYORUZ (TRAFO HESABI YAPILIRKEN TALEP GUC ALINMAZ HER ZAMAN KURULU GUC ALINIR)


TALEP FAKTÖRÜ:1.00

TALEP GÜCÜ:91250X1,00=91250 W

Cos ø = 0.8 ile

TRAFO GÜCÜ:91250/0,8=114 KVA


BU DA YAKLASIK OLARAK 160 KVA LIK TRAFO TESISI YETERLI GELECEKTIR.



sanırım bütün konuşulanlar çöpe gitti başa döndük :) talep gücü 1,00 diyenler ya da farklı olacak diyenler daha açık nedenleri yazarsa herkes daha iyi anlar

not:aslında önceki yorumlarda bir sonuca varıldı ama son yorumda yekrar karıştı. ancak ben de trafo gücü hesaplarken talep gücü daire sayısına göre 0,40 ya da daha altında almamız gerektiğini düşünüyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Trafo gücü hesabında hep bi muamma vardır maalesef.
Bize universitede 3 ayri yöntem öğretildi ki bunlarin hepsi de doğru kabul ediliyor maalesef. :) 13 MVA trafo gücü tesis edilmiş bir konut bölgesinde tespit edilen max puant gücün 3 MVA civarı olduğunu da gördüm maalesef. Yoruma açık bir konu olduğu için bir güç hesabında defalarca diversite alabilirsiniz. Mesela aşağıda açıkladığım yöntemde daire gücünü talep güç olarak kabul edip hesap yapanlar da var; bir bloğun gücünü bulup bloklar arasında diversite uygulayarak trafo güç tespiti yapanlar da var.
Hemen hemen hepsi de doğru kabul ediliyor.
Burada önemli olan trafo merkezinin enerji vereceği yerdeki genel yük karakteristiği ve gelecekteki olası yük artışıdır.
Bu çalışmayı bir toplu konut bölgesinde yapıyorsanız, çok büyük güçlere gerek yoktur.(Diversite seçiminde göz önünde bulundurun) Çünkü bir dairenin gücü zaten bellidir ve gelecekte artma ihtimali de düşüktür. Fabrika ve OSB bölgeleri daha dinamik olduğu için muhakkak rezerve bir güç bırakılmalıdır.
En çok kullandığım yöntemi açıklayayım.

Ptr = Pkd*nd*e + Pkort*0,7

Ptr : Trafo Gücü
Pkd : Daire Kurulu Gücü
nd : Daire Sayısı
e : Daire Sayısına Göre Yönetmelikçe Belirlenmiş Diversite (61 daireden fazlası için 0,23 alınır.)
Pkort : Ortak Alan ve Diğer Yükler

Bulunan bu gücü uygun CosØ değerine (BEDAŞ trafo hesabında bu değeri 0,99 alınmasını ister.) bölmek suretiyle trafo görünür gücü bulunur.
Ortalama olarak % 10 trafo kaybı bu değere eklenir.

Saygılar.
 
TALEP FAKTÖRÜ FABRİKA GİBİ YERLERDE NASIL HESAPLANIR.
 
TALEP FAKTÖRÜ FABRİKA GİBİ YERLERDE NASIL HESAPLANIR.

Çalışma prosesine göre hesaplanır. Fabrikada her ünitenin maksimum çalışma gücü vardır. Örneğin bir fabrikada ısıl işlem kısmında 4 adet elektrikli fırın vardır ancak işlem sırası gereği en fazla 2 fırın devreye giriyordur. 30kw'lık 4 fırın 120kw kurulu güç yapar ancak işletme halinde bu güç belki 60kw'ı geçmiyordur gibi. Bu fabrikanın her bir ünitesi için ayrı ayrı değerlendirilip bir güç çıkartılır bir miktar opsiyon konularak kurulu güçle oranlanır çıkan değer işletmenin talep gücü yüzdesidir.
 
fabrikada aynı anda çalışacak makinelerin belirlenmesi gerekir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,209
Mesajlar
915,831
Kullanıcılar
449,988
Son üye
hmos23

Yeni konular

Geri
Üst